Thermobarische wapens, ook wel vacuümbommen genoemd, gebruiken metaalpoeder om een vuurbal te maken die razendsnel om zich heen grijpt. Deze wapens mogen volgens internationale wetten alleen tegen militaire doelen worden ingezet, niet tegen burgers.
Een thermobarisch wapen, ook wel een vacuümbom genoemd, is een conventioneel explosief dat tijdens de explosie gebruikmaakt van de zuurstof in de lucht als oxidator.
Bij de explosie van de bom wordt er eerst een enorme mist van brandstof verspreid, dat zich dan met de lucht mengt. Die wolk wordt tot ontbranding gebracht met een tweede ontploffing. Daardoor ontstaat een enorme drukgolf. Ook wordt alle aanwezige zuurstof opgezogen.
Een vacuümbom of thermobarisch wapen is tweefasige munitie. Bij de eerste fase wordt een fijne nevel (aerosol) van koolstof verspreid. Een tweede lading ontsteekt die wolk, waardoor een vuurbal en een enorme schokgolf ontstaan, en een vacuüm dat alle omringende zuurstof opzuigt.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
De bom werd in een Toepolev Tu-95 geladen, op dat moment de grootste bommenwerper van de Sovjet-Unie. Met een lengte van 8 meter en een diameter van 2 meter was de bom te groot om in het vliegtuig te passen.
Het schieten van een brandstof explosieve lucht van de Amerikaanse marine tegen een doelschip , de USS McNulty (in) , in 1972. Een thermobarisch wapen is een conventioneel explosief soort wapen dat thermische combineert schokgolf en vacuüm effecten .
Wat is een clusterbom? Een clusterbom is een bom die een groot aantal kleinere bommen bevat, zogeheten submunities. Wanneer een clusterbom wordt gebruikt, gaat de bom in de lucht open en verspreid dan tientallen of zelfs honderden submunities over een gebied tot meerdere voetbalvelden groot.
Maar Tsar Bomba, die in 1961 werd getest, sloeg alles. De Russen testten hun kernwapenarsenaal op Kazachse steppebewoners en de Amerikanen wilden een nieuw Panamakanaal graven met een bombardement van waterstofbommen. Maar Tsar Bomba, die in 1961 werd getest, sloeg alles.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Een clusterbom is een bom die een groot aantal kleinere bommen bevat, zogeheten submunities. Wanneer een clusterbom wordt gebruikt, gaat de bom in de lucht open en verspreid dan tientallen of zelfs honderden submunities over een gebied tot meerdere voetbalvelden groot.
Fosfor is een stof dat uit zichzelf kan ontbranden, als het in aanraking komt met water kan er een flinke explosie ontstaan, als de vrijkomende stof in aanraking komt met de huid kan dit leiden tot flinke brandwonden, maar ook de organen kunnen worden aangetast.
Volgens de definitie in artikel 2, tweede lid van het Verdrag wordt onder clustermunitie verstaan: “conventionele munitie die ontworpen is om explosieve submunities die elk minder wegen dan 20 kilogram te verspreiden of los te laten en omvat mede deze explosieve submunities”.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Je zult moeten rantsoeneren om te overleven en je uiteindelijk bloot moeten stellen aan de straling (tenzij je in een speciale schuilkelder zit, met voedsel en water).
Over de kans op een kernoorlog is weinig zeker. Behalve dat het iets minder onwaarschijnlijk is – nee, lijkt – dat de mensheid zichzelf de komende jaren naar de vergetelheid vaporiseert.
Zelfs kleine kernwapens zijn krachtiger dan 'gewone' bommen en raketten. Bij zo'n explosie komen hitte, schokgolven en straling vrij. Gebouwen worden weggevaagd, mensen verbranden door de hitte of lopen levenslange aandoeningen op door de straling.
De schokgolf van de waterstofbom Tsar Bomba in 1961 is overal ter wereld voelbaar, ook in Nederland. De explosie van de Tsar Bomba was zelfs in Nederland voelbaar, merkt het KNMI. China, India, Groot-Brittannië en Frankrijk ontwikkelen eveneens eigen kernwapens.
Als een kernbom ontploft, ontstaat er een vuurbal die heter is dan de zon (in de zon vindt trouwens ook kernfusie plaats). Deze vuurbal kan wel 60m2 groot zijn. Op de plek van de vuurbal verdwijnen alle mensen, auto's en zelfs gebouwen.
Zo'n nucleaire winter kan er bovendien voor zorgen dat er minder planten groeien. Dit kan leiden tot voedselschaarste bij zowel mens als dier. En van al deze gevolgen zijn we niet zo gemakkelijk af. De onderzoekers voorspellen dat een nucleaire oorlog het leven op aarde voor tientallen jaren zal teisteren.
mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.