Alcohol onttrekt namelijk vocht in je lichaam, en uitdroging vergroot de kans op
Vanuit duikmedisch oogpunt is het advies dus om het deco-biertje te vermijden om het risico op decompressieziekte te verlagen, zeker de eerste uren na de duik.
Je loopt minder risico op het ontwikkelen van een depressie of angststoornis. Je hebt minder last van brandend maagzuur of een slechte adem. Je lever herstelt zich. Hierdoor is je lever beter in staat om andere gifstoffen af te breken.
Als reactie zullen de nieren meer urine produceren (wat betekent dat we water en zout verliezen). Dit is ook de reden waarom duikers de behoefte voelen om te urineren tijdens of direct na de duik, dit fenomeen is "Immersie Diurese" genaamd.
Maar omdat het vocht al door de nieren naar de blaas is gebracht, is dit niet meer terug te halen. En in veel gevallen heb je al onder water geplast in je pak omdat de druk te groot werd in je blaas. Je hebt dus een ondervulling van je vaatstelsel. Deze hele gang van zaken verklaart al de vermoeidheid na het duiken.
Wanneer je kort na een duik een (deep tissue) massage neemt kan het zijn dat door het toenemen van je bloedsomloop kleine belletjes stikstof omgezet worden in grotere bellen wat uiteindelijk tot decompressieziekte (DCZ) kan leiden.
Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min.18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen. Andersom kom je tijdens een vliegreis niet onder verhoogde druk, dus neem je ook niet meer stikstof op in je lichaam.
In ieder geval goed doorspoelen dus als je moet plassen, voor en na het plassen! Waarschijnlijk zal je de eerste keer plassen in je nieuwe wetsuit zo lang mogelijk uitstellen, maar wees eerlijk. Er komt een dag dat de golven ongekend goed zijn en het toilet wel erg ver weg, dan is de keuze toch snel gemaakt.
Het ademen onder water kost meer energie dan op de kant en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met een verminderde reserve kan het dan misgaan.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
Herstel lichaam na stoppen met drinken
Je lichaam herstelt. Je wordt fitter, helderder en vrolijker. Vaak merk je al na enkele dagen een verschil. Minimaal vier tot zes weken stoppen geeft een heel duidelijk effect.
Na drie maanden heeft je lichaam ook al haar rode bloedcellen kunnen vernieuwen en zijn je bloedspiegel, bloedsomloop en de circulatie van zuurstof weer genormaliseerd. Dit wapent je nog beter tegen ziektes als kanker, en hart- en vaataandoeningen. Na iets meer dan een maand is er 15% minder vetweefsel rondom je lever.
"Het kan zo zijn dat je leverwaarden aan het eind van de maand beter zijn", stelt leverarts Joep de Bruijne van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). "Maar met name merk je kortetermijneffecten, zoals beter slapen, mentaal en fysiek fitter zijn en mogelijk ook gewichtsverlies."
Als de lucht blijft uitzetten kan dit ernstige pijn en schade aan het trommelvlies veroorzaken. "Reverse Block" is meestal het gevolg van duiken terwijl men decongestieve middelen inneemt die op diepte hun effect verliezen, door slecht te klaren of door te duiken met een verkoudheid.
Een duikcomputer of duiktabel helpt duikers om te plannen hoe lang hun oppervlakte-interval moet zijn en hoe lang ze veilig kunnen duiken op bepaalde diepten. De meeste oppervlakte-intervallen duren ongeveer 40 tot 60 minuten.
Vaak wordt gedacht dat duiken een dure hobby is. Dit vaak gehoorde 'vooroordeel' is niet geheel juist. Natuurlijk, kost duiken geld, maar dat het (sport)duiken erg duur is valt eigenlijk wel mee. Vergeleken met andere sporten is duiken niet duur.
Duiken kost energie, en dus verbrand je calorieën bij het duiken. Iemand die zwaarder weegt, verbrandt meer calorieën bij een inspanning. Een zoektocht op internet levert op dat je met een uur duiken ongeveer 400 tot 700 calorieën verbrandt.
Duiken is een ontspannen sport maar de bewegingen onder water zorgen voor toename van de hartslag, aanspanning van spieren, en zorgt voor uithoudingsvermogen en kracht.
Onder je wetsuit draag je badkleding of een trisuit. Voorkom beschadigingen aan je wetsuit. Let op met nagels, sierraden en horloges. Draag eventueel dunne handschoenen ter bescherming van je wetsuit.
Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Draag onder je wetsuit eventueel je tri-suit, zwembroek of badpak. Bij het aantrekken gebruik je zachte handschoenen en trek je het wetsuit langzaam omhoog vanuit de binnenkant. Trek je het wetsuit toch op aan de buitenkant gebruik dan géén nagels maar pak het neopreen beet tussen de breedte van je duim en wijsvinger.
Zoals veel mensen wel weten is duiken een erg dure sport als het gaat om het aanschaffen van alle spullen. Daarom duurt het vaak ook even voordat je als duikers alles goed voor elkaar hebt.
Zalm en Garnalen. Voedingsmiddelen met een hoge dosis omega-3 vetzuren zijn één van de beste dingen om te eten voor een duik. De grote hoeveelheid eiwitten zorgen ervoor dat je hongergevoel wordt uitgesteld. De vitaminen in zalm en garnalen helpen je lichaam om voedsel om te zetten in energie.
Hoe lang je moet wachten met duiken en vliegen
Twee duiken of meer per dag, wacht dan 18 uur. Veiliger is altijd 24 uur wachten voordat je vliegt.