Beweging helpt om de spieren en gewrichten soepel te houden. Door regelmatig te bewegen worden de spieren sterker en voorkomt u dat ze stijf worden. De pijn wordt op den duur minder. Begin rustig aan en breid het bewegen steeds verder uit.
Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Gebruik van extra vitamine D of van levertraan (rijk aan vitamine D én omega-3 vetzuren) kan klachten helpen verminderen. Omdat tekorten aan vitamine D schrikbarend veel voorkomen, vooral bij ouderen, is aanvulling met extra vitamine D wenselijk bij alle vormen van gewrichtsklachten.
Ontstekingsremmende pijnstillers
Voorbeelden zijn ibuprofen, naproxen, diclofenac, etoricoxib, celocoxib en meloxicam. Deze middelen remmen weliswaar enigszins de ontsteking, maar vaak blijft er ontstekingsactiviteit aanwezig met bijbehorende klachten zoals zwelling, warmte en pijn in de gewrichten.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Koffie en de reumafactor
Finse onderzoekers onderzochten de medische gegevens van 19.000 mensen die gedurende 15 jaar waren gevolgd. Ze concludeerden dat bij het dagelijks drinken van vier koppen koffie of meer de kans op reumatoïde artritis tweemaal groter was dan bij minder grote koffieleuten.
Nog meer "roest" voor onze knieën en heupen! Je vindt ze in fruit en groenten, inderdaad! En de groenten die het rijkst zijn aan antioxidanten zijn bessen en rood fruit (bosbessen, aardbeiden, frambozen, kersen, bramen en rode bessen), citrusvruchten, pruimen, kiwi's, ananas en dadels.
Om soepele spieren te houden moet je regelmatig bewegen. Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.
De beste manier om de diagnose van artrose te stellen is een klassieke radiografie, zonder bijzondere voorbereiding. Op die radiografie zijn eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar evenals botafwijkingen. Een bloedonderzoek is meestal niet nuttig. Er bestaat geen merker in het bloed voor artrose.
De pijn kan namelijk vanuit een gewricht uitstralen naar andere spieren. In sommige gevallen is het gewricht ook rood, gezwollen en voelt het warm aan. Dan zit er een ontsteking in het gewricht. Het meest voorkomende symptoom bij gewrichtsklachten is pijn.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Bij gewrichtsklachten is het belangrijk om veel voedingsmiddelen met Omega 3-vetzuren te eten. Deze beschikken immers over ontstekingsremmende eigenschappen. Vette vissoorten als zalm, markreel, haring en tonijn zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Maar ook schaaldieren zijn een goede bron van deze zeer gezonde vetzuren.
Voor mensen met reumatoïde artritis is er geen reden het gebruik van koffie te verminderen. Koffie doet reumatoïde artritis niet ontstaan en heeft geen negatief effect op je aandoening.
Gewrichtspijn is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Denk maar aan aandoeningen zoals reuma, fibromyalgie of artrose. Net zoals bij botontkalking of osteoporose worden vooral oudere mensen erdoor geplaagd. Maar ook jongere mensen kunnen er – vaak door overbelasting of blessures – mee te maken krijgen.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gember ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Een studie onder 247 artrosepatiënten toonde dit effect aan. De groep die een gemberextract kreeg, had minder pijn en minder pijnmedicatie nodig dan de controlegroep die in plaats van gember een placebo kreeg toegediend.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Op een gezonde manier voldoende calcium binnenkrijgen kan bijvoorbeeld door het eten van sardientjes, amandelen, rozijnen of kruisbloemige groenten zoals spruitjes, broccoli en boerenkool. Sommige mineraalwaters zijn eveneens een goede bron van calcium.
Heermoes: helpt bij het behoud van soepele gewrichten, is goed voor het kraakbeen en draagt bij aan een goede botopbouw. Moerasspirea: zorgt voor een goede gewrichtsfunctie. Berk: zorgt voor een natuurlijke reiniging, ondersteunt de lever-, nier- en spijsverteringsfunctie.
Geen kaas. De onderzoekers concludeerden dus dat een bepaald soort melk een beschermend effect op het kniegewricht van vrouwen kan hebben. Andere zuivelproducten leverden echter niet hetzelfde resultaat op. Kaas werd geassocieerd met toenemen van de progressie van knie-artrose bij vrouwen.