Het klimaat van Noord Spanje Het Noorden van Spanje wordt ook wel het Groene Spanje genoemd. Depressies van de oceaan pakken dit stuk van Spanje graag mee onderweg naar Nederland en België, en het regent er dus vaker dan in de rest van het land. Gemiddeld valt er tussen de 1000 en 1600 millimeter neerslag per jaar.
Een van de 'natste' steden is het West-Andalusische Grazalema in de Sierra de Grazalema, met gemiddeld 2153 mm neerslag. Hoewel dit een extreem geval is ontvangen de meeste regio's van de provincies Cadiz en Huelva, en de Sierra de Cazorla meer dan 1000 mm neerslag per jaar, het dubbele van de hoofdstad Madrid.
Noordoost-Spanje heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat de zomers heet zijn en je in de winters zachte temperaturen hebt.
Het noorden en noordwesten van Spanje hebben koelere, bewolktere en nattere zomers dan elders in het land, maar er is alsnog heel veel zonnig weer. In de zomer liggen de temperaturen langs de kust overdag gemiddeld rond de 22°C en meer in het binnenland rond de 25-30°C.
De Costa Blanca en Costa Calida hebben het beste klimaat in Europe. In dit deel van Spanje heb je de minste schommelingen. Bijna geen neerslag en de zon laat zich alle maanden flink zien.
Het binnenland van Spanje ligt in de regenschaduw: het is hier erg droog. Het binnenland is omringd door gebergten, hier komt bijna geen neerslag.
1. Gran Canaria. We trappen de lijst af met de warmste plek van Spanje in de winter: het veelzijdige Canarische Eiland Gran Canaria. De combinatie van de Canarische Stroom en noordoostpassaat zorgt ervoor dat het klimaat en het zeewater op en om Gran Canaria jaarrond constant is.
Januari kent een gemiddelde temperatuur van 11 graden en is daarmee de koudste maand van het jaar aan de Costa Blanca. December en februari genieten beide van 12 graden. Zwemmen is geen goed idee in de winter, het zeewater is namelijk maar 14 tot 15 graden.
Spanje is er wereldwijd de grootste producent van. Vooral in Castilië la Mancha, Andalusië en Murcia staan de stuwmeren erg laag, maar ook in Catalonië en in Cantabrië is de situatie niet best. Eén van de stuwmeren die bijna geen water meer heeft, bevindt zich ten noorden van de stad Malaga, in Andalusië.
Las Palmas, Spanje – gemiddeld 341 uren zon per maand.
In de winter dalen de temperaturen zelden onder de 10°C. In het noorden kan het dan koud en nat worden, maar in het zuiden blijft het aangenaam. De beste reistijd voor Noord-Spanje met provincies als Baskenland, Asturië, Cantabrië en Galicië is het voor- en najaar.
1- Córdoba is de stad met gemiddeld de hoogste temperaturen van heel Spanje. De maximale temperatuur in een augustusmaand ligt hier rond de 36,5 graden. In 2017 werd het all-time hitterecord op donderdag 13 juli verbroken met maar liefst 47,3 graden, slechts een tiende graad meer dan het oude record van 1994 in Murcia.
Costa Blanca Gezondste Klimaat van Europa
De zon schijnt 300 dagen per jaar. De lucht is gezond en er is een lage luchtvochtigheid, waardoor het ideaal is voor mensen met astma, reuma en andere gezondheidsproblemen. Ook de gezondheidszorg in Spanje is goed ontwikkeld: Nummer 8 van de wereld!.
Montenegro: Crkvice. De paraplu-prijs voor de natste plek van Europa gaat naar het bergdorpje Crkvice in Montenegro. Jaarlijks valt in dit mini-dorpje - Crkvice telt nog geen 700 inwoners - maar liefst 4.651 millimeter regen.
Zo hebben de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten van het land een mediterraan klimaat met weinig neerslag. Het centrale deel van Spanje heeft een landklimaat. Het noorden en noordwesten heeft daarentegen weer meer een zeeklimaat, wat betekent dat de temperatuur per dag en per seizoen weinig verschillen.
Spanje gaat sinds 2021 gebukt onder periodes van uitzonderlijke droogte en daarbij horend ernstig watertekort. Om daaraan te verhelpen, trekken de autoriteiten tegen 2027 bijna 12 miljard euro uit. De regering heeft dat dinsdag bekendgemaakt. De 12 miljard euro is geen volledig nieuwe enveloppe.
Het noorden van Spanje bied je alles wat je je maar kunt voorstellen: hoge bergen, prachtige stranden, indrukwekkende cultuur en de meest moderne keuken in het land, en om zeker niet te vergeten: de beste wijnen van Spanje hebben hier hun oorsprong.
De Costa Almería is niet alleen de warmste, maar ook de droogste regio van Spanje. In de zomermaanden juli en augustus lopen de temperaturen vaak op tot 40°C.
Ja, het leidingwater in Spanje is veilig om te drinken.
Het leidingwater in Spanje kan een chloorsmaak hebben. Spanjaarden maken dan ook veel gebruik van flessenwater. Spanje staat op de 6e plaats wat betreft watergebruik: de gemiddelde Spanjaard gebruikt zo'n 320 liter water per dag.
Spanje is een uitstekende bestemming om van warme temperaturen en genoeg zonuren te genieten, in het bijzonder tijdens de zomermaanden. Augustus en juli zijn voornamelijk de warmste en zonnigste maanden. Aan de Costa Blanca kan het dan al gauw 32 graden worden! Mei is ook een ideale maand om naar Spanje af te reizen.
Spanje heeft overwegend een Mediterraans klimaat: warme en soms hete zomers en milde winters. Een aantal dagen per jaar valt er aanzienlijke neerslag. Dankzij het Mediterrane klimaat is de gemiddelde temperatuur overdag zo'n 22 graden en 's nachts 13 graden Celsius.
In Spanje is het niet altijd en overal heet. De zomer is bijvoorbeeld een uitstekende periode voor het noorden van het land en voor de berggebieden. En midden in de winter kunt u uitstekend een bezoek brengen aan de steden van Andalusië, waar het tot aan kerst nog regelmatig meer dan 20 graden kan worden.
De Costa del Sol, in de buurt van Málaga, is daarna het populairst: daar schaft 26 procent van deze mensen een huis aan. Verder kopen Nederlanders graag in Murcia aan de Costa Cálida (7 procent) en in Almería (4 procent) en op de Balearen (4 procent).
De beste overwinterbestemmingen in Spanje
Denk hierbij aan Dénia, Jávea, Moraira, Calpe, Altea, Benidorm, Alicante en l'Alfàs del Pi in de regio Costa Blanca, maar ook aan de stad Nerja in de regio Costa del Sol. Ook kunt u prima overwinteren in de regio Murcia, de Costa de Almería en Málaga.