Bij het bakken van een cake wil je dat hij op alle plekken gelijkmatig gaart. Zet je de oventemperatuur te hoog, dan is de buitenkant eerder gaar dan de binnenkant. Er vormt zich al een krokant laagje, terwijl de cake aan de binnenkant nog verder gaart en rijst. Door dit rijzen, knapt hij letterlijk uit zijn voegen.
“Een cake zakt in als hij niet gaar is”, verklaart Van Gorp. Laat hem dan gewoon nog wat langer in de oven. “Misschien op een lagere temperatuur. Bij een lagere baktemperatuur bakt de cake rustiger en blijft hij mooier in vorm aan de bovenkant.
Hoe komt dat? Dat komt door het ongelijkmatig rijzen van de cake. Een scheur in een cake hoort eigenlijk een beetje bij een zelfgebakken cake.
Rijzen is een proces waarbij door toevoeging van een rijsmiddel het deeg in volume toeneemt. Hierbij komen kleine gasbelletjes in het deeg, waardoor het baksel uiteindelijk luchtiger wordt.
Het 'probleem' is dus eenvoudig te verklaren, en de oplossing is eigenlijk net zo simpel. Je wilt dat de cake minder snel gaar wordt, zodat hij ook gelijkmatiger rijst. Normaal gesproken bak ik een cake in 60 minuten op 175 of 180 graden. Dan krijg je dus een cake die (vaak) aan de bovenkant open scheurt.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.
Wanneer een cake de koelkast verlaat, laat hij lucht vrij terwijl hij acclimatiseert aan kamertemperatuur. De lucht kan vast komen te zitten onder glazuur en fondant en luchtzakken creëren die zich vertalen naar uitstulpingen op elk oppervlak van de cake.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.'' De tip is om de juiste verhoudingen te handhaven.
3 Te lang rijzen
Je deeg te lang laten rijzen is nog een reden dat je brood kruimelig wordt. De textuur van een brood steunt op de juiste verhouding van gluten, zuurstof en waterdamp. Als het deeg te lang rijst, wordt de gist overactief en is de verhouding uit balans. Je brood valt dan in of wordt plat.
De ovendeur mag altijd geopend worden tijdens het bakken. Er zal natuurlijk een warmteverlies optreden in de oven en dit zal het bakproces vertragen. In principe moet gebak tijdens de volledige baktijd op dezelfde temperatuur gebakken worden.
De oventemperatuur is te hoog . Als de bovenste korst zich vormt en hard wordt voordat de cake is gerezen, zal het midden proberen door de korst heen te duwen terwijl deze verder bakt, waardoor deze kan barsten en mogelijk bol kan worden. Controleer uw oven met een oventhermometer en verlaag de temperatuur dienovereenkomstig als deze heet is.
De romige smaak zorgt ervoor dat het eindproduct voller en romiger van smaak wordt. Daarom wordt er ook meestal volle melk gebruikt. Doordat je met melk ook vocht toevoegt, wordt de smaak vaak ook beter. Het gerecht wordt hierdoor zachter en dat geeft een prettiger mondgevoel ofwel een betere smaakervaring.
Onvoldoende gegaarde of onvoldoende gebakken cakelagen
Een veelvoorkomende reden dat cakes inzakken is omdat ze niet gaar zijn. Als je de cake te vroeg uit de oven haalt, zal het midden inzakken terwijl het afkoelt. Een cake die niet gaar is, heeft geen stevig midden. Het midden kan het gewicht van de rest van de cake niet dragen, dus zakt het in.
Niet genoeg rijsmiddel: Rijsmiddelen, zoals bakpoeder of baking soda, helpen cakes te rijzen en luchtig te worden. Als er niet genoeg rijsmiddel in het recept zit, kan de cake zijn vorm niet vasthouden en kan hij uit elkaar vallen wanneer hij uit de pan wordt gehaald.
Het opkloppen doe je eigenlijk nooit op tijd, maar op zicht. De boter en suiker moet je samen zo luchtig kloppen, dat deze helemaal wit ziet. Dat kan 5 minuten duren, 10 minuten, of misschien zelfs 15 minuten.
Bak je een cake in een heteluchtoven?Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan.Een elektrische oven zet je op 160 graden.
heeft de cake echt niet gerezen of is hij in de oven al ingezakt? Hou rekening met het volgende: Te lang mixen van het beslag zorgt voor een compactere structuur en minder rijs. Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in.
Houd er rekening mee dat te veel bakpoeder een licht bittere smaak aan uw baksels kan geven . Ik zou daarom niet meer dan 2 theelepels bakpoeder per kopje bloem gebruiken.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
CAKES. Het wordt vaak aanbevolen om een conventionele oven te gebruiken bij het bakken van cakes . De geblazen lucht van convectieovens kan scheve resultaten veroorzaken in gerechten zoals cake, soufflés, vla en flans, terwijl conventionele ovens vaak beter zijn in het helpen van gebakken goederen om het vocht vast te houden dat nodig is in veel recepten.
Wanneer je een taart uit de koelkast haalt, die lekker koud is, en hem in je kameromgeving zet, die vochtig is en niet zo koud, raakt de warme, vochtige lucht het koude oppervlak van de taart en – bam!– condensatie . Hoe vochtiger de lucht, hoe meer condensatie er zal zijn.
De bovenkant van mijn cake is te hoog
De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake. Wellicht zijn het bakpoeder en de bloem niet gelijkmatig door het beslag verdeeld.
De cake lossen
Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt. Leg het rooster op de cake en draai alles in een keer om. Haal nu de bakvorm voorzichtig van de cake en laat verder afkoelen.