De kleine druppeltjes die boven het glas hangen, bevatten veel meer geurstoffen dan de champagne in het glas. Zo zorgen ze voor de frisse geur van het drankje. Eenmaal in de mond, zorgen de klappende belletjes voor een bruisend mondgevoel en dragen ze bij aan de smaak.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Bij de gisting op fles kan het koolzuurgas niet ontsnappen. Het koolzuurgas lost op in de wijn en dit zorgt voor een mousserende wijn. Hoe koeler de kelder waarin deze fermentatie optreedt, des te kleiner de belletjes. Een fijnere mousse is een belangrijke indicator voor kwaliteit.
Champagne bevriest bij ongeveer –5 graden Celsius. En ja, dan kan de fles 'ontploffen'. Bovendien duurt het in de vriezer een stuk langer voor de vloeistof in de fles koud is.
Omdat de Champagne vrij noordelijk ligt en niet alle wijnstokken op zuidelijke hellingen groeien is het suikergehalte soms te laag om na de gisting de vereiste 10,5 procent alcohol te bereiken.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Soorten champagneglazen
Daarom is het beste glas om champagne uit te drinken natuurlijk de flûte. Goede flûtes hebben een dunne wand, omdat het glas dan binnen enkele seconden de temperatuur aanneemt van de champagne, waardoor die niet wordt beïnvloed door de, meestal hogere, temperatuur van het glas.
Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.
Het beste antwoord. Je kan een zilveren lepel in de geopende fles hangen. Gek genoeg werkt dat beter dan de fles weer te dichten met een kurk.
De bubbels in champagne ontstaan doordat tijdens het gistingsproces in de fles de gist de suiker tot zich neemt, hierdoor komen gassen vrij. Omdat er een kurk op de fles zit en de gassen niet kunnen ontsnappen ontstaat er druk: hier ontstaat koolzuur, oftewel de bubbeltjes.
Tulpvormige glazen zijn het beste om Champagne uit te drinken. Ze moeten voldoende hoog zijn, zodat de bubbeltjes genoeg plaats hebben om zich te ontwikkelen en de aroma's zich kunnen ontplooien.
Een champagneglas is een glas met een voetje en steel, speciaal gemaakt voor het drinken van champagne. De twee meest voorkomende soorten champagneglazen zijn de coupe en de flûte. Door het voetje wat de glazen hebben, kan je het glas vasthouden zonder de temperatuur te veranderen.
Voor champagne wordt de zogenaamde flûte gebruikt, een hoog smal glas. Champagne in een gewoon wijnglas serveren is geen goed idee.
Indien je dit toch zou doen en je laat de fles bevriezen door ze te lang in de diepvriezer te houden, zet de fles dan in de koelkast om ze langzaam op temperatuur te laten komen.
Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.