Waar zout onmisbaar is, laat je olie het liefst links liggen. Olie in je kokend water doen, heeft absoluut geen nut, aangezien olie en water elkaar afstoten. De olie zal daardoor gewoon bovenaan je kokende water komen drijven, wat geen effect heeft op de smaak van je pasta.
Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af. Bij het afgieten zal er wel wat olijfolie aan de pasta blijven kleven - en plakt de pasta minder.
Géén olie, wél kookvocht
Lukt dit niet, dan kun je een scheutje van het wondermiddel genaamd 'kookvocht' toevoegen. Dit is dus niet zomaar heet water, maar het water waar de pasta eerder in heeft gekookt. Dit water zit dus bomvol zetmeel, waardoor de saus en de pasta lekker kan binden én het wordt niet plakkerig.
Je doet olie in het water
We weten niet wie bedacht heeft dat dit het aan elkaar plakken van pasta zou voorkomen, maar het was zeker geen Italiaan. Ons advies is simpel doch zeer dringend: doe het gewoon niet.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Dit is slechts olijfolieverspilling, en dat vinden we best zonde natuurlijk. De pasta afspoelen met koud water. Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf!Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Tijdens het pasta koken zet je liefst geen deksel op de pot. Door er een deksel op te zetten gaat het water schuimen en zal het over de rand op je vuur lekken. Daarnaast moet je af en toe ook door de pasta roeren en de spirelli's of slierten in beweging houden. Zonder deksel gaat dit een stuk makkelijker.
Spaghetti Bolognese is in Italië lastig te vinden omdat het geen Italiaanse gerecht is, laat staan dat het uit Bologna komt. Het aftreksel dat in het buitenland zo genoemd wordt lijkt nog het meest op een wel eetbare saus uit Napels.
Pasta wordt vaak te lang of te kort gekookt, wat de smaak en structuur niet ten goede komt. Saus hecht zich moeilijker aan te zachte pasta, bij te lang koken verdwijnt het zetmeel aan de buitenkant en wordt het een prutje.
Over het algemeen geldt dat je spaghetti prima een dag op voorhand kan bereiden zodat je de dag zelf weinig werkt hebt. Vaak smaakt de spaghetti na een dagje trekken zelfs nog beter. Voor het koken van de pasta is het belangrijk dat je voldoende zout aan het kookwater toevoegt.
De pasta wordt op deze manier wel slap, maar dat is geen probleem als je het later bijvoorbeeld voor soep wil gebruiken. Gekookte pasta kan je 1 tot 3 maanden in een vershoudbakje in de vriezer bewaren.
roeren. Dus: fabel. Toch is het geen slecht idee om olijfolie aan het kookwater van pasta toe te voegen. De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert.
Olie en water mengen niet, doordat de deeltjes van de olie de deeltjes van het water afstoten. Olie noemen we daarom een hydrofobe stof, wat letterlijk betekent dat hij 'bang voor water' is. Als je olie en water heel hard zou roeren of schudden, dan zullen er na een tijdje weer twee gescheiden lagen zijn.
Wil je olijfolie kopen, dan kan je kiezen tussen vierge of extra vierge. Die laatste heeft de meeste smaak. Gebruik olijfolie op slaatjes, in dressings, op pasta, in tapenades of in koude sauzen.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Het Italiaanse woord 'al dente' betekend beetgaar oftewel bijtgaar. 'Dente' is het Italiaanse woord voor tand en daar komt dan ook de term vandaan. Je kookt pasta altijd beetgaar. Dit houd in dat je de pasta nét gaarkookt zodat de deze nog enige weerstand geeft.
Redactrice Sofie: “Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.
Tijdens het koken kan het deeg soms snel te gaar zijn, zodat er een groot stuk van de structuur en de smaak verloren gaat. Daarom koken de Italianen hun pasta steevast al dente: nét beetgaar zodat alle smaken optimaal vrijkomen.
Extra smaak
Pastawater is hét ingrediënt voor een lekkerdere, romiger en smaakvollere pastasaus. Het enige wat je hoeft te doen is het kookvocht gebruiken voor je saus. Tijdens het koken van de pasta komt namelijk zetmeel vrij. Het water zorgt uiteindelijk voor een meer gebonden saus.
Vergeet ook geen zout toe te voegen aan het water: dat doet wonderen voor de smaak van je aardappelen. Staan ze eenmaal in opgewarmd of gekookt water met zout op het vuur, zet dan een deksel met gaatjes op de pan en laat ze op zacht vuur koken.
1. Pasta afspoelen met koud water. Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel.