Een nieuwe handdoek of theedoek neemt het water vaak nog niet zo goed op. Dit komt door het natuurlijke waslaagje en allerlei chemische stoffen die de fabrikant toevoegt. Om dit te verhelpen, kun je het best de hulp van onze redder in nood inschakelen: azijn.
Voordat u nieuwe handdoeken wast en in gebruik neemt, kunt u deze het beste 24 uur laten weken in koud water. Dit zorgt er voor dat de katoen vezels zich openen en vocht beter geabsorbeerd wordt. Het zorgt er ook voor dat overtollige verfresten worden verwijderd.
Voordat je nieuwe handdoeken gaat wassen kun je ze het best eerst een uur of twee laten weken in een bad met water en natuurazijn. Ook oude handdoeken kun je laten meeweken, zo krijgen ze een oppepper. Azijn is namelijk ook een goede kleurbeschermer.
Je hebt net een stapel nieuwe handdoeken gekocht en je kan niet wachten tot je ze kan gaan gebruiken. Echter, nieuwe handdoeken wassen voor gebruik wordt ten zeerste aanbevolen. Wanneer je je nieuwe handdoeken hebt gewassen, zal je ten eerste merken dat de handdoeken beter vocht absorberen.
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
Na het wassen blijven er altijd kalkdeeltjes achter. Die dringen de vezels van je was binnen terwijl het water verdampt. Hierdoor worden handdoeken hard tijdens het drogen.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
'Op voorwaarde dat je de handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen, kun je hem maximaal drie keer gebruiken,' vertelde Tierno tegen Business Insider. Volgens de microbioloog kunnen er minder bacteriën in je handdoek leven als deze goed opdroogt.
Hoe vaak moet je handdoeken wassen? Ook al kom je net schoon onder de douche vandaan, toch moet je je handdoeken regelmatig wassen. Ten minste een keer per week, maar het liefst nadat je de handdoek drie tot vijf keer gebruikt hebt. Elke keer dat je je afdroogt, komen er namelijk dode huidcellen in je handdoek terecht.
Kleding wordt meestal hard na het wassen als de trommel te vol is en het water de kleding niet goed bereikt. Andere oorzaken van harde kleding na het wassen zijn te veel wasmiddel, of juist te weinig wasmiddel. Bij te weinig wasmiddel zorgt kalk in het water voor harde was.
De meeste kleuren kun je gewoon bij elkaar wassen, maar was spierwitte handdoeken sowieso apart om ervoor te zorgen dat ze stralend wit blijven. Donkere en gekleurde handdoeken kun je bij elkaar wassen. Zorg dat je de wasmachine niet te vol propt.
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
Handdoeken die je zonder wasverzachter wast en aan de lucht laat drogen, worden vaak hard. Dit tot grote ergernis van velen. Onderzoekers hebben nu eindelijk een verklaring voor dit vervelende verschijnsel: er wordt een dun laagje water door het oppervlak van de handdoek opgenomen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.