Gezond hoofdhuid en haar De hoofdhuid kan jeuk geven en zelfs wondjes en schilfers. Dit kan vele redenen hebben en een reden kan zijn dat reguliere shampoos nogal agressief reinigen, hierdoor kunnen de haren en de hoofdhuid beschadigen. De natuurlijke afweer kan dan worden beschadigd. No-Poo zou dat kunnen verminderen.
Voordelen van haren wassen zonder shampoo
Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid. Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën. Beter haarvolume. Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
“Je haren wassen zonder shampoo is niet per se goed of slecht. Wanneer je een (extreem) droge hoofdhuid hebt, is het niet nodig om elke wasbeurt een sterke reiniger te gebruiken. Net als bij de huid van je lichaam is het heel persoonlijk wat jouw hoofdhuid nodig heeft.
Je haar zal meer volume hebben. Wanneer je het haar minder vaak wast, zul je ook merken dat je haar meer volume zal krijgen. Je zult ook geld besparen. Wanneer je het haar niet meer elke dag wast, zul je merken dat jouw haarverzorgingsproducten veel minder snel opgaan.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Vroeger waste men de haren met échte zeep. En zeep is fantastisch; want het maakt schoon op milde wijze en zorgt voor een satijnzachte huid.
Als je haar extreem droog is en niet vaak genoeg gewassen wordt, kan het namelijk met de jaren zijn natuurlijke vochtigheid verliezen. Volgens styliste Rosi Fernandez, directeur van haarsalon Ananda Ferdi, is het niet aan te raden om je haar langer dan een week niet te wassen.
Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is.
Droogshampoo is de ideale oplossing wanneer je geen tijd hebt om je haar te wassen of omdat je toch graag wat langer in bed wil blijven liggen. Het zorgt namelijk voor een snelle reiniging van de aanzet, waardoor je de wasbeurt even kunt uitstellen.
Spengler vertelt: 'Indien je je lokken niet wast kan het haar teveel aan talg gaan aantrekken, wat ervoor zorgt dat er nóg meer vuil op je lokken blijft zitten. ' Yikes. Zoals eerder al aangekaart, overmatig vuil zorgt vaak voor jeuk waardoor je gaat krabben.
Lauw-warm water is het best geschikt om je haar in te wassen. Begin dan met een kleine klodder shampoo en masseer dit rustig in met je vingertoppen (niet met je nagels!). Vervolgens spoel je de shampoo uit en ga je over op conditioner. Hoe langer het haar; hoe meer conditioner.
Wanneer je je lokken constant nat maakt en weer laat drogen, kan je haar sneller afbreken. En dat wil je liever niet. Door je haar op te steken wanneer je gaat zwemmen bescherm je je coupe tegen zout water en chloor in het zwembad.
Het is goed om te beseffen dat elke dag wassen dus slecht kan zijn. Dit omdat tijdens de wasbeurt niet alleen viezigheid wordt weggespoeld, maar ook de bescherming van je hoofdhuid: talg. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je het wegwast, produceert je lichaam vaak juist meer talg.
Gemiddeld was je je haar dus twee keer per week. Hierbij gebruik je een shampoo en een conditioner. Een shampoo is primair bedoeld om je haar te reinigen en de conditioner voedt je haar. Daarnaast kun je een haarmasker gebruiken voor een extra boost.
We weten dat droogshampoo je beste vriend is... maar gebruik 'm niet dagen achter elkaar! Als je het lange tijd achter elkaar gebruikt zonder je haren te wassen, kunnen je haarzakjes verstoppen door de build-ups.
Het is ideaal als je geen tijd hebt om je haar te wassen, maar droogshampoo blijkt volgens nieuw onderzoek helemaal niet zo goed te zijn. Je kunt er jeuk van krijgen en zelfs haaruitval.
Don't: gebruik het niet dagen achter elkaar
Het is natuurlijk ideaal dat je dankzij droogshampoo niet elke dag je haren hoeft te wassen. Maar pas wel op dat je het niet té lang uitstelt. Je hoofdhuid wil namelijk af en toe ook gereinigd worden, net als de rest van je lichaam.
Massief haarverlies ( shedding ) is het hevigst in de lente en op het einde van de zomer (begin van de herfst). Tijdens de wintermaanden vallen er bijna geen haren uit. Dat betekent dat de maand oktober voor veel mensen het begin inluidt van een periode met minder uitgesproken haarverlies.
HOE SNEL GROEIT HAAR? Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie!
Appelciderazijn in je haar
En regelmatig spoelen helpt weerstand op te bouwen tegen bacteriën en schimmels die roos en haaruitval kunnen veroorzaken.
Het eiwit kan namelijk helpen bij het reguleren van de talgproductie van de hoofdhuid.Ook vermindert het roos en geeft het eiwit volume aan je haar. Wanneer je droog haar hebt, moet je juist het eigeel reserveren. Dit eigeel zorgt voor het herstel van gespleten haarpunten én geeft je haar direct meer glans.
Hoe vaak je een wasbeurt kunt uitstellen is ook afhankelijk van hoeveel styling producten je gebruikt en of je vaak je handen door je haar haalt. Geef je hoofdhuid rust dan komt 'ie vanzelf in balans waardoor je minder vaak hoeft te wassen. Het duurt ongeveer 2-4 weken voordat je haar gewend is. Geduld!