Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af. Nog beter is het om er daarna ook nog een beetje sesamolie doorheen te roeren.
Zoals vaak gedacht wordt zijn ramen geen soort noodles maar de naam voor de maaltijdsoep mét noodles. Momenteel een grote hit in Amerika. Lees er hier meer over. Mie zijn tarwenoodles die vaak worden gebruikt voor bamigerechten.
De structuur is lekker glibberig & elastisch, ze zullen niet uit elkaar vallen als je ze te lang kookt of bakt. Zet de glasnoedels 5-15 minuten weg in warm of heet water. Check (halverwege) of ze al goed (=zacht) zijn, dan afgieten en afspoelen onder de koude kraan.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Aangezien de basis meestal tarwe is of zetmeel uit bijvoorbeeld aardappel, kan je noedels tot dezelfde categorie rekenen als brood, pasta en aardappelen. Er zitten dus een aantal gezonde voedingsstoffen in zoals ijzer en B-vitamines. Maar ze bevatten ook heel veel koolhydraten en dus calorieën.
Het zetmeel aan de buitenkant van de noedels is wat maakt dat ze aan elkaar blijven plakken, dus het is belangrijk dat je dat laagje snel bedekt met bijvoorbeeld de saus in de pan en desnoods een scheut sesamolie. En geen zorgen over die harde binnenkant: in de wok wordt die vanzelf zacht. Eet je de rijstnoedels koud?
Glasnoedels zijn anders dan andere noedels. Glasnoedels worden namelijk gemaakt van bonen, mungbonen om precies te zijn. In Thailand ben ik deze noedels heel veel tegengekomen in noedelsoepen en qua textuur vind ik ze iets steviger/harder dan de noedels die we gewend zijn te eten.
Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Bij noedels denk je misschien aan een kom warme slierten met vettige saus. Ik ook, als het buiten koud is. Zodra de zon schijnt, eet ik m'n noedels liever koud. Move over pastasalade, koude noedels zijn je nieuwe favoriete eten om mee te nemen naar het park.
Instant Noodle soep oftewel bamisoep is een soep met noedels en kruiden in een lichte bouillon. Bamisoep is een bekend maaltijd als ontbijt, lunch of diner in Oost- en Zuidoost-Azië. De aard van de noedels variëren van rijst noedels, rijstvermicelli, mungbean noedels (glutenvrij) en ei noedels.
En deeg heeft de neiging om water op te zuigen. Hoe langer de noedels in de pan met water blijven tijdens en na het koken, hoe meer vocht ze zullen opnemen. Op een bepaald moment wordt dat vocht te veel. Als je pasta langer kookt dan de tijd die op de verpakking staat, zijn de noedels meestal te gaar.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Konjac / Shirataki noedels zijn een soort koolhydraatarme en caloriearme pasta die de laatste tijd erg populair zijn geworden. Deze noodles zijn gemaakt van glucomannan, een in water oplosbare vezel die afkomstig is van de konjac plant.
Doe de noedels in het kokende water.
Hoe lang je de noedels moet koken hangt af van de soort rijstnoedels waarom het gaat. Rijstnoedels zijn erg snel gaar en ze zijn klaar wanneer ze net zacht zijn. Platte, brede rijstnoedels moet je ongeveer 5 minuten koken. Mihoen of rijstvermicelli moet je ongeveer 2 minuten koken.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Je kunt de spaghetti het beste breken voordat je ze gaat koken. De spaghetti slierten zijn hier nog ongekookt en daarom zijn ze nog stijf. Het breken gaat simpel gezegd gewoon makkelijker als de spaghetti stijf is.
Bami en plakken
Spoel de bami kort af met koud water om het plakken van de bami tegen te gaan. Je kunt de bami ook terugdoen in de pan en er een scheutje olijfolie doorheen roeren.
Als je zelf noodle soep zou maken, zou het al iets gezonder zijn, maar ik raad je toch aan om het niet te vaak te eten. Beperk het tot 1-2 keer in de week, maak het dan het liefste zelf, met losse noodles, bouillonblokje en stukjes verse groente en eventueel vlees of vis er in.
Saitaku shirataki noodles zijn zachte noedels van konjacmeel, en bevatten daardoor bijna geen koolhydraten (0,8g per 100g) en weinig calorieen (10 kcal per 100g).