Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden. Pasta kookt makkelijk over wanneer je 'm onder deksel kookt. Breng daarom het water aan de kook mét deksel, maar kook de pasta zelf zonder deksel.
Zelfs Gordon Ramsay zei in een video waarin hij gestoofde lamsbout maakte dat je geen deksel moet gebruiken, omdat de condensatie terug naar beneden zal komen en de saus waterig en minder smaakvol zal worden - wat eigenlijk ook logisch is: Geen deksel => meer water verdampt => saus wordt geconcentreerd => meer smaak.
Koken zonder Deksel
Als je bonen en boontjes kookt zonder deksel, zal het overtollige vocht verdampen en krijg je een meer geconcentreerde smaak. Dit kan nuttig zijn als je bonen aan het roosteren bent in de oven of als je een gerecht wilt waarbij je de bonen wilt laten karamelliseren, zoals bij roerbakgerechten.
Zet een grote pan met water op en breng het water aan de kook.Als het water kookt voeg je de groenten toe.Kook de groenten en zet geen deksel op de pan! Het resultaat zijn hele mooi groene groenten.
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller.
Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden. Pasta kookt makkelijk over wanneer je 'm onder deksel kookt.
Dek je pan altijd af als je de warmte binnen wilt houden . Dat betekent dat als je iets aan de kook wilt brengen - een pan water om pasta te koken of groenten te blancheren, een portie soep of een saus - je dat deksel erop moet doen om tijd en energie te besparen.
Onbedekt koken
U hebt misschien al gehoord dat het koken van groene groenten zonder deksel voorkomt dat ze geel worden . Dit is in theorie waar (zuren die uit groenten vrijkomen, zouden uit de pan ontsnappen, waardoor er minder overblijven om het chlorofyl aan te vallen), maar in de praktijk maakt het geen verschil.
Groenten en aardappelen bij een hoge temperatuur en gedurende langere tijd koken in water leidt tot een aanzienlijk verlies aan wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C, foliumzuur en B-vitaminen. Vitaminen zijn gevoelig voor afbraak door hitte. Wateroplosbare vitaminen gaan bovendien deels verloren via het kookvocht.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken.
Nadat u uw stoofpot zachtjes heeft laten sudderen, is het belangrijk om het deksel erop te doen. Zo blijft de vloeistof in de stoofpot gevangen, worden de ingrediënten gelijkmatig gegaard, komt de smaakcombinatie beter tot zijn recht en drogen de ingrediënten niet uit.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is. Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
De term sudderen wordt namelijk alleen gebruikt bij het stoven van vlees. Stoven is dus de overkoepelende naam voor de kooktechniek en sudderen de manier waarop het vlees stooft.
Kook de sperziebonen zonder deksel, afhankelijk van de dikte in 6-8 min. gaar (de sperziebonen moeten nog frisgroen zijn). Prik met een vork in een sperzieboon om te checken of ze beetgaar zijn. Spoel de bonen af onder koud stromend water, zodat ze niet doorkoken.
Bonen kunnen worden gekookt op het fornuis of in een multicooker/snelkookpan. Doe de geweekte bonen in een grote pan, bedek ze met vers water en breng ze aan de kook.Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat ze zachtjes sudderen tot de bonen zacht maar stevig zijn . De meeste bonen zijn in 45 minuten tot 2 uur gaar, afhankelijk van de soort.
De kooktijd van spruitjes ligt aan de grootte van het kooltje. Grote exemplaren kook je in 8 tot 12 minuten (beet)gaar, kleine spruitjes hebben 2 tot 6 minuten nodig. Kook ze vooral niet te lang, dan worden ze bitter.
De gezondste groene groenten zijn waterkers, snijbiet, bietenbladeren, spinazie en witlof. Maar ook Chinese kool, boerenkool en bladsla zijn hoog in voedingswaarde.
Giet de groenten na het koken direct uit het water en dompel ze onder in een grote bak met ijswater . Dit wordt 'shocken' van de groenten genoemd. Shocken stopt het kookproces volledig, waardoor de groenten op de gewenste gaarheid blijven, een levendige kleur en ideale textuur behouden.
Als je het deksel erop houdt, stijgt de temperatuur van het water sneller ! Als je een pan weer aan de kook wilt brengen. Als je dingen als pasta, groenten of eieren toevoegt, daalt de temperatuur van het kokende water. Doe het deksel erop om het water sneller weer aan de kook te brengen.
Maar als je een deksel op de pan doet, blijft de warmte in de pan. Het helpt je eten sneller te koken. Minder tijd koken resulteert in minder energieverbruik. Dus ja, een deksel op je potten en pannen doen tijdens het koken zorgt ervoor dat je eten sneller gaart, wat energie bespaart.
Reductie wordt uitgevoerd door een vloeistof, zoals een bouillon, vruchten- of groentesap, wijn, azijn of saus, te laten sudderen of koken totdat de gewenste concentratie is bereikt door verdamping. Dit gebeurt zonder deksel , waardoor de damp uit het mengsel kan ontsnappen.