wageningen - De wetenschap dat hout onder water niet kan rotten blijkt een fabel. Houten palen kunnen wel degelijk worden aangetast door bacteriën die weinig zuurstof nodig hebben. De aantasting van hout onder water kan worden verminderd door andere bacteriën toe te voegen en door te zorgen voor stilstaand grondwater.
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Robinia staat bekend om de goede weerstand tegen water. Zo kunt u planken van Robinia onbehandeld in het water plaatsen, ideaal voor een beschoeiing. Qua duurzaamheid komt Robinia dicht in de buurt van Azobe en Angelim Vermelho, alleen deze houtsoort is zeer gunstig geprijsd.
Om houtrot te voorkomen, is een beschermende verflaag nodig. Voor de zonzijde van de gevel is een lichte kleur het best. Die weerkaatst het zonlicht waardoor het verfwerk minder snel slijt. 'Ook de binnenkant van de buitenkozijnen moet goed in de lak zitten', zegt Kersemakers.
Voor de aanleg van vijver- en zwembadterrassen komen vakkundig verduurzaamde (procédé A. 4.1) en hittebehandelde naaldhoutsoorten zoals grenen, vuren en oregon (foto 1) of tropisch hardhout zoals Afrikaans padoek, ipé, itauba, teak en cumaru in aanmerking.
Robinia heeft duurzaamheidsklasse 1 tot 2 en wordt wel het hardhout van Europa genoemd. Zo heeft dit hout een levensduur van zo'n 20 tot 25 jaar. Gebruik dit zogenaamde Europees hardhout als beschoeiingspaal, duurzame weidepaal of gebruik deze grillige palen bij afrasteringen.
Houtrot kan al snel ontstaan bij een vochtpercentage boven 25%, zuurstof en een temperatuur boven de 4 a 5 graden. Dit is dus al snel en daarom komt houtrot al snel voor. Ook houtworm kan voor flinke schade zorgen aan het hout.
Houtrot is een aantasting van het hout, veroorzaakt door schimmels. Houtrot komt meestal voor in houten kozijnen of ander geveltimmerwerk dat blootgesteld wordt aan verschillende invloeden van buitenaf.
Wanneer u geïmpregneerd tuinhout wilt gebruiken, moet u niet alleen kijken naar de koopjes die aangeboden worden. Er dient gekeken te worden naar kwaliteit van het geïmpregneerde hout. Indien het hout niet goed is behandeld, kan het binnen de kortste keren gaan rotten als het buiten wordt gebruikt.
Western Red Cedar wordt veel gebruikt als gevel bekleding. Je kunt Ceder onbehandeld toepassen omdat het een van de duurzaamste houtsoorten ter wereld is. Cedar heeft als unieke eigenschap dat het niet kan rotten.
Het zal in de buitenlucht niet snel rotten. Dit maakt de houtsoort heel geschikt om een chique vlonder mee aan te leggen.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Het zal niet rotten, het zal niet zwart worden, het zal niet barsten. Al deze eigenschappen maken van Padouk een goedkoop kwaliteitsproduct.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Instortingsgevaar en houtrot
Schimmels zijn niet alleen schadelijk voor je ademhaling en je luchtwegen. Als je schimmel in huis hebt, kan dit leiden tot instortingsgevaar en houtrot. Schimmels als de huiszwam en zwarte schimmel tasten de fundering van je huis aan.
Want rot hout verder als het droog is? Ja dat kan! Ook op het droge stuk kan nog wat houtrot zitten.
Houtrot zal ontstaan wanneer hout met een geringe natuurlijke duurzaamheid gedurende een lange periode een te hoog vochtgehalte heeft ( hoger dan 20% ). Hierdoor zullen zich bij een gunstige temperatuur en bij voldoende zuurstof schimmels ontwikkelen die de celwanden aantasten.
Het houtrot herstellen voor de lange termijn doe je door droog en stofvrij te werken en met een impregneer middel zoals Alabastine Houtrotstop, Repair Care Dry Flex 4, Repair Care Dry Flex 1, Repair Care Dry Flex IN, of Repair Care Dry Flex 16. Dit houdt het vocht weg uit de goede stukken hout.
Vurenhout is licht van kleur en is voorzien van een fijne nerf. Wanneer vurenhout enige tijd wordt blootgesteld aan de zon, kan het hout wat verkleuren naar een geelbruine tint. Vurenhout is relatief goedkoop, licht van gewicht, sterk en gemakkelijk te bewerken.
Behandeling van natrot
In de meeste gevallen kunt u echter de natte rotting stoppen door het hout te behandelen met een schimmelwerend middel. De behandeling van natrot houdt in dat u tijdens de droogperiode een fungicide toepast. Meestal komt het fungicide als concentraat en zal het verdund moeten worden.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
De plantdiepte hangt af van de soort waterlelie. De grotere soorten groeien het beste op een diepte van 80 cm, terwijl de wat kleinere soorten op 50-60 cm diepte kunnen staan. Een jonge waterleliestek kun je het eerste jaar het best wat ondieper wegzetten dan de uiteindelijke plantdiepte.