Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij. Uiteaard komt dit voort uit het verleden toen volkeren zich mengden door oorlog en overheersing.
De oorsprong van baklava gaat terug tot de oudheid . Rond de achtste eeuw v.Chr. rangschikten mensen in het Assyrische Rijk, dat zich verspreidde over delen van het huidige Irak, Iran, Koeweit, Syrië en Turkije, ongezuurde platte broden in lagen, met gehakte noten ertussen, om te nuttigen tijdens speciale evenementen.
Lekker bij de koffie of thee, maar ook heerlijk als dessert met een bolletje ijs: baklava. Een zoete lekkernij die zijn oorsprong vindt in Arabische landen als Syrië en Marokko, maar ook in Turkije, Griekenland en de Balkanlanden erg geliefd is.
Tijdens het Islamitische suikerfeest wordt veel baklava gegeten. Baklava wordt in kleine stukjes geserveerd. Het is erg zoet en vet. Hierdoor is baklava rijk aan calorieën en vaak erg machtig.
Baklava = baklava (Turks: baklava; Azerbeidzjaans: Paxlava; Grieks: Μπακλαβάς, Arabisch: بقلاوة, baqlāwaḧ; Armeens: փախլավա ,pʼaḫlawa) is een lekkernij van Turkse oorsprong die meestal als dessert wordt ... Filodeeg = Zeer dun, delicaat bladerdeeg, oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij. Uiteaard komt dit voort uit het verleden toen volkeren zich mengden door oorlog en overheersing.
Baklava komt oorspronkelijk uit Turkije, Griekenland en het Midden-Oosten , maar werd in de 16e eeuw door Turkse indringers naar Hongarije gebracht. Hongarije herzag het en maakte het onderdeel van hun cultuur als de strudel. 2.
Baklava bevat relatief veel vet en veel suiker, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld appeltaart, zegt diëtist Berdien van Wezel. "Van dit soort vetrijke lekkernijen kun je best veel eten zonder je snel vol te voelen. Het gevaar is dat je niet één stukje neemt maar drie.
Culturele betekenis
In Turkije is baklava meer dan alleen een dessert; het is een gekoesterde traditie tijdens feestelijke gelegenheden zoals bruiloften en het Eid-feest, en staat symbool voor zoetheid en vreugde .
"Het is een versimpeling van het feest. Het suggereert dat we alleen maar zoetigheden eten", zegt hij, "terwijl het doel van het feest is waarden zoals tolerantie, liefdadigheid en aan de ander denken te prijzen." Voor Abed (29) maakt de naam niet zoveel uit.
Baklava is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is heerlijk plakkerige baklava, die je vaak tegenkomt als dessert in Griekse en Turkse restaurants.
Zoete Marokkaanse gerechten volgen doorgaans Franse technieken, aangevuld met robuustere smaken. Denk aan gebak, kruiden en fruit! Baklava is heel gebruikelijk , en Chebakia is er zeker een om naar uit te kijken.
Naam. Het woord baklava is in 1650 voor het eerst in het Engels gebruikt en is afkomstig van het Osmaanse woord bɑ-klɑvɑ بقلاوه wat weer van het Perzische woord باقلبا (bāqlabā) dat 'opstapelen' betekent, afstamt. In andere talen wordt het woord anders uitgesproken en/of anders opgeschreven.
Turkse Baklava is met pistache en boter.Griekse Baklava is met walnoot en olijfolie.
Voedselhistorici denken dat moderne baklava in Turkije is uitgevonden tijdens het Ottomaanse Rijk en daarna is aangepast in Griekenland . De techniek van het in lagen leggen van ongezuurd brood met noten en honing kan echter worden herleid tot de 8e eeuw v.Chr. tijdens het Assyrische Rijk.
Baklava, een heerlijk gebakje uit de Midden-Oosterse keuken, staat bekend om zijn zoete smaak. Het bestaat uit knapperige laagjes filodeeg, doordrenkt met zoete honing en gevuld met pistachenoten. Vanwege de machtige smaak wordt het gebakje vaak in kleine stukjes gesneden en geserveerd met een bolletje ijs.
Het bestaat al sinds 1650 en verschillende landen uit de Balkan en het Midden-oosten geven aan het gerecht te hebben uitgevonden. Het is aannemelijk dat baklava in Turkije of Griekenland is ontstaan. Turkse baklava wordt overgoten met honing of siroop.
De baklava Griekse regio heeft een veel zachtere textuur door de dikke siroop. Aan de andere kant heeft de Turkse baklava, met zijn dikkere, zwaardere deeg en vulling volledig met pistachenoten, een meer substantiële, chewy textuur en een rijke, nootachtige smaak.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater. Zin om een iets Turks op tafel te toveren?
Eet voldoende groente en fruit; Neem dagelijks minimaal 250 gram groente verdeeld over de dag en maximaal 2 stuks fruit per dag. Wees gematigd met zoetigheden; neem bijvoorbeeld in plaats van een stuk baklava (wat 430 calorieën bevat), een stuk fruit of 1-3 stuks gedroogd fruit.
Hoewel baklava een calorierijk voedsel is, kan het daadwerkelijk helpen bij gewichtsbeheersing als het met mate wordt geconsumeerd . De noten in baklava zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten, die kunnen helpen om je langer vol en tevreden te voelen.
Een subtiel verschil tussen baklawa en baklava zijn een paar ingrediënten. Baklawa gebruikt meer noten in één laag, ingeklemd tussen de filodeeglagen.Aan de andere kant heeft baklava veel lagen noten, filodeeg en zoete siropen . De noten in baklava variëren van pistachenoten tot walnoten.
Velen beweren dat de placentacake, en dus waarschijnlijk baklava, afkomstig is van een recept uit het oude Griekenland . De Odyssee van Homerus, geschreven rond 800 v.Chr., vermeldt dunne broden gezoet met walnoten en honing.
Hoewel baklava gevuld met walnoten en pistachenoten de twee populairste soorten blijven , kun je het gebak tegenwoordig ook vinden in smaken die niet zo traditioneel zijn, zoals chocolade of lotus, naast vele andere. Persoonlijk is mijn favoriet de walnootvariant in de vorm van een diamant, omdat ik dat vroeger at.