Waarom heb ik 's nachts last van warmteopwellingen? 's Nachts zweten heeft dezelfde oorzaak als een opvlieger overdag. Tijdens de overgang vinden immers heel wat hormoonschommelingen plaats, waarvan een daling in het oestrogeengehalte een van de belangrijkste is.
De oorzaak van opvliegers is een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Tijdens de overgang begint de hoeveelheid oestrogeen te schommelen en af te nemen. De hoeveelheid van dit vrouwelijke hormoon heeft onder andere invloed op de hypofyse.
Heb je veel stress, dan krijgen veel vrouwen over het algemeen meer opvliegers. Dit komt doordat stress ervoor zorgt dat je bijnieren minder oestrogeen aanmaken. Je bijnieren ondersteunen je eierstokken en helpen bij het aanmaken van oestrogeen.
Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers. Als dit je tijdens het slapen ook overkomt, spreken we van nachtzweten. Je kunt het daarnaast ook herkennen doordat je koude rillingen hebt 's nachts. Veel vrouwen krijgen gedurende de overgang te maken met het nachtelijke transpireren.
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Warmteopwellingen kunnen u op elk moment van de dag overvallen, ook 's nachts. Algemeen wordt aangenomen dat koffie (cafeïne), een te warme omgeving, alcohol, sterk gekruid voedsel, emoties, stress en angst de opwelling kunnen uitlokken. Dat kan echter verschillen van persoon tot persoon. Niet elke vapeur is even fel.
Probeer gezond te leven: gezond eten, genoeg bewegen, zorgen voor een gezond gewicht en genoeg slapen. Je krijgt hier niet minder opvliegers van. Het is wel goed voor je gezondheid. Je voelt je vaak beter en hebt hierdoor minder last van de opvliegers.
Stress versterkt de overgangsklachten, dus ook de opvliegers. Door stress krijg je adrenaline en onder invloed van adrenaline krijg je meer opvliegers. Let op wat je eet. Voedingsmiddelen beïnvloeden de opvliegers zowel positief als negatief.
Opvliegers kunnen getriggerd worden door bepaalde voedingsmiddelen. Vooral alcohol, koffie en hete dranken staan erom bekend. Maar ook gerechten waar veel pittige kruiden inzitten zoals rode peper, cayennepeper en gember kunnen een opvlieger uitlokken en kun je beter vermijden.
Ook in de overgang is afvallen mogelijk. De basis van afvallen is namelijk altijd hetzelfde: minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Dat doe je door een gezond voedingspatroon te combineren met voldoende beweging. Normaal gesproken gaan we bij vrouwen uit van een energiebehoefte van 2000 calorieën.
Oorzaak slecht slapen bij de overgang
De oorzaak van slecht kunnen slapen tijdens de overgang komt meestal door nachtelijk transpireren en opvliegers. Dat zijn twee bekende overgangsklachten. Ook stress of spanning kunnen tijdens de menopauze toenemen en ervoor zorgen dat u 's nachts wakker ligt.
Salie thee wordt door veel mensen gebruikt om opvliegers te voorkomen. Het drinken van salie thee of het nemen van een saliesupplement is een effectieve manier om opvliegers te verminderen.
Voldoende gezonde vetten in je dieet blijken een grote hulp te zijn om opvliegers te helpen verminderen of voorkomen. Niet alleen goede vetten uit avocado's, noten en olijfolie blijken een positief effect te hebben, maar ook omega 3-vetzuren uit vette vis.
Hoewel opvliegers vaak geleidelijk verdwijnen, heeft ongeveer 5% van de vrouwen er tien jaar na de laatste menstruatie nog last van en bij sommige vrouwen verdwijnen ze nooit helemaal.
Opvliegers komen bij vrouwen boven de 60 jaar vaker voor dan u denkt (evenals nachtzweten). Artsen krijgen hier vaak vragen over van oudere vrouwen, ook van 70 jaar en ouder. Sommige hebben er nog steeds iedere dag last van. Dus u bent zeker niet de enige!
estradiol met dydrogesteron
Het progestageenhormoon zit in dit medicijn om te voorkomen dat het oestrogeenhormoon bijwerkingen op de baarmoeder veroorzaakt. Artsen schrijven dit middel voor bij overgangsklachten.
Onverklaarbare huilbuien of angsten, ongeduldig en opstandig, opgejaagd en nerveus, zwaarmoedige gevoelens die als een sluier over je heen liggen, stemmingswisselingen als een rollercoaster; vrouwen in de overgang krijgen soms het gevoel gek te worden.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Opvliegers. Opvliegers zijn het bekendste verschijnsel van de overgang. Ze bestaan uit plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht en een koortsig gevoel; dit kan samengaan met hevig transpireren. bijvoorbeeld stress of alcohol.
Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding, doordat de aanmaak van oestrogeen en progesteron afneemt. Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.