Als jongeren roken, doen zij dit uit nieuwsgierigheid of om erbij te horen. Ook beginnen jongeren met roken doordat ze ouders of vrienden zien roken. Jongeren denken vaak dat zij niet snel verslaafd zullen raken aan roken, maar dat is niet waar. Nicotine is een zeer verslavende stof.
Bespreek in welke situaties hij/zij in de verleiding komt en wat je puber dan kan doen. Soms is het goed om die situaties helemaal te vermijden. Als hij/zij toch weer met roken begint, word dan niet boos. Probeer het stoppen met roken later opnieuw.
Denk je dat je kind rookt? Ga dan eens rustig het gesprek aan. Probeer te achterhalen of jouw kind wel bewust heeft nagedacht over de keuze om te roken. Vraag na of je kind de risico's van roken weet en wat zijn/haar voor- en nadelen zijn.
Als je rookt, zijn er sporen van nicotine te vinden in je haar, bloed, urine en speeksel. Het kan tot vier dagen na je laatste sigaret in je speeksel worden gedetecteerd en tot een jaar na je laatste sigaret in je haar.
Uit de enquete blijkt ook dat de belangrijkste redenen om te beginnen met roken nieuwsgierigheid, rokers in de sociale omgeving en een positieve verwachting van de smaak zijn. Rokers steken meestal een sigaret op omdat ze er zin in hebben en omdat ze het ontspannend vinden.
In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Bij rookgedrag spelen de gezinsomgeving, andere personen in de omgeving en erfelijke aanleg een rol. Ouders kunnen actief invloed uitoefenen op het rookgedrag van hun kinderen. Vrienden hebben een belangrijke invloed op rookgedrag, via selectie, beïnvloeding en sociale netwerken.
Roken niet bijdraagt aan een afname van het lichaamsgewicht (wat wel door jongeren wordt verondersteld); Er een oorzakelijk verband bestaat tussen roken in de adolescentie en vroege volwassenheid en latere aderverkalking van de kransslagaderen (van het hart); Roken leidt tot blijvende hersenschade in het puberbrein.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Stel op tijd de regel Niet roken en drinken tot 18 jaar
Ouders die zelf roken vinden het lastig om tegen hun kinderen te zeggen dat zij niet mogen roken. Toch kunt u als rokende ouder best uitleggen dat u niet wilt dat uw kind rookt. U kunt vertellen dat ook jongeren snel verslaafd kunnen raken.
Als iemand niet overduidelijk ouder is dan 18 jaar dan moet hij/zij zich identificeren met een ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Verkopers zijn strafbaar als ze de leeftijd van hun klanten niet controleren. Minderjarigen kunnen zelf geen boete krijgen als ze sigaretten hebben of roken.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet aan jongeren onder de 18 jaar worden verkocht. Dit geldt ook voor rookwaren van kruidenproducten, zoals een kruidensigaret.
Nicotine wordt in het lichaam afgebroken tot cotinine. Cotinine heeft een halfwaarde tijd van 24 uur. Na die tijd zit de helft van de cotinine nog in je bloed. Cotinine is tot twee dagen na het roken in de urine aantoonbaar.
Ademen gaat al wat makkelijker. Je luchtwegen beginnen te ontspannen en je krijgt wat meer energie. Een goed moment om een nieuwe hobby of sport op te pakken: je kunt namelijk steeds meer last krijgen van ontwenningsverschijnselen en kunt dan wel wat afleiding gebruiken.
Lichamelijke afhankelijkheid
Nicotine is een erg verslavende stof die je binnenkrijgt als je rookt. Nicotine geeft je ongeveer 20 minuten lang een goed gevoel. Daarna ga je je steeds onrustiger voelen. Als je niet rookt, voel je je onrustig doordat je lichaam is begonnen met het afbreken van de nicotine.
Als je kind is weggelopen en je wilt graag hulp, kun je contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt. Zij kunnen je doorverwijzen naar geschikte hulp.
Tabak is schadelijk.
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Uit het eerdergenoemde onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat het ook loont om te stoppen met roken als u 50 bent. Als u op uw 50ste stopt, wordt het sterfterisico gehalveerd. De kans dat u voor uw 65ste komt te overlijden wordt 50% minder, dan als u door zou gaan met roken.
Volgens hetzelfde onderzoek doet het roken van 1 sigaret per dag het risico op vroegtijdig overlijden stijgen met 64%. Dit percentage stijgt tot 87% voor wie tussen de 1 en 10 sigaretten per dag rookt. Dit sterftecijfer is vooral te verklaren door longkanker.
Dat komt door een stofje wat in tabak zit: nicotine. Dat lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Een roker kan dan niet meer zonder sigaret omdat hij/zij nicotine nodig heeft om zich lekker te voelen.
Mannen roken hun eerste sigaretje op 16,5 jaar, vrouwen zijn dan gemiddeld 17,5 jaar. Ook zijn er verschillen in startleeftijd naar opleidingsniveau. Personen met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding en personen met alleen lager onderwijs beginnen pas met roken als ze gemiddeld 18 jaar zijn.
Naast de lichamelijke verslaving wordt u ook geestelijk verslaafd. U hebt het gevoel dat u niet meer zonder kunt. “Het hoort erbij, het is zo gezellig, het ontspant en het geeft me een moment voor mezelf…” Dat horen we rokers vaak zeggen. Op moeilijke momenten steekt u een sigaret op en dat geeft tijdelijk even rust.
Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.