In tijden van weinig voedsel in de droge seizoenen trekken duizenden gnoes door naar een volgend gebied op zoek naar voedsel. Ze vormen dan grote kuddes met daarin kleinere kuddes. Dit noemen ze ook wel de grote migratie.
Heel bekend is de grote trek van de gnoes op de grens van Kenia en Tanzania. Hier reizen wel een miljoen dieren langzaam met de regen mee. Een enkele reis duurt maandenlang en gaat over zo'n 1500 km. Aan het doel Page 3 aangekomen verblijven de gnoes een tijd lang op een plek, en dan trekken ze weer terug.
De aantallen zijn verbazingwekkend: meer dan 1,2 miljoen gnoes en 300.000 zebra's samen met honderdduizenden topi en andere gazellen. Ze bewegen in een constante cyclus door het Serengeti-Mara-ecosysteem, op zoek naar voedzaam gras en water.
De blauwe gnoe, ook wel gestreepte gnoe of gewone gnoe (Connochaetes taurinus) is een antilope uit de familie der holhoornigen (Bovidae). Hij komt vaak in grote groepen voor op de savannen van oostelijk en zuidelijk Afrika.
Gnoes eten tot 10 cm hoog gras. Als er genoeg regen valt, kan het gras dat ze hebben afgegraasd weer snel aangroeien. De gnoes hebben dan telkens genoeg te eten in de buurt. Bij droogte groeit het gras niet zo snel en dan trekken de gnoes weg.
gnoe 'Zuid-Afrikaans viervoetig dier, wildebeest' -> Engels gnu 'Zuid-Afrikaans viervoetig dier, wildebeest' <via Afrikaans>; Deens gnu 'Zuid-Afrikaans viervoetig dier, wildebeest' <via Duits>; Noors gnu 'Zuid-Afrikaans viervoetig dier, wildebeest' (uit Nederlands of Duits); Lets gnu 'Zuid-Afrikaans viervoetig dier, ...
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven.
De eendagsvlieg is echter lang niet het enige beestje met zo'n bizarre levensloop. Ook de bronlibel en het vliegend hert leven maar een aantal weken tot maanden actief bovengronds. Hun larven blijven jarenlang in het water of onder de grond verstopt, soms wel vijf jaar.
Dromedaris (Camelus dromedarius) haalt een gemiddelde leeftijd van 20 tot 45 jaar. Caracal (Felis caracal) wordt in het wild gemiddeld 16 jaar.
Je vindt er olifanten, giraffes, nijlpaarden, buffels, zebra's, leeuwen, hyena's en vele verschillende soorten (roof)vogels. Als je goed zoekt en een beetje geluk hebt, sta je oog in oog met een cheetah of een luipaard.
In de Afrikaanse savanne leven ongeveer 650 diersoorten! Je kan er giraffes, olifanten, leeuwen, hyena's, gnoes en nog heel veel andere dieren zien. In de Afrikaanse savanne groeit ook de baobab.
Nijlpaarden eten gras. Dit kunnen allerlei verschillende grassoorten zijn. Overdag ligt een nijlpaard veel in het water, hier kunnen ze gemakkelijker bewegen en koelen ze af. In de avond, als het minder warm is, komen ze aan land om te eten.
Ontleend aan Portugees zebra 'zebra', ouder zevra [16e eeuw; Machado], een door de Portugezen in Afrika op de zebra toegepaste naam die oorspr. een soort Europees wild paard aanduidde [1166; Machado]. Het woord is wrsch.
De giraffe leeft in losse kuddes van zes tot twaalf dieren. Volwassen mannetjes dulden meestal geen andere volwassen mannetjes in hun vaste territorium. Vrouwtjes leven niet in een vast woongebied, en de woongebieden tussen kuddes overlappen meestal.
HERKAUWER Een giraffe is een herkauwer. Het eten komt eerst in een van de vier magen terecht, maar later komt het weer omhoog in de bek. Dan gaat de giraffe het voedsel pas echt goed kauwen.
Giraffen kunnen het hele jaar door jongen krijgen. Een mannetje en een vrouwtje komen dan bij elkaar om te paren. De draagtijd van een giraffe is ongeveer 14 tot 15 maanden. Daarna wordt er één jong geboren.
Ze hebben geen brein en bestaan vrijwel geheel uit water – en toch beschikken ze over heel wat superkrachten.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken.
Ongeveer 600 miljoen jaar geleden gingen sommige eencelligen nauw samenwerken en vormden samen een meercellig organisme: het eerste dier. Onderzoekers denken dat het een soort spons was.