Door met een rietje te drinken, komt de drank meer in contact met je gehemelte. De huid van het gehemelte is erg dun en sterk doorbloed, waardoor stoffen gemakkelijk in de bloedsomloop terechtkomen.
Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
Metalen rietjes zijn erg hygiënisch. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal wat het beste materiaal is om drinkwater schoon te houden (en maken). Roestvrij staal is antibacterieel en speelt een belangrijke rol in de nationale hygiëne. Waterleidingen en watertanks worden o.a. van RVS gemaakt.
Hoe werkt een rietje? Een rietje of strootje is een (bio)plastic, siliconen, papieren of metalen buisje om drinken mee op te zuigen. Door het zuigen creëert u een onderdruk in het rietje. De luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt, zorgt dat de vloeistof omhoog komt naar en in uw mond.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
36.400.000 RIETJES
Worden jaarlijks gebruikt in Europa. Hiermee kun je 1x in de 2 dagen om de evenaar, een jaar lang. Helaas kunnen we niet nauwkeurig inschatten hoeveel plastic rietjes er in Nederland worden gebruikt.
Als je alcohol door een rietje drinkt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je gewoon drinkt. Dit komt omdat een beetje alcohol rechtstreeks in de bloedbaan komt via je gehemelte (daar wordt de alcohol a.h.w. tegenaan gespoten). Ook kun je je een beetje duizelig voelen door het zuigen aan een rietje.
Door aan een rietje te zuigen ontstaat er lage druk in je mond. Als de druk lager is, verdampt de alcohol sneller. De alcoholdampen komen zo via de longen opnieuw sneller in je bloed terecht dan via maag en darmen. Hou er ook rekening mee dat alcohol uit koolzuurhoudende dranken sneller wordt opgenomen in je bloed.
Door een rietje stroomt de alcohol langs het gehemelte. Het gehemelte is sterk doorbloed. Hierdoor wordt een deel van de alcohol al direct via het gehemelte opgenomen. Ook verdampt er meer alcohol als we via een rietje drinken.
Slechte afbreekbaarheid: Een plastic rietje is gemaakt van polypropyleen. Plastic rietjes komen om verschillende redenen in het milieu terecht. Vervolgens duurt het tot 500 jaar voordat polypropyleen is afgebroken.
Spoel het rietje met warm water onder de kraan. Laat het water een paar keer na elkaar door het rietje lopen. Kon je niet onmiddellijk je rietje reinigen? Laat het dan eerst een kwartiertje weken in warm water zodat aangekoekte restjes makkelijker loskomen.
Bamboe rietjes zijn, in tegenstelling tot plastic rietjes, biologisch afbreekbaar. Daarnaast hoef je ze ook niet na 1 keer gebruiken weg te gooien. Als je ze goed schoon houdt kan je ze jarenlang gebruiken. Om ze schoon te maken kan je ze even onder een lopende kraan houden.
Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een ander voordeel van de rietjesbeker is dat je kindje deze zo horizontaal mogelijk moet houden om te kunnen drinken. Hierdoor wordt het nekje van je kindje niet belast tijdens het drinken.
"Door warmte in de zon neemt de bloedtoevoer wel toe. Alcohol wordt daardoor sneller opgenomen in het bloed en het komt sneller in de hersenen. Je voelt het effect van de alcohol dan sneller.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Ja, het kan zijn dat je meer effect merkt van de alcohol die je drinkt. Tijdens de laatste dagen van je menstruatie zijn er minder hormonen in het bloed. Dit heeft tot gevolg dat je een hogere alcoholconcentratie in je bloed kunt krijgen dan op andere dagen.
Je mag alles eten en drinken, ook alcohol. Wees wel voorzichtig met alcohol in combinatie met paracetamol. Overmatig alcoholgebruik in combinatie met hoge doses paracetamol kan je lever ernstig schaden. Het effect van alcohol wordt overigens niet versterkt door gebruik van paracetamol.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Hoe hoger je lengte, hoe langer je bloedbanen, hoe meer bloed. En hoe meer bloed, hoe meer alcohol je aankunt. Alcohol verspreidt zich in het lichaam over de vetvrije massa en lange (en zwaardere) mensen hebben meer vetvrije massa dan kleine (en dunnere) mensen.
Manier 3: Dronken worden dankzij het auto-brewery syndrome
Deze medische aandoening wordt ook wel darmfermentatie genoemd. Dit betekent dat er gist en schimmels in de bovenste dunne darm en blindedarm zitten. Hierdoor wordt het eten gefermenteerd tot alcohol. Geen prettige kwaal kun je je voorstellen.
Jazeker, maar eerder door inademing van de alcoholdamp dan door opname door de huid. Maar je moet die damp wel langdurig en intensief inademen om boven het toegestane promillage voor verkeersdeelname te komen.
- Great Pacific Garbage Patch: De grootste afvalhoop ter wereld. Ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï. Bestaat uit naar schatting 80 miljoen kilo afval, verspreid over een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Het meeste zwerfafval ligt op parkeerplaatsen langs de snelweg. Het schoonst zijn recreatiegebieden en woonwijken. Jongeren gooien vaker wat op straat dan ouderen, en mannen vaker dan vrouwen. Overigens is een groot deel van het zwerfafval het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid.