Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.
Glas/ kristal
Een aantal kristallen voorwerpen en de meeste glazen voorwerpen mogen tegenwoordig wel gewoon de vaatwasser in. Wijnglazen van kristal of glas kan je beter altijd even met de hand wassen. Wat warm water en glasspoelmiddel en schoonmaken maar.
Doordat het glas zo zacht is vanwege het lood wat er in zit, kan het kalk in het water 'in' het glas gaan zitten. Dit gebeurt niet alleen in de afwasmachine, maar ook bij het met de hand afwassen of wanneer je bloemen in een kristallen vaas hebt staan. Volgens Hélène moet je kristal altijd gelijk en goed afdrogen.
De vaatwasser zal het glas aantasten en kan een witte waas op het kristal achterlaten. Dit komt door een te hoge temperatuur van het water in de vaatwasser, waardoor een chemische reactie ontstaat. Uw kristal gaat er dan melkachtig uitzien.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.
Oorzaak: Teveel spoelglansmiddel of te veel afwasmiddel kan witte strepen of een blauwachtig aanslag op glazen en kookgerei veroorzaken.
Glascorrosie wordt vaak veroorzaakt door de vaatwasser. Dit kun je op verschillende manieren voorkomen: Gebruik glansspoelmiddel, glasbeschermer en zout. Deze middelen zorgen voor een beschermlaagje om je glazen, zodat het oppervlak minder snel beschadigd raakt.
Soda werkt ontkalkend én ontvettend en is dus uitermate geschikt om glazen weer te laten glanzen. Stap 1: Vul de wasbak of een teiltje met warm water. Stap 2: Giet een schep Driehoek soda in het water. Stap 3: Laat de doffe glazen even in de teil of wasbak liggen en was ze vervolgens af met het sodasopje.
Plaats de glazen ondersteboven in de vaatwasser, zorg ervoor dat de glazen elkaar niet raken. Stop geen ander gerei in de vaatwasser, enkel de wijnglazen. Het vet van de borden of het bestek, kan namelijk voor vlekken op de glazen zorgen. Gebruik een mild wasmiddel zonder geur.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Neem een schijfje citroen. Verwijder de pitjes en plaats de verse citroen in de bestekbak of in het bovenste rek. U zult nu merken dat de vaatwasser veel frisser gaat ruiken. Het citroenzuur uit de verse citroen geeft uw vaat en vooral de glazen meer glans.
Doffe of witte glazen kunnen op twee manieren worden veroorzaakt: kalk of glascorrosie. Om onderscheid te maken tussen deze oorzaken kun je witte azijn gebruiken. Dit helpt tegen kalk. Als je een druppel witte azijn uitwrijft over het glas en de aanslag verdwijnt, kun je er dus vanuit gaan dat het kalkaanslag is.
Witte aanslag kan door twee dingen komen: door kalkaanslag of door glascorrosie. Om erachter te komen wat de aanslag op je glaswerk veroorzaakt, kun je een druppel azijn op het glas uitwrijven. Bij kalkaanslag verdwijnt of verschuift de witte waas. Gebeurt er niets, dan gaat het om glascorrosie.
Glascorrosie is een onomkeerbare beschadiging. Het ontstaat als het oppervlak van het glas aangetast wordt. Een slechte glaskwaliteit, extreem zacht water in de vaatwasser, hoge temperaturen en lange programma's zijn allemaal bepalende factoren bij het ontstaan van glascorrosie.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
U kunt dit doen door met uw vinger een drupje witte azijn over het glas te wrijven. Verdwijnt de witte waas, dan gaat het om kalkaanslag, maar verdwijnt het niet dan gaat het om slijtage.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt.
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
Over het algemeen kan het verstandig zijn om 1 à 2 keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Afhankelijk van waar je woont kan het verstandig zijn om dit vaker te doen. Zoals gezegd komt de kalk uit het water dat de machine gebruikt tijdens het afwassen.
Het verschil tussen glas en kristal is inderdaad zichtbaar voor het oog, u kan het bijvoorbeeld zien als een kristallen luchter het kleurenspectrum door de kamer laat glijden. Hoe hoger het loodgehalte, hoog groter de schittering. Een perfect geslepen vaas met een hoog loodgehalte lijkt op een geslepen diamant.
► Het ziet eruit als: witte, grijze, verticale, ingedroogde, ingebrande, opgedroogde, melkachtige, waas, strepen, vlekken, watervlekken, lopers of /en druppels.
Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalk. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.