Alcohol ontspant, dat is een feit. Het geldt als een licht verdovend middel dat de communicatie tussen de neuronen in je brein vertraagt. Met name op de frontale cortex, het voorste deel van je hersenen, heeft alcoholgebruik een sterke invloed.
Slaap of agressie
Mensen denken vaak dat alcohol stress vermindert. Alcohol is een kalmerend middel dat het centrale zenuwstelsel ontspant. De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat ze zich na een paar glazen alcoholische drank steeds meer ontspannen voelen.
Je krijgt steeds meer last van stress. Omdat alcohol de afbraak van cortisol remt, kan alcohol dus meespelen bij het steeds verder opbouwen van stress. Daarnaast werkt stress de positieve effecten van alcohol tegen. Hoe je je voelt maakt dus enorm uit voor de werking van alcohol.
Toch is alcohol en stress geen goede combinatie; zonder dat je het door hebt raakt je lichaam erdoor uitgeput. Het heeft een negatief effect op de hormoonhuishouding, op het serotonine niveau, op de slaap én het zorgt ervoor dat cortisol later pas wordt afgebroken.
Veel mensen vinden het lastig om te stoppen met drinken als ze aangeschoten zijn, Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt dat alcohol gelukstofjes in het brein laat vrijkomen. Daardoor voel je je fijn. Als het effect uitwerkt dan wil je meer van die gelukstofjes.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Melk. Het is bewezen dat een glas melk helpt om te ontspannen. Melk bevat namelijk tryptofaan. Dit is een aminozuur wat signalen naar je hersenen stuurt, zodat er serotonine wordt afgegeven.
Alcohol werkt niet alleen verdovend, maar ook ontremmend. Vandaar dat onder invloed van alcohol gevoelens dikwijls sneller en heftiger geuit worden. Ook gevoelens van kwaadheid zullen sneller geuit worden, en gemakkelijker uitlopen op verbale en/of fysieke agressie.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Alcohol heeft een verdovend effect en kan ervoor zorgen dat je je minder somber en neerslachtig voelt, dat je minder piekert en makkelijker relativeert. Voor het verdovende effect van alcohol treedt tolerantie op: je hebt steeds meer alcohol nodig om je gevoelens te onderdrukken.
Bij overmatig alcoholgebruik (vaak bij alcoholisten) kunnen de zenuwen in de benen en armen door alcohol worden beschadigd. Dan is er sprake van polyneuropathie. Mensen klagen dan over een pijnlijk gevoel in de kuiten en onder de voetzolen.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Na drie maanden heeft je lichaam ook al haar rode bloedcellen kunnen vernieuwen en zijn je bloedspiegel, bloedsomloop en de circulatie van zuurstof weer genormaliseerd. Dit wapent je nog beter tegen ziektes als kanker, en hart- en vaataandoeningen. Na iets meer dan een maand is er 15% minder vetweefsel rondom je lever.
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Goed slapen versterkt je immuunsysteem, waardoor je lichaam minder vatbaar is voor indringers van buitenaf. Door een tijd geen alcohol te drinken komen je maag en je spijsvertering tot rust en herstelt de bloeddruk zich." Daarnaast heeft natuurlijk je lever baat bij een aantal weken geen alcohol.
Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan. Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Van de mannen in de leeftijd van 18–24 jaar is bijna 40 procent een zware drinker. Gemiddeld drinken de mannen in deze leeftijdsgroep bijna 14 glazen alcohol per week. Ruim 70 procent hiervan nuttigen zij in het weekend. Ook onder vrouwen vinden we de meeste zware drinkers in de leeftijdsgroep 18–24 jaar.
Een probleemdrinker is iemand die veel drinkt en allerlei problemen heeft die met het drinken te maken hebben. Dit kunnen gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk zijn. Verder kunnen er problemen ontstaan door verkeersongelukken of door geweld en agressie. Ook kunnen er verslavingsproblemen optreden.