Door het vestigen van een recht van opstal ontstaat een als het ware een (juridische) scheiding tussen de ondergrond en datgene dat daarop is gebouwd of geplaatst. Opstalrechten worden niet alleen gevestigd om te voorkomen dat gebouwen worden 'nagetrokken' aan de (verhuurde) grond.
Het recht van opstal bestaat uit de bevoegdheid om in, op of boven een onroerende zaak van een ander gebouwen, werken of beplanting te bezitten. Door een recht van opstal kan de opstaller eigenaar worden van een gebouw, werk of beplanting op een perceel dat niet zijn eigendom is.
Het opstalrecht is het recht om in, op of boven een onroerende zaak (bijvoorbeeld een stuk grond) van iemand anders gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben. Ook wel recht van opstal. Het gebouw of ander bouwwerk dat op andermans grond staat, wordt het opstal genoemd.
Artikel 6 van de opstalwet bepaalt overigens dat de opstalhouder in principe recht heeft op de waarde van zijn gebouwen, werken en beplantingen. Hoe die waarde moet worden bepaald, daarover zwijgt de wet in alle talen.
Naast het vestigen van recht van opstal bij de notaris, kan een opstalrecht ook ontstaan door verjaring. Wanneer de opstalhouder te goeder trouw is, is er voor verjaring een periode van tien jaar van onafgebroken bezit vereist. Wanneer er geen sprake is van goeder trouw ontstaat het opstalrecht na twintig jaar.
Het recht van opstal kan tussentijds door de opstaller worden opgezegd.De opzegtermijn is één jaar en geschiedt door middel van een exploot. In de akte van vestiging kan de bevoegdheid van de opstaller om op te zeggen worden beperkt of helemaal worden uitgesloten.
Bij het beëindigen van het recht op opstal komen de gebouwen die door de opstalhouder op de grond van de opstalgever werden opgericht, door natrekking toe aan de grondeigenaar. Uit kracht van de wet wordt de grondeigenaar van rechtswege eigenaar van de gebouwen.
De bezitter is degene die de opstal 'voor zichzelf houdt'. Een huurder bijvoorbeeld, is niet de bezitter. De wet gaat er vanuit dat degene die in de registers staat ingeschreven als eigenaar, tegelijkertijd ook de bezitter is van de opstal, tenzij wordt aangetoond dat dit niet juist is.
Het geeft recht op de eigendom van specifieke opstallen, in dit geval natuurlijk de zonnepanelen met de bijbehorende installatie. Het opstalrecht doorbreekt de natrekking als hiervoor omschreven en daardoor wordt de zonne-installatie als het ware zelfstandig gemaakt van het dak.
Het recht van opstal is het recht om de eigendom van gebouwen of beplantingen te hebben op andermans grond, gedurende een periode van maximaal 50 jaar. De persoon die de eigenaar van de grond is en die dit recht verleent, is de opstalgever.
Het recht van opstal betekent dat een opstaller het recht heeft om op, boven of onder een perceel dat in eigendom is van een ander, te bouwen. Een recht van opstal wordt gevestigd met een notariële akte. Deze akte wordt daarna inschreven in de openbare registers van het Kadaster.
Wat is eigendom belast met opstal? Wanneer jouw eigendom belast is met opstal, dan is iemand anders eigenaar van een zaak in of op jouw grond of gebouw. Het kan gaan om kabels en leidingen in de grond of een antenne op je dak.
Het recht van opstal is een beperkt recht waarbij de opstaller gebouwen, werken of beplantingen mag aanbrengen op de onroerende zaak van een ander, maar waarbij deze niet automatisch eigendom worden van de eigenaar van de onroerende zaak.
Met een opstalrecht op een stuk grond wordt de opstalgerechtigde eigenaar van het bouwwerk op of in die grond. Het opstalrecht met de opstal is overdraagbaar via de notaris in een leveringsakte, net zoals een woning wordt overgedragen bij verkoop.
Een opstalverzekering dekt onverwachte schade aan je huis. Bijvoorbeeld schade aan je muren, dak, keuken, badkamer en verlijmde vloeren. Ook alle niet-verplaatsbare zaken die bij je huis horen, horen bij je opstal. Zoals je tuin, glas en zonnepanelen.
Een Aansprakelijkheidsverzekering Onroerend Goed (AVB O/G) voorkomt dat u als eigenaar zelf de schade moet vergoeden aan derden die slachtoffer zijn geworden.
Een opstal betekent letterlijk een bouwwerk. Het gaat hier om een bouwwerk wat door mensen op een stuk grond is geplaatst. De grond telt hierbij niet mee. Jouw huis is dus een opstal.
1 Algemeen De wet stelt dat bij het tenietgaan van het opstalrecht de eigendom van de opstallen van rechtswege overgaat op de eigenaar van de grond (art. 5:105 lid 1 BW).
Waterschade is verzekerd door middel van de opstalverzekering voor de zaken die vast zitten in, om en aan het huis (onroerende zaken) en de inboedelverzekering voor zaken die niet vast zitten (roerende zaken). Voordat een verzekering uitkeert, kijken zij onder welke categorie de waterschade valt.
Met een Opstalverzekering verzeker je je woning en alles wat aan je woning vastzit. Denk hierbij aan de muren, het dak, maar ook een vastgelijmde vloer of je badkamer. Een Inboedelverzekering sluit je af voor alles wat los zit in je woning, zoals je meubels, televisie en kleding.
Door een bombardement wordt bijvoorbeeld je huis verwoest. Als dit een oorlogsdaad is, ben je er niet tegen verzekerd. Hoe het financieel vervolgens verder moet, wordt een landelijk probleem. Als steden deels verwoest worden, moet er een landelijke actie komen om te herbouwen.
Schade als gevolg van een lekkage wordt gedekt onder de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De verzekering keert echter uitsluitend uit wanneer het ontstaan van de lekkage niet je eigen schuld is en niet redelijkerwijs kan worden aangenomen dat nalatigheid hieraan ten grondslag ligt.
AVB dekt het risico op financiële klappen
Van een kapotte bril tot een ongeluk waarbij iemand overlijdt; een ongeluk voorkom je niet altijd en heeft soms flinke gevolgen. Als jij of een werknemer aansprakelijk wordt gehouden voor het veroorzaken van letsel of schade, kunnen de kosten bij jou neergelegd worden.
Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht? Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar de AVB wordt door veel ondernemers afgesloten. Soms eist een leverancier of opdrachtgever wel dat je een AVB hebt. Door de AVB af te sluiten kun je veel zorgen besparen.