Waarom zuivelvrij eten? Melk is de zeker niet goed voor elk. Wat algemeen bekend is, is dat er lactose-intolerantie bestaat en koemelkallergie. Wat echter vaker voorkomt en waar minder over bekend is, is overgevoeligheid voor exorfines in melk.
Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Naast een verbeterde darmgezondheid en een lager risico op hartziekten , kan het schrappen van koemelk uit uw dieet ook helpen om acne te verhelpen, aldus de American Academy of Dermatology Association. Het schrappen van zuivelproducten blijkt ook de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen bij sommige mensen te verminderen.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
Eiwitten uit zuivelproducten kunnen uw darmen irriteren
Volgens een studie gepubliceerd in het Nutrition Journal kan caseïne echter darmontsteking en spijsverteringsklachten veroorzaken. Dit kan komen doordat het de productie van schadelijke aminozuren genaamd BCM-7 stimuleert, die ontstekingen veroorzaken .
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam.Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Omdat volwassenen geen melk kunnen verteren. De aanmaak van enzymen neemt vanaf het derde levensjaar af.
Melk en melkproducten (halfvolle en magere) passen goed in een gezond voedingspatroon. Het advies van de Gezondheidsraad is om dagelijks 2 tot 3 porties zuivel (300 tot 450 ml) te nemen.
Sommige mensen moeten zuivelproducten en koemelk vermijden omdat hun lichaam lactose niet kan verteren (lactose-intolerantie) of omdat ze allergisch zijn voor koemelkeiwitten . Er zijn een aantal lactosevrije zuivelproducten te koop die geschikt zijn voor mensen met lactose-intolerantie.
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Vermindering van hormonen en antibiotica. Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie.
Ook al zijn boter en eieren zuivelproducten, hun samenstelling verschilt sterk met die van melk. Daarom vormen eieren een aparte groep in de voedingsdriehoek.
Het Voedingscentrum adviseert voor volwassenen 2 à 3 glazen melk(producten) per dag en 40 gram kaas. Ook de Gezondheidsraad stelt dat zuivel past in een gezond voedingspatroon. Zij concluderen dat de dagelijkse consumptie van zuivel kan helpen om bepaalde chronische ziektes te voorkomen.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Uit dit onderzoek bleek opnieuw dat een dieet met veel zuivelproducten, of het nu vetarm of vol is, geen ander effect heeft op de mate van systemische ontsteking dan een dieet met weinig zuivelproducten.
Zuivel (als je er gevoelig voor bent)
Maar uit onderzoek blijkt dat ongefermenteerde zuivel, zoals koeienmelk, bij sommige mensen nadelige effecten kan hebben. Melk kan de samenstelling van de darmflora veranderen, zodat er meer slechte bacteriën de darmen kunnen koloniseren.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes.
Het is ook bekend dat stofwisseling, slaap en geheugen verbeteren , voegde hij toe. Dit zou kunnen komen doordat sommige mensen melden dat ze zich energieker voelen nadat ze gestopt zijn met zuivel. "Dit zou gerelateerd kunnen zijn aan een verbeterde spijsvertering, verminderde ontstekingen of individuele reacties op bepaalde zuivelcomponenten.
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.