Voor het eerste gebruik is aan te raden om de speen uit te koken of te steriliseren, zo dood je alle mogelijke bacteriën. Voor de keren daarna maakt het niet uit welke methode je kiest, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Breng het water aan de kook. Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan.
Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop. TIP!
Wanneer je kindje jonger is dan 3 maanden reinig en steriliseer je de fopspeen dus best consequent, meermaals op een dag. Dit kan je doen wanneer je baby slaapt, of bijvoorbeeld tijdens het eten. Vanaf 3 maanden is het voldoende om de tutjes één keer per dag te steriliseren.
De FRIGG speentjes zijn er in twee maten (maat 1; 0-6 maanden en maat 2; 6-18 maanden) waar de BIBS speentjes er ook nog in maat 3 zijn; 18+ maanden. De BIBS speentjes kennen we in vele kleuren en glow-in-the-dark varianten maar de FRIGG speentjes hebben weer andere vormen en kleurencombinaties.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn. Na gemiddeld 6 weken ontstaan er haarfijne lijntjes die niet direct met het blote oog te zien zijn. Dit is het begin van grotere beschadigingen, die je natuurlijk wilt voorkomen.
De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.
Voor het eerste gebruik is aan te raden om de speen uit te koken of te steriliseren, zo dood je alle mogelijke bacteriën. Voor de keren daarna maakt het niet uit welke methode je kiest, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.
Alleen de spenen dienen vóór het eerste gebruik gesteriliseerd* te worden. Zorg voor een schoon oppervlak en schone handen. Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C.
Spenen dienen 1 minuut uitgekookt te worden. Reinig flesjes van oudere kinderen, die uitsluitend gebruikt worden voor melk, vruchtensap of water, in een normale vaatwasser en kook deze wekelijks uit. Berg de flessen en spenen stofvrij en omgekeerd op in een afgesloten keukenkastje.
Als u de naald al kokend wil steriliseren, volstaat het om ze 10 minuten lang in kokend water te leggen. Voor een optimaal resultaat, is het aangeraden om ze 30 minuten lang te laten koken met het deksel op de pan.
Het kan gebeuren dat er wat water in de fopspeen zit na het steriliseren. Het water kan via het luchtgaatje in de speen terechtkomen. Je kunt het water verwijderen door het water uit de speen te knijpen. Was je handen voordat je het water uit de speen knijpt.
De spenen zijn gemaakt van 100% natuurlijk rubber. Dit is niet alleen heel veilig voor je kindje, maar ook goed voor het milieu! De Bibs spenen zijn rond van vorm en buigen weg van het gezichtje. Hierdoor is er genoeg ruimte om te ademhalen en wordt eventuele irritatie verminderd.
Slapen zonder speen
Lianne: 'Leg je kind nog wel met de speen in bed, maar haal die uit zijn mond zodra hij slaapt. Doe zijn mond goed dicht en dan slaapt hij vaak gewoon door', weet ze. 'In het begin leg je de speen nog in het bed van je kind, zodat hij 'm kan vinden als hij wakker wordt.
Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.
Het beste voor de BiBS speen is het volgende: Breng het water aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en leg de speentjes hier 3-5 minuten in. (maximaal 5 minuten!) Wanneer de speen te warm wordt kan deze zacht worden of verkleuren.
Baby'tjes die de speen zelf uit hun mondje halen, kunnen zich ook niet vergissen door de vorm. Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.
De spenen van Bibs en Hevea zijn daarentegen gemaakt van 100% natuurlijk rubber en zijn 100% BPA vrij, deze moet je juist wel tijdig vervangen! We raden aan om deze ongeveer na 6 weken te vervangen, vanaf dan is de kans op slijtage groter.
Waar Bibs twee modellen in de collectie heeft met een siliconen speen (Bibs de Lux en Bibs Supreme), heb je bij Frigg bij elke speen de keuze of je kiest voor een natuurrubberen of siliconen speen. De siliconen speentjes zijn ook geschikt voor kindjes met een latex-allergie.
- Voor het eerste gebruik het speentje 5 minuten in gekookt water leggen. Dat wil zeggen: Eerst het water laten koken en vervolgens van de warmtebron afhalen. Leg daarna de natuurrubber speentjes in het water. Laat het water dus niet door koken als de speentjes erin zitten.
Siliconen fopspenen zijn vaak stugger, maar ook steviger dan rubberen spenen. Een siliconen speen scheurt hierdoor minder snel. Spenen van rubber zijn soepeler en zachter. Hierdoor oefenen ze weinig druk uit op het gehemelte van je kindje en hebben ze minder effect op de stand van de kaken en tandjes.