Die combinatie (eerst zout, dan tequila en eindigen met wat citroen) is overal ter wereld populair, behalve in Mexico dus. De theorie erachter is dat het zout het branderige gevoel zou verminderen en de citroen de smaken in de tequila benadrukken.
Tequila slammer Klassiek shotje met tequila citroen en zout. De citroen doe ja alleen niet in het shotje zelf maar 'eet' je na je shotje. De juiste volgorde is eerst het zout van je hand likken, shotje Tequila achterover slammen en dan een hapje citroen.
Tequila is een goed digestief
De agaveplant bevat een hoge hoeveelheid inuline, een oplosbaar voedingsvezel. Inuline bevordert de aanmaak van goede bacteriën in je darmflora. Deze probiotica hebben een positief effect op je darmen, hart en stofwisseling.
Hoe wordt het gemaakt? Tequila is een Mexicaanse gedistilleerde drank en heeft een minimale alcoholpercentage van 35% vol. Tequila dient voor minstens 51% uit agavesap (agave tequila) te bestaan en is gezoet.
Vroeger werd de larve toegevoegd aan de fles om het alcoholgehalte te garanderen. Als de larve gruis werd, wist men dat het alcoholgehalte te laag was. Hedendaags zijn de flessen met worm vaak van minderwaardige kwaliteit.
Die combinatie (eerst zout, dan tequila en eindigen met wat citroen) is overal ter wereld populair, behalve in Mexico dus. De theorie erachter is dat het zout het branderige gevoel zou verminderen en de citroen de smaken in de tequila benadrukken.
Afhankelijk van de drank die u gaat consumeren, kan de hoeveelheid shots veranderen. Als je bijvoorbeeld kiest voor rum, gin, wodka of whisky, kun je tot 18 shots per fles krijgen. Als u de voorkeur geeft aan veel sterkere dranken, zoals tequila of aguardiente, bedraagt het aantal 24 dranken per fles.
Dan komt één van de betere jongens: de reposado. Dit is Tequila die meer dan twee maanden tot een jaar gerijpt is in houten vaten. Het zorgt ervoor dat de smaak zachter wordt en het een licht bruine kleur krijgt. Mijn favoriet: Cava de Oro, maar ook een Jose Cuervo is zeker de moeite waard.
Een shotje tequila bevat 64 bevat 64 calorieën en 0 gram vet en koolhydraten.
'Gouden' tequila is niet per se beter.
Veel mensen zeggen dat ze liever "gouden" of "bruine" tequila hebben, maar volgens Hare zegt de kleur niet per se iets over de kwaliteit. Er zijn vele soorten tequila. "Blanco" bijvoorbeeld is wit en is tequila in zijn puurste vorm. Dit wordt ook wel zilveren tequila genoemd.
Voor de productie van tequila wordt de agave gekookt, terwijl mezcal veelal wordt gerookt en hierdoor een rokerige smaak heeft. Daarnaast moet tequila gemaakt zijn van de blauwe Weber agaveplant, terwijl het voor mezcal niet uitmaakt welke agaveplant wordt gebruikt.
Zo drink je voortaan shortjes zonder iets van de alcohol te proeven: als eerste moet je helemaal uitademen. Vervolgens neem je het shotje. En dit is dus alles! Je zou het haast niet geloven maar het werkt dus echt.
Zoals bij elk aperitief of digestief hoort tequila nergens van te snacken. De uitzonderingen zijn citrusvruchten, chilipepers, guacamole (puree van avocado, hete pepers en andere ingrediënten).
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Alle effecten van alcohol die staan bij 'aangeschoten' en 'ontspannen', worden sterker. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen. En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op.
Mezcal & tequila; de overeenkomsten
Mezcal en tequila hebben met elkaar te maken, maar het zijn toch echt twee verschillende drankjes. Wat ze gemeen hebben is dat ze allebei hun oorsprong in Mexico hebben en dat ze van de agave plant gemaakt worden.
Michelada. Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken.
Door het drinken van shotjes word je niet eerder dronken dan door het drinken van bier. Sterke drank wordt wel iets sneller opgenomen, maar bij alle alcoholische glazen wordt gebruik gemaakt van zogenaamde 'standaard glazen'.
Bier, wijn en de meeste andere dranken zitten boordevol suikers en calorieën. Helemaal prima natuurlijk, maar als je wel dronken wilt worden maar niet dikker, dan is wodka het drankje voor jou. Wodka bezit namelijk nauwelijks koolhydraten.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Tequila is de naam van bepaalde soort mescal; dit is een verzamelnaam voor elke alcoholische drank die uit het sap van de agave wordt gedistilleerd. Bijzonder aan tequila is dat de alcohol bekomen wordt door fermentatie met de Zymomonas mobilis-bacterie en niet door gisten.