Wanneer je bij je pintje, wijntje of andere alcoholische drank dus een portie gemengd of eender wat om te eten bestelt, heeft de cafébaas wél schuldvordering en dus een poot om op te staan. Heel wat uitbaters bieden daarom bijvoorbeeld ook borrelnootjes aan, om de wet van 1939 te omzeilen.
De koffie & donkere nootjes passen goed bij de bittere donkerbruine tot zwarte Stout bieren en de pinda's met citrussmaak doen het goed bij de verschillende hopsoorten in IPA's.
Een stukje stokbrood, een cracker of een stukje Hollandse kaas doen het erg goed. Bij Bockbier passen herfstige hapjes, zoals mini bladerdeeghapjes (met blauwe kaas en peer), gedroogde pruimen met spek of een mini stoofpotje.
Om bier te kunnen brouwen zijn vier ingrediënten nodig: water, graan, hop en gist. Ook worden soms kruiden en vruchten toegevoegd tijdens het brouwproces. Bier bestaat voor meer dan 90% uit water. Afhankelijk van het soort bier mag dit water sporen van mineralen bevatten.
In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen (dit is over het algemeen wat strenger dan in andere landen). Bij matige hoeveelheden is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Bier bevat fruitzuren en melkzuur, diverse vitamines afkomstig van gist en polyfenolen. Bij matige consumptie van bier, en dus van alcohol, is bier gezonder dan cola. Bier is het resultaat van een proces met natuurlijke grondstoffen: granen (vooral mout van gerst), hop en gist.
Na een jaar op de tweede plaats te hebben gestaan heeft de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer het Belgische trappistenbier Westvleteren 12 opnieuw gekroond tot beste bier van de wereld. Dat meldt de website ratebeer.com.
Gist is een eencellige schimmel die de aanwezige suikers in het graan meestal gaat omzetten naar alcohol en koolstofdioxide. Maar gist zal ook voor een groot deel de smaak van het bier bepalen. Elke giststam heeft zijn eigen karakteristieken en aroma's en ze bestaan in honderden verschillende smaak- en geurstoffen.
De gist wordt ook wel het geheim van de brouwer genoemd.
De gistsoort in combinatie met de wijze van vergisting bepalen voor 25 procent of een bierliefhebber de smaak van het bier wel of niet lekker vindt. Gist is veruit het allerbelangrijkste van het bier.
Hertog Jan Pilsener is een Nederlands pilsbier. water, gerstemout, mais, gerst en hop. Deze pils wordt, in tegenstelling tot de speciaalbieren van Hertog Jan, niet gebrouwen in de Hertog Jan Brouwerij te Arcen.
Genieten zal nooit meer hetzelfde zijn! Samen met de beste smaakexperts heeft PepsiCo Lay's® chips gecreëerd voor bierliefhebbers en borrelfanaten. Door het eten van pittige chips smaakt een mooi glas bier nóg beter. Zoek dus niet langer naar de ideale chips voor bij de borrel en geniet van deze droomcombinatie.
Vlaamse klassiekers met vis
Ook vis gaat prima samen met bier. Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij. En zeetong meunière met tripel, een hemelse combinatie!
De zoete toffee en nootachtige smaken van bruin bier gaan goed samen met hartig eten. Denk aan oude kaas, geroosterd vlees, gegrilde vis of herfstgroenten. Bruin bier is ook ideaal om mee te koken.
Water, 16,7 % gerstemout, glucosestroop, hopextract, kleurstof (E150c).
Leg het accent op één smaak
Of het nou zoet, zuur, zout of bitter is, je gaat op de overheersende smaak het accent leggen door een soortgelijke drank te kiezen. Zo past bij loaded nachos met limoendressing een fris witbier met citrustonen.
Bij het maischen wordt tijdens de tweede periode het zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Tijdens de derde periode wordt het zetmeel ook omgezet in suikers. Echter zijn deze niet vergistbaar, maar zorgen deze voor de zoete smaak en volheid van het bier.
Als je vermoed dat het bier metaal bevat kun je dat testen door een klein beetje bier over de muis van je hand te smeren. Je ruikt dan onmiddellijk de geur van metaal. Metaal kan een positief effect hebben op bier en dan met name op de schuimkraag.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië).
Gerst wordt gebruikt voor de bereiding van bier omwille van zijn eigenschappen : Gerst kan door het moutproces verschillende smaakprofielen aanmaken. Na mouten van de gerst bevatten de korrels heel wat enzymen. Het kaf van de gerst is uitstekend geschikt voor het filteren van het wort.
Ons Heineken® pilsener bestaat uit drie ingrediënten: gerstemout, hop en water. Het wordt pas echt magisch zodra ons A-gist wordt toegevoegd, dan transformeert het brouwsel in het bekende bier waar we zoveel van houden.
hoppig = hoppig bijv. naamw. Uitspraak: [`hɔpəx] met bittere smaak culinair Voorbeeld: `van hoppig bier houden` ...
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.