Biologisch scoort slechterVoor biologische akkerbouw en veeteelt is meestal meer grond nodig. De opbrengst van teelten is soms wat lager, en dieren krijgen meer ruimte. Die grond kan dan niet meer gebruikt worden voor natuur of voor producten die het milieu minder belasten.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Biologisch voedsel is over het algemeen duurzamer dan regulier voedsel. Het hangt er wel vanaf welke factoren je meeweegt. Voor bijvoorbeeld bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn is biologisch beter. De uitstoot van stikstof is meestal wel hoger bij biologisch voedsel.
Voordelen: Biologische landbouw leidt tot betere bodemkwaliteit omdat de bodem meer organische stof bevat en waarschijnlijk minder last heeft van erosie. Nadelen: We weten niet welke invloed tdt heeft op het totaal als je rekening houdt met de lagere opbrengst.
De regelgeving over biologische teelt stelt geen eisen aan energieverbruik (bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen en vervoer), beperken van klimaatimpact, watergebruik en afvalbeheer. Op die punten is biologisch dus niet per se beter dan gangbaar: het hangt af van de boer of teler.
Het nadeel van biologische landbouw is;
Daarbij kost de overstapprocedure véél geld. Boeren vinden het daardoor een gevaarlijke stap om biologische producten te gaan telen. Biologische boeren hebben veel minder ruimte dan bij normale landbouw. Per hectare staan veel minder gewassen dan bij niet-biologische boeren.
Het Beter Leven keurmerk is 10 jaar geleden geintroduceerd als label voor dierlijke producten die qua dierenwelzijn tussen gangbaar en biologisch inzitten. Dergelijke producten werden toen nauwelijks aangeboden in de supermarkten en ze waren niet heel duidelijk te herkennen.
En biologische landbouw is niet per definitie beter voor het milieu. Het kost meer water en grond dan gangbare landbouw en ook biologische koeien stoten broeikasgassen uit. Al met al zijn er feiten genoeg om aan te nemen dat biologisch niet gezonder is dan gangbaar.
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
Hoger gehalte aan voedingsstoffen; vaak bevatten biologische groenten en fruit meer mineralen, bio-actieve stoffen en vitamine C. Daarnaast kan biologische melk meer goede vetzuren en vitamine E bevatten. Kortom, biologisch eten kan de weerstand ondersteunen door een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen.
Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.
De Dierenbescherming vindt biologische landbouw de meest diervriendelijke vorm van landbouw, daarom heeft het meeste biologische vlees ook het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Ook voor de wilde dieren zoals vlinders, vogels en kleine zoogdieren, is de biologische landbouw vriendelijker.
Biologische groenten zijn hierom niet per se onbespoten. De reden waarom er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen is om de gewassen te beschermen tegen ziektes, plagen en onkruid. Hoewel de term 'natuurlijk' gebruikt wordt, blijft het lichaam het bestrijdingsmiddel zien als 'gif'.
Alleen een biologisch gecertificeerde boer of ondernemer kan 'bio' of 'biologisch' op z'n product zetten. Wil je 100% zeker zijn, check dan of je naast de term 'biologisch' ook het Europese biologo (het groene blaadje) ziet staan. Een product is pas biologisch als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is.
Biologisch eten is altijd 100% vrij van pesticiden
Door strikte regelgeving te volgen en natuurlijke methoden in te zetten tegen ongedierte, verminderen biologische boeren aanzienlijk het risico op pesticiden in hun producten. Conclusie: biologisch eten is niet altijd 100% pesticiden vrij.
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-keurmerk voor biologische productie dat op de verpakking staat: een afbeelding in de vorm van een blaadje met 12 sterren.
Als je naar individuele biologische producten gaat kijken zijn er wel een aantal positieve voordelen. Zo zitten er meestal minder chemische bestrijdingsmiddelen op biologische producten. Ook bevat biologisch vaak meer vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen.
Biologische producten en vegetarisme
Bij vleesproducten zal er in biologisch vlees geen antibiotica verwerkt worden, bij bio-vlees is dit vaak wel het geval. Bij biologische groente en fruit wordt er geen gebruikt gemaakt van pesticiden om ongedierte te verwijderen.
'Diervriendelijk vlees' bestaat niet. Maar er bestaat wel 'minder dieronvriendelijk vlees'. Ditzelfde geldt voor vis, zuivel en eieren. Kies daarom – als je nog vlees eet of melk drinkt – voor biologisch of 3 sterren Beter Leven.
Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen.
Biologisch vlees
Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten. Pijnlijke ingrepen zijn verboden.
Biologische producten bevatten ook minder nitraat, minder resten van bestrijdingsmiddelen en minder van het zware metaal cadmium. Dierlijke biologische producten, zoals melk, bevatten meer van de gezonde omega 3-vetzuren, maar juist weer minder jodium en selenium.
Kies je voor biomelk, dan kies je voor diervriendelijke melk. Van koeien, geiten of schapen die op hun gemak vrij in de wei mogen grazen, biologisch voeder eten en voldoende ruimte in de stal krijgen.
Dierlijke biologische producten zijn vaak duurder, omdat de dieren meer ruimte krijgen. Grond in Nederland is duur, dus de kosten zijn dan hoger voor de boer. De hogere prijs vertaalt zich wel direct in een verbeterd dierenwelzijn.