"Het is absoluut waar als je water op gewas gooit als de zon heel fel is dan brand het blad wel.Het water op het blad heeft dan een werking als een soort vergrootglas", legt Groot uit. Als de zon heel fel is dan passen de boeren ook op.
Verdamping valt mee
"Overdag verdampt er inderdaad meer dan in de nacht", zegt Dirk Jan Beuling bij ZO! 34. Hij is akkerbouwer en bestuurslid bij LTO Nederland. "Maar de hoeveelheid valt ontzettend mee", relativeert hij de hoeveelheid water die verdampt.
Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt.
Ook beroepstelers mogen niet meer sproeien met water uit sloten en beken. Waterschap Aa en Maas neemt verdere maatregelen vanwege de aanhoudende droogte. Ook beroepsmatige telers van fruit, groente, bloemen, planten en bomen mogen vanaf donderdag niet meer sproeien met water uit sloten en beken.
Bij een onttrekkingsverbod oppervlaktewater mag u: NIET: water oppompen uit beken of sloten die daarop afwateren. Maar ook niet uit zwemplassen, (vis-)vijvers, vennen en andere waterpartijen. Het verbod geldt voor vaste sproei-installaties, maar ook voor mobiele installaties zoals zuigwagens, giertonnen en pompen.
Een zomertuin kan er mooi bij staan, maar kan het ook heel moeilijk hebben met de droogte. Af en toe regent het wat, maar vaak is dit niet voldoende voor de droge grond waar de planten in staan. Help uw zomertuin een beetje door uw tuin te sproeien. Voorkom dat uw beplanting verdord door de felle zon en de droogte.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Waarom beregenen grasland? Bij grote droogte stopt gras met groeien. Wanneer gras dood gaat, ontstaan er open plekken met veel onkruidvorming tot gevolg. Gras groeit het beste bij een bodemtemperatuur van 12-18 graden Celsius.
Zorg ervoor dat het water via een gat onderin de pot kan weglopen zodat de plant niet verdrinkt of gaat rotten in het overtollig water. Overige beregeningstips: Beregenen bij een aantal dagen warmer dan 20 graden zonder regen. Beter één tot twee keer per week flink beregenen dan elke dag een beetje.
Een gemiddelde zwenksproeier moet je hiervoor al gauw anderhalf uur aan laten staan. Het is veel beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. In de meeste gevallen is 1 à 2 keer per week genoeg. Eenjarige planten (met veel bloemen) en planten in potten of bakken moet je wel dagelijks water geven.
Hoelang moet je sproeien? Vaak denkt men dat het gazon veel langer moet worden gesproeid dan eigenlijk nodig is. Als het echt gedurende lange tijd droog blijft, is het pas nodig om gras te gaan sproeien. Per week een of twee keer een uur sproeien is dan wel voldoende.
Een doorsnee tuinsproeier verbruikt tot 1000 liter drinkwater per uur – het equivalent van wat een gezin met vier personen op een hele dag gebruikt.
Sproei dus nooit overdag als de zon staat te schijnen. U moet namelijk een te snelle verdamping of verbranding voorkomen. Wanneer u gaat sproeien wanneer de zon vol op het gazon staat te schijnen dan zal een groot deel van het toegevoegde water verdwijnen. Dit zal daardoor een vertekend beeld krijgen.
Wanneer je sproeiers op de waterleiding aansluit, is het erg belangrijk om te kijken naar de waterdruk en het verbruik. Doorgaans kun je twee tot vijf sproeiers tegelijk aanzetten, afhankelijk van het soort sproeier dat je wilt gebruiken.
Gegevens. Na afronding van een beregeningsontwerp blijkt dat er een gemiddelde capaciteit nodig is van ongeveer 2,5m3/uur en een werkdruk aan de sproeier van ongeveer 3 Bar.
Hoe diep moet beregening liggen en kun je ook beregening aanleggen zonder te graven? Met strenge vorst kan de bodem tot zo'n 60 cm diep bevriezen. We adviseren de leidingen daarom op minimaal 65 cm diep te leggen, zodat deze nooit kapot kunnen vriezen.
De kosten van een automatisch beregeningssysteem variëren en zijn afhankelijk van de grootte van de tuin. De kosten hiervoor liggen tussen de €3,00 en €7,50 per vierkante meter, hoe groter de tuin, hoe hoger de kosten. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de sproei installatie zelf en de bijbehorende accessoires.
Een uur is vaak voldoende. Om een goed resultaat te krijgen adviseren wij de volgende aanpak: Start het beregenen en laat de sproeiers open tot er plassen ontstaan of water wegloopt.
Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren. Maar dat vraagt van ons allemaal wel goede zorg voor natuur en milieu. Van de 47 miljard liter drinkwater winnen we zeven miljard uit oppervlaktewater van de Drentsche Aa. Ruim 200.000 Groningers ontvangen dit elke dag uit de kraan.
Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld. De natuur en landbouw hebben veel water nodig. Vergeleken daarmee is wat we nodig hebben voor drinkwater maar erg weinig.
Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water. Maar water bevindt zich ook in de lucht als damp en onder de grond in watervoerende lagen als grondwater. De totale watervoorraad op aarde is 1400 miljoen km3 ( 1 m3 water is gelijk aan 1.000 liter water.)
Niet sproeien in de zon
Enige nadeel van bewateren in de avond is volgens Langenhuizen dat je meer kans hebt op veel slakken. Planten die in potten of bakken op het terras staan, hebben wel dagelijks wat water nodig. Zij hebben een kleiner kluitje die sneller warm wordt.
Wanneer moet ik sproeien? Het beste moment om te sproeien is vroeg in de ochtend of tussen 16:30 en 21:00 uur 's avonds wanneer de zon laag staat. Rond deze tijden gaat er minder water verloren aan verdamping en heeft het groen genoeg tijd om te drogen.
Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven.