Laat school om 10 uur beginnen en u krijgt gezondere tieners met betere resultaten. Laat de schoolbel pas om tien uur rinkelen en u krijgt niet alleen mentaal en fysiek gezondere scholieren. Ook hun resultaten zullen er op vooruitgaan, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat wanneer 15-jarige scholieren om tien uur 's ochtends pas naar hun eerste les gaan, het ziekteverzuim halveert. Daarnaast haalden de scholieren die later begonnen ook betere resultaten dan leeftijdsgenoten die nog ouderwets om half negen met hun eerste les begonnen.
Latere begintijd school
Uit diverse interventies op scholen blijkt dat een latere start van de schooldag bijdraagt aan extra slaap onder de leerlingen, minder te laat komen, minder slaperigheid overdag, meer aandacht tijdens de lessen, een snelle reactietijd en betere schoolprestaties.
'Niet té laat beginnen'
Wetenschappers geven aan dat 10:00 uur het beste tijdstip zou zijn om de lessen op de middelbare scholen te laten beginnen: het bioritme van jongeren is vanaf hun 14e tot hun 20e anders waardoor ze later in slaap vallen en ze dus beter ook iets later kunnen opstaan.
Je studeert het beste tussen elf uur 's ochtends en half tien 's avonds, blijkt uit hun onderzoek. De meeste scholen starten hun dag echter al een paar uur vóór deze perfecte studietijd, en verwachten dat jij dan al super actief aan je werkstuk over de Tweede Wereldoorlog bezig bent.
In de Onderwijswet van 1806 staat beschreven dat de onderwijzer in de 19e eeuw minimaal een kwartier eerder op school moest zijn om de school te verwarmen. Later werd dat ook wel overgenomen door werknemers van de gemeente, die soms al om vijf uur 's ochtends de scholen warm stookten.
Wie 's nachts voldoende slaapt en bijvoorbeeld om 7 uur 's ochtends wakker wordt, zal een eerste piek beleven rond 11 uur en een tweede rond 5 à 6 uur 's avonds. Op die twee piekmomenten zijn de hersenen het meest actief en kunnen we ons het best concentreren.
De schooldagen beginnen vroeg, om 7:20. De meeste kinderen komen lopend naar school, zelfstandig, in groepjes met vriendjes/klasgenoten. De schooldag eindigt om 13:00 (3 keer in de week) of 12:00 (2 keer in de week). De kinderen hebben altijd huiswerk, vanaf de 1e schooldag, meestal duits en mathematik.
Veel scholen starten rond 08.30 uur en eindigen rond 17.00 uur.
Scholen zijn verplicht schoolverzuim van meer dan 16 uur in 4 opeenvolgende lesweken te melden. Soms wordt ook korter ongeoorloofd schoolverzuim gemeld aan de leerplichtambtenaar omdat kortdurend schoolverzuim het begin kan zijn van langdurig en structureel verzuim en het wenselijk is dit te voorkomen.
Urennorm basisonderwijs
Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Urennorm per opleiding
Elke leerling moet een programma kunnen volgen van: 3700 uur voor het vmbo;4700 uur voor de havo of. 5700 uur voor het vwo.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft.
Schrijf uw kind minimaal 10 weken voor het 4 jaar wordt in voor een basisschool. U mag uw kind niet vóór de leeftijd van 3 jaar aanmelden. Houd er rekening mee dat een basisschool geen plaats heeft of een wachtlijst heeft. U mag uw kind bij meerdere scholen aanmelden.
Vooral de vierde klas havo staat al jaren als probleemklas bekend. Daar blijven de meeste leerlingen zitten. Onderzoeken hiernaar hebben nooit keiharde oorzaken aangewezen, maar in de onderwijswereld worden wel steeds dezelfde verklaringen genoemd.
De lessen beginnen rond 8 uur. Na drie of vier lesuren is er een lunchbreak. In de kantine kun je voordelig en goed eten. De lessen eindigen ongeveer om 15 uur.
Onze leerlingen op het vwo zijn het meeste tijd aan huiswerk kwijt, zij geven aan gemiddeld anderhalf uur per dag hier aan te besteden. Havo is iets minder tijd kwijt over het algemeen. Veel leerlingen van de mavo en het vmbo geven aan het grootste deel van het huiswerk al in de klas af te kunnen maken.
De kinderen gaan vanaf 3 jaar naar de kleuterschool en vanaf 6 jaar naar het basisonderwijs. Het basisonderwijs duurt net als in Zweden in totaal 9 tot 10 jaar. De schooldag duurt van 08.00 tot 15.00 uur. Tussen de middag wordt met de leerkracht in de klas gegeten met een van huis meegenomen lunch.
Volgens de OECD is Australië het land met de meeste uren schooltijd. Met meer dan 10.000 uur, zitten leerlingen er 3.000 uur langer op de schoolbanken dan in België. Ook in Japan ligt de grote vakantie niet in juli en augustus. Het schooljaar begint in April en eindigt, na 11 maanden in maart.
Zweeds is altijd een vast onderdeel van je vakkenpakket. Het Zweedse schooljaar is verdeeld in twee semesters en begint eind augustus tot begin juni. De lessen beginnen tussen 8 en 9 uur en eindigen rond 15 uur. In Zweden krijg je als student veel vrijheid op een High School.
De witte stof zit aan de binnenkant van je hersenen en bestaat uit de verbindingen tussen de zenuwcellen. Om deze verbindingen heen zit een wit isolatielaagje (myeline), vandaar de naam witte stof. Dit laagje zorgt ervoor dat signalen tussen zenuwcellen razendsnel worden doorgegeven.
Door dezelfde kinderen over de tijd te volgen ontstaat een beter beeld van de ontwikkeling in schoolprestaties. Late leerlingen scoorden tijdens de basisschoolleeftijd (8-11 jaar) beter op taal- en rekentoetsen dan hun iets jongere klasgenoten.