Voor iedere duik of snorkeltocht moet je de duikbril behandelen tegen beslaan. Dit kan eenvoudig met een speciaal middeltje dat je altijd bij je hebt: speeksel. In je speeksel zit een bepaald soort enzym dat het beslaan van het masker tegen gaat. Spuug in je duikbril, wrijf het uit en spoel het schoon met water.
Een duikbril moet tijdens het dragen losjes op je gezicht zitten. Alleen tijdens het passen kan je door stevig drukken testen of de brug niet vervelend tegen de bovenkant van je neus drukt.
Om je duikbril onder water te legen druk je je masker aan de bovenkant tegen je gezicht aan terwijl je door je neus uitademt. Je beweegt daarbij je gezicht schuin naar boven toe. Van zowel de snorkel als de duikbril bestaan uitvoeringen met een ventiel die het klaren vergemakkelijkt.
Wat kosten glazen op sterkte? De prijzen van glazen op sterkte kunnen behoorlijk variëren. De goedkoopste glazen op sterkte beginnen bij €35,- en deze prijs kan oplopen tot €220,- per glas.
Als je gaat duiken, zijn zachte lenzen eigenlijk je enige optie. Als je harde lenzen draagt tijdens het duiken, kunnen er namelijk bubbels ontstaan tussen je lens en oog. Dit zorgt voor vaag zicht en kan ook irritatie en pijn veroorzaken. Onder een zachte contactlens kunnen dit soort bubbels niet ontstaan.
Je mag tijdens het zwemmen contactlenzen dragen. Alleen kun je de lenzen onder water verliezen en dan vind je ze meestal niet terug. Vooral zachte contactlenzen lopen het risico om in zwemwater besmet te raken met virussen, bacteriën of amoeben.
Het snorkelmasker is NIET geschikt om onder water te zwemmen of om bijvoorbeeld hoekduiken te maken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de luchtdruk in het masker onder water te groot wordt en je kunt ook je oren niet klaren.
Nadelen van snorkelen
Bij het snorkelen kun je niet te lang onder water blijven omdat je natuurlijk niet te lang zonder zuurstof kan. Het is daarom goed om niet te diep te gaan, zodat je nog zonder moeite de oppervlakte kan halen wanneer je de neiging hebt om te ademen.
Een goede duikbril heeft veiligheidsglas (tempered glass), een siliconen gelaatsstuk (het zachte rubber dat tegen je hoofd aandrukt en dat rond je neus zit), een neusstuk (om je oren te kunnen klaren) en een zachte flexibele hoofdband. Verder let je op de stevigheid van het frame en de gespen.
Een snorkel is gemiddeld 35 tot 45 centimeter lang en heeft aan de binnenkant een gemiddelde diameter van 19 tot 25 millimeter. Hoe korter de snorkel, hoe lager de ademweerstand en dus hoe makkelijker het ademen gaat. Maar is de snorkel te kort dan komt hij niet boven het water uit en werkt hij dus niet.
Kies voor een comfortabele zwembril die goed past. Als je buiten gaat zwemmen kun je het best een zwembril met UV-bescherming kopen. Kies een zwembril van polycarbonaat, deze gaan langer mee en kunnen tegen een stootje. Als je voor een dubbele hoofdband kiest, kun je meer stabiliteit hebben bij grote snelheden.
Kleur van de glazen
Als je vaak buiten zwemt, is een zwembril met donker gekleurde lenzen erg fijn. Je hebt dan minder last van fel licht en weerspiegelingen door het water. Zwem je in de schemering buiten, kies dan juist voor heldere glazen zodat je je omgeving goed kunt zien.
Kinderen van 6 tot 10 jaar: Maat XS. Kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen met een klein gezicht: Maat S/M. Volwassenen met een groot gezicht: Maat M/L.
Deze Muc-Off Anti Fog Spray is een biologisch afbreekbare behandeling om het beslaan van de bril/helm echt te voorkomen. De behandeling kan tot 5 dagen werken, en daarna moet je het herhalen. Daarbij maakt deze behandeling het oppervlak antistatisch.
Met een zwembril bescherm je jouw ogen tegen chloor uit een zwembad of zout uit de zee. Ben jij of jouw kind niet uit het water weg te slaan, dan kan chloor of zout voor rode en tranende ogen zorgen. Bovendien zorgt zeezout ervoor dat je ogen uitdrogen.
Bij snorkelen maak je gebruik van een snorkel om door te ademen en blijf je aan het oppervlak. Bij duiken ga je juist onderwater met een duikfles en adem je door een ademautomaat. Hierdoor kun je dieper onder water om de onbekende onderwaterwereld te verkennen.
Vanaf welke leeftijd snorkelmasker? Het snorkelmasker van Decathlon wordt geadviseerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Wij probeerden de snorkels echter uit met twee jongere kinderen, van 3 jaar en 5 jaar.
De snorkel is een soort 'tuba' die de motor toelaat lucht te nemen op +/- 1,80m hoogte zodat de wagen doorheen doorwaadbare plaatsen kan komen zonder water in de motor te riskeren. Op de piste laat de snorkel toe lucht te nemen die minder stof bevat dan de lucht onder de wagen.
Met de snorkel kun je met je hoofd onder water ademen. Het is eigenlijk een pijpje waardoor je lucht inademt, met een goed mondstuk dat je in de je mond kunt houden. Je kunt gewoon rustig doorademen zolang je aan het wateroppervlak bent. Maak je een hoekduik, dan eerst flink inademen en duiken maar!
Brildragers en snorkelen
De duikbril kan dan niet afsluiten en stroomt het water naar binnen. Er duikbrillen met geslepen glazen, een duikbril 'op sterkte' dus. Kijk eens in de webshop naar de duikbrillen van Tusa. Er zijn vele typen maskers die op sterkte geleverd kunnen worden.
Wat kost een snorkelset
Wat mag een snorkelset kosten? De prijzen variëren van 25 euro (zonder vinnen) tot en met 150 euro. Begin je met snorkelen en weet je nog niet of je het vaak gaat doen, koop dan een set van 25 tot 50 euro.
Douchen met contactlenzen.
Het is beter om niet te douchen terwijl u uw contactlenzen draagt. Kraanwater, inclusief douchewater, kan vol zitten met niet zo vriendelijke organismen. Uw lenzen zijn in principe kleine sponsjes en kunnen water absorberen die bacteriën en schimmels bevatten.
Is slapen met lenzen gevaarlijk? Ja, slapen met uw lenzen in kan erg nare gevolgen hebben! Het is voor uw ogen niet verstandig dat u de hele nacht met uw lenzen in slaapt. Het hoornvlies wordt hierdoor niet voldoende van zuurstof voorzien, waardoor u 's morgens met droge ogen wakker wordt.
In het algemeen is het verstandig om uw contactlenzen niet langer dan 12 uur per dag te dragen. Als u de lenzen langer draagt, kunnen uw ogen onprettig aan gaan voelen, rood worden en gevoelig raken voor ontsteking.