Bomen snoeien tijdens een periode van vorst wordt dan ook afgeraden, omdat de vorst wel degelijk schade toe kan brengen aan de boom via de snoeiwonden. Wanneer je een boom gaat snoeien, kijk dan even goed naar het weer. Als er binnen drie dagen vorst wordt verwacht kun je de boom beter niet snoeien.
Kijk wel uit met vorst. Als er binnen drie dagen vorst wordt voorspeld, snoei dan niet. Vorst kan namelijk schade toebrengen aan bomen met verse snoeiwonden.
De winter is een uitstekende tijd om bomen en struiken te snoeien. De meeste planten zijn nu in winterslaap en raken minder van slag van het knippen. De sapstroom staat immers zo goed als stil. Ook zie je in deze tijd van het jaar de structuur van de takken veel beter zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent.
Dat u ons vaak 's winters ziet snoeien, komt voor een groot deel ook doordat er in de winter meer tijd voor is. Er mag echter niet beneden de 5 tot 10 graden vorst worden gesnoeid vanwege het "invriezen" van de wond.
Uitzonderingen op bomen snoeien in de winter
De ABC-bomen zijn de Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Ze worden soms ook wel bloedende bomen genoemd. Deze bomen worden gesnoeid wanneer de bomen volledig bladeren hebben.
Februari is een ideale maand om te snoeien. Bomen en heesters hebben een natuurlijke groeiwijze (habitus). Om deze groeiwijze te behouden is het van belang dat je weet hoe je moet snoeien. Niet elke plant heeft dezelfde snoeiwijze en bovendien mag niet elke plant in februari gesnoeid worden.
Vergeet de vorst niet
Wanneer je een boom gaat snoeien, kijk dan even goed naar het weer. Als er binnen drie dagen vorst wordt verwacht kun je de boom beter niet snoeien. De wonden moeten eerst weer geheeld zijn voordat ze tegen de vrieskou kunnen.
Let er wel op dat je nooit snoeit als het vriest. Op dit moment voeg je ook best de bemesting toe bij de rozen. De uitgebloeide bloemen worden weggeknipt. Daardoor voorkom je zaadvorming.
De Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) zijn ABC-bomen. Het snoeien van deze bomen vereist extra aandacht, omdat de kans op bloeden groot is. Deze bomen mogen niet gesnoeid worden in de winter, omdat de sapstroom dan juist op gang gekomen is.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
Bij het snoeien van vaste planten is vooral het juiste tijdstip belangrijk. Laat in het najaar juist het blad zitten, dat beschermt de plant tegen slecht weer in de winter. Vanaf begin maart is de beste periode. Wees er zeker van dat het niet gaat vriezen.
Een niet-gesnoeide bessenstruik verwildert snel. De oudere takken gaan steeds minder vruchten dragen, het hart van de plant raakt helemaal verstikt en volgroeid, en de zon komt niet meer binnenin de plant. Hierdoor komen er enkel nog vruchten langs de buitenkant van de struik.
Dan hoef je je hortensia maar op één manier te snoeien. Dat kun je het beste in het voorjaar (in maart of april) doen. Knip de takken van je hortensia tot 10 cm boven de basis van de struik af. Houd de snoeischaar tijdens het knippen in een hoek van 45 graden.
Een veel voorkomende en bekende reactie van planten op een naderende winter is het verliezen van hun blad. Bij lagere temperaturen werken de wortels van bomen en planten minder goed en nemen ze minder vocht op. Om het vochtpeil hoog te houden worden de blaadjes afgestoten.
U kunt eventueel om het jaar snoeien, een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Snoeit u nooit, dan zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven. Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.
De vlinderstruik toppen
De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Begin juni knip je de toppen uit deze scheuten. Daardoor wordt de plant steviger, vertakt hij met meer scheuten en zal hij aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner.
De beste tijd om een klimroos te snoeien
De beste tijd voor het snoeien van alle rozen, behalve ramblers, is wanneer ze in rust zijn, tussen december en maart. Door in de winter te snoeien, spoor je de klimroos aan om nieuwe takken te produceren, met sterke, nieuwe scheuten vanuit ogen laag aan de plant.
Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken.
Zonodig neemt u een of twee takken bij de basis weg. Om de struik op maat te houden knipt u een derde van de andere takken af. Dit geldt ook voor oude rozen met een remonterende bloei ('Sweetheart'). Wilde rozen zoals Rosa glauca en Rosa rugosa snoeit u alleen om de struik te verjongen.
Snoeien in januari
De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer. Tot half januari kun je de druif nog terugsnoeien.
Daarom eerst de beste snoeiregel: Je mag alle heesters die na juni bloeien snoeien in het voorjaar en dan pas na de vorst, in de periode maart en april. Het gaat om siergras, lavendel, heide, vlinderstruik, hibiscus, de klimroos, dwergroos, stamroos, de katjeswilg en de (grootbloemige) clematis.