Oorzaken van emotionele instabiliteit. Emotioneel niet stabiel zijn kan te maken hebben met verschillende aandoeningen zoals overbelasting, stress, burn-out of een psychische aandoening zoals een borderline persoonlijkheidsstoornis of andere psychische aandoeningen.
Wanneer je te sterke emoties hebt, of te vaak erdoor getackeld wordt, dan kan het helpen om met de psycholoog te gaan praten en te kijken wat er precies aan de hand is. Er zijn methodes om te leren op een goede manier met emoties om te gaan, zoals bij voorbeeld mindfulness, OMR of EFT.
Bij behandeling van emotionele instabiliteit is het voornamelijk belangrijk dat de oorzaak wordt weggenomen. Is de oorzaak stress, dan is het belangrijk om erachter te komen wat er stress in je leven veroorzaakt. Dit kan met de hulp van een psycholoog.
Mensen met ADHD hebben vaak erg veel moeite met reageren op en vasthouden van de emoties die hen motiveren voor belang- rijke taken. De meeste mensen met ADHD ondervinden spontaan dezelfde teleurstelling, angst, trots, schaamte en opwinding en hetzelfde verdriet en dergelijke in allerlei situaties als ieder ander.
Bij emotionele overprikkeling heb je moeite om je emoties te reguleren. Emoties komen harder binnen en je wordt sneller emotioneel, bijvoorbeeld als je moe bent of bij het inleven of meeleven met een ander. Cognitieve overprikkeling houdt in dat alles wat met denken en leren te maken heeft, overprikkeld is.
Emotionele problemen omvatten een hele reeks klachten. Het kan gaan om bijvoorbeeld onzekerheid, een gevoel perfect te moeten zijn, angsten, verdriet, depressie, eenzaamheid, boosheid, somberheid, suïcidegedachten, pijnklachten, oververmoeidheid, piekeren, verwarring over de eigen identiteit enz.
Verdriet heeft vaak een hele concrete oorsprong en is vaak een reactie. Veelvoorkomende oorzaken zijn: Heftige gebeurtenissen zoals het verlies van een partner of gezinslid, relatieproblemen, problemen met werk of geldproblemen.Een negatief zelfbeeld kan ook leiden tot verdriet.
Het onderdrukken van je emoties kan een grote druk uit oefenen op onze mentale gezondheid. Het kan zorgen voor meer stress, somberheid, depressieve- en angstgevoelens en vermoeidheid. Daarbij kan het leiden tot het ontwikkelen van mentale stoornissen.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Opgekropt verdriet, stress, en de pijn van een 'gebroken hart' zet zich vaak vast in de borstkas, vaak ter hoogte van het hart. In de reflexologie wordt spierspanning in de middenrug vaak gelinkt aan een gevoel van hopeloosheid, machteloosheid en onzekerheid.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid.Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
Huilen is eigenlijk iets heel moois: je lichaam troost zichzelf. Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Emotionele intelligentie is het vermogen om je emoties te begrijpen en ermee om te gaan. De vaardigheden die bij emotionele intelligentie horen zijn: zelfbewustzijn, zelfregulering, motivatie, empathie en sociale vaardigheid.
Als je last hebt van een stemmingsstoornis, dan lukt het niet meer goed om te genieten en voel je je vaak de hele dag somber. Vaak word je niet meer vrolijk van dingen waar je vroeger wel blij van werd. Zo kun je net een gezond kindje hebben gekregen maar je erg verdrietig voelen.
Hoofd en gevoel in balans brengen. Doe iets wat je hoofd en gevoel in balans brengt. ADHD'ers hebben de neiging om óf heel veel te denken, óf heel veel te voelen. Je kunt daar meer balans in krijgen door bijvoorbeeld meditatie, mindfulness, chi neng qi gong, ki oefeningen (korte oefeningen en snel resultaat).
De belangrijkste kenmerken van ADHD bij mannen en vrouwen zijn: problemen met de aandacht of de concentratie, moeite met organiseren, hyperactief of overbeweeglijk zijn en impulsiviteit. Symptomen die vaak voorkomen zijn: snel afgeleid zijn. vergeetachtigheid.
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Symptomen ADHD
De hersenen zijn bij mensen met ADHD in bepaalde gebieden onderactief. Dit kan er toe leiden dat je je moeilijk kunt concentreren en snel afgeleid raakt. Je kunt ook impulsief gedrag vertonen. Vaak ben je lichamelijk overactief of onrustig (hyperactiviteit).
ADHD symptomen
Mensen met ADHD hebben vaak last van wisselende stemmingen en prikkelbaarheid. 3 op de 4 mensen heeft naast ADHD nog last van een andere stoornis, bijvoorbeeld een slaapstoornis, angststoornis, stemmingsstoornis, autisme, verslaving of persoonlijkheidsstoornis.
ADD en depressie
Door de symptomen van ADD kunnen kinderen verdrietig worden, gestresst zijn, een laag zelfbeeld hebben of zich hopeloos voelen. Ze voelen zich onrustig in hun hoofd. Ze vergeten dingen, hebben moeite met taken en opdrachten en vinden het lastig om zich lang te concentreren.