Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken.Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Hoe je de grond kan verbeteren in je tuin hangt af van de staat van de bodem: harde grond moet je losmaken door zand aan het gras toe te voegen. Als de grond te los zit, moet je daarentegen het vermogen om water en voedingsstoffen vast te houden verbeteren. Gebruik hiervoor best het kleimineraal Bentonit.
Zaai- en stekgrond
Gebruik geen voedingsrijke potgrond: zaden hebben vooral vocht en licht nodig (en in veel gevallen warmte) en pas bij het verspenen hebben ze meer voeding nodig en kun je overschakelen op potgrond. Daarnaast moet de zaaigrond licht en luchtig zijn zodat de wortel zich gemakkelijk kan ontwikkelen.
Meng ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand. Zaai je direct buiten, zorg dan dat de grond goed los en onkruidvrij is. Op rijtjes zaaien maakt het onkruid wieden overzichtelijk.
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
Dit kan met een mulchlaag van organisch materiaal, bijvoorbeeld compost, houtsnippers of boomschors. Ook bodembedekkende planten helpen mee om het vocht in de bodem vast te houden. Wilt u nog wat verder gaan dan is de aanleg van een sproei-installatie een goede optie.
De beste grond die geschikt is voor een moestuin bevat veel compost en organisch materiaal, zoals gecomposteerde bladeren en gemalen of versnipperde boomschors. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
Op een bodem die erg zuur is, zullen veel planten niet goed gedijen; deze grond is dan ook niet geschikt voor de moestuin. De zuurtegraad meet je met een pH-meter. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is gemiddeld en goed voor de moestuin. Onder de 5,5 is de grond te zuur.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
De bedoeling van het gebruik van karton is om de bodem af te sluiten van het licht en ineens een fysieke barrière te vormen. Hierdoor kunnen planten met minder grote reserves in hun wortels niet overleven en groeien ze zich dood onder het karton.
De grond in je moestuin is heel belangrijk. Dat geldt voor elke moestuin, maar zeker voor een Makkelijke Moestuinbak. Je moestuinbak is maar 20 cm diep en zo'n bak komt propvol met groentes te staan. De aardemix moet dus top zijn.
Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten. Ook de zuurgraad (pH) verandert in de loop van de tijd.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Veelgestelde vragen. Waar kan ik met de uitgegraven bodem naar toe? Voor de afvoer of aanvoer van verontreinigde aarde moet u een beroep doen op een erkende ophaler. Op de website van OVAM kunt u een erkende ophaler voor verontreinigde bodem opzoeken(opent in nieuw venster).
Krik je humusgehalte op door compost toe te dienen. De humusdeeltjes beletten namelijk dat klei of leem erg kleeft en/of uitdroogt. Een jaarlijkse dosis is wel belangrijk, want humus breekt ook af in de grond. Werk die compost heel oppervlakkig in of spreid hem gewoon over jouw moestuinbed.
Grond verbeteren met gedroogde mestkorrels
Na de winter is de grond in je tuin niet meer zo luchtig. Door Pokon Gedroogde Mestkorrels te strooien in het voorjaar geef je de bodem een echte oppepper. Het verbetert je grond door het hoge gehalte organische stof en maakt het hierdoor weer een luchtig geheel.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
De zaaidiepte is afhankelijk van het soort zaad, het gewas en hoe groot de zaden precies zijn. Zaai zowel donker- als lichtkiemers nooit te diep. Te diep zaaien resulteert in een langere kiemduur en meer kans op schimmels.
Zaaigrond: de beste grond voor laten ontkiemen
Zaaigrond moet vochtig zijn, maar niet te nat. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Sommige zaden, zoals van viooltjes, kiemen in het donker. Dek ze af met een oude krant, tot de kiemplanten opkomen.
Met zaaien onder glas wordt het zaaien in een kweekkas, kweekbak of binnenshuis op de vensterbank bedoeld. Door deze methode kun je al in de winter groenten kweken, omdat de temperatuur in een kweekkas, -bak of binnen redelijk constant is. In de zaaikalender vind je wanneer je met welke groente kunt beginnen te zaaien.