De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Er zijn twee basiseisen waar een goede koekenpan aan moet voldoen: de hitte moet gelijkmatig en efficiënt geleid worden, en het bakvlak mag de smaak en eetbaarheid van het product niet aantasten. Er zijn vier materialen waarvan koekenpannen worden gemaakt: koper (vertind), roestvrij staal, gietijzer en aluminium.
Pannen van gietijzer zijn keihard, blijven tientallen jaren goed en trekken niet krom. Door deze hardheid mag je ze alleen niet laten vallen. Een gietijzeren pan is brozer dan een RVS of aluminium pan.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
De Demeyere Alu Pro Dura Glide is wat je noemt een stevige, robuuste pan die doet wat je van een pan mag verwachten. Ook voor de Consumentenbond is hij favoriet, het is namelijk de best geteste koekenpan. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, of het nu om inductie, hallogeen, keramisch of gas gaat.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.
Gelukkig kun je de pan gewoon blijven gebruiken. De beschadiging zit in de emaille laag. Dat is een soort glazen laag over het pure gietijzer staal. Dit zijn natuurlijke materialen die geen gevaar voor de gezondheid zijn.
Het is duurzaam, geschikt voor alle warmtebronnen en het ziet er nog mooi uit ook. De meeste gietijzeren pannen zijn bovendien voorzien van een geëmailleerde laag die roest voorkomt en werkt als antiaanbaklaag. De kans dat deze laag snel slijt is bij kwalitatieve merken (zoals Le Creuset) klein. Hij blijft lang warm.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
Met de WMF Durado koekenpan zit je gegarandeerd goed. Deze is namelijk als beste getest door de Consumentenbond (okt. 2021). De pan zelf is gemaakt van Cromargan® roestvrij staal 18/10 en de anti-aanbaklaag is keramisch en dus PFAS-vrij, PFOA-vrij en zorgt ervoor dat je eten niet aanbakt.
Een koekenpan (inductie) zonder een anti-aanbaklaag is een goede keuze voor bakken en braden. Voor inductie is het belangrijk dat de bodem van de koekenpan magnetisch is. Koekenpannen van van roestvrijstaal, gietijzer en plaatstaal zijn alle drie geschikt voor inductie.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Deze sterke anti-aanbaklaag bevat daarnaast geen PFCs, PFAs, PFOA of PFOS! De pannen in deze serie zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Ze mogen na gebruik in de vaatwasser, maar we raden aan de pan met de hand af te wassen zodat deze zo lang mogelijk meegaat.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
Om een gietijzeren pan nog beter in te branden, kan je kiezen om stap 4 en 5 te herhalen. Dit zorgt voor een nog betere anti-aanbaklaag. Bij het inbranden van nieuwe gietijzeren pannen raad ik aan om minimaal 2 keer de pan in te branden eer je er mee gaat koken.
Van koekenpannen en wokpannen tot bakpannen en grillpannen, veel kookgerei moet voor gebruik worden ingebrand om het tegen roest te beschermen en om een laag te creëren die voorkomt dat etenswaren gaan kleven. Het inbranden van uw pannen is essentieel om perfecte gerechten te kunnen bereiden.
Een koekenpan met een dikke bodem (tri-ply) werkt beter dan een pan met een dunne bodem: de dikke bodem zorgt voor een goede warmtegeleiding. Kies voor pannen met een gietijzeren of plaatstalen bodem die uit meerdere lagen bestaat.
Een roestvrijstalen pan is ideaal om mee te bakken op hoge temperaturen. Bijvoorbeeld een biefstukje! Het vlees zal eerst aan de pan blijven plakken, maar het komt vanzelf weer los wanneer het vlees is dichtgeschroeid, met als resultaat een prachtig, krokant laagje om het vlees.
De keramische koekenpan heeft een speciale keramische laag (ook wel Thermolon genaamd) die geen schadelijke stoffen bevat. Deze laag heeft vergelijkbare anti-aanbak eigenschappen als de oude pannen met anti-aanbaklaag van PTFE. Wilt u zorgeloos, gezond en veilig koken? Dan raden wij u een keramische koekenpan aan.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.