Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
Inspecteer het speentje altijd voor je het aan je kindje geeft. Vooral als het kindje tandjes heeft. Trek aan de fopspeen in alle richtingen en gooi de speen weg bij de eerste tekenen van beschadiging of zwakte.
Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn. Na gemiddeld 6 weken ontstaan er haarfijne lijntjes die niet direct met het blote oog te zien zijn. Dit is het begin van grotere beschadigingen, die je natuurlijk wilt voorkomen.
Maar wat ouders vaak vergeten, is dat spenen niet oneindig mee kunnen. In principe moet je de spenen om de 6 weken vervangen, maar nog beter is het om deze zo vaak mogelijk te controleren voor je ze aan je kindje geeft. Nu hoef je niet meteen elke speen grondig te onderzoeken voor je hem in de mond van je baby stopt.
De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
Slapen zonder speen
Lianne: 'Leg je kind nog wel met de speen in bed, maar haal die uit zijn mond zodra hij slaapt. Doe zijn mond goed dicht en dan slaapt hij vaak gewoon door', weet ze. 'In het begin leg je de speen nog in het bed van je kind, zodat hij 'm kan vinden als hij wakker wordt.
De natuurrubberen BIBS fopspenen zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Wat je dus NIET moet doen is de fopspenen in kokend water op het vuur laten. Door de extreem aanhoudende temperatuur verkleuren namelijk de schildjes en wordt het rubber aangetast. Ook de vaatwasser of magnetron sterilisator vermijd je best.
Voor kinderen jonger dan 6 maanden geldt dat je spenen en flesjes elke dag steriliseert. Je kunt het uitkoken in een pan met water of in de magnetron: die keuze is aan jou.
Spenen in verschillende maten
Deze speen heeft één klein gaatje waar de melk niet te snel door stroomt. De baby zal zich minder snel verslikken. Als de baby groter wordt en meer gaat drinken, kun je overgaan op een grotere maat. Meestal is dat rond een maand of drie.
De spenen van Bibs en Hevea zijn daarentegen gemaakt van 100% natuurlijk rubber en zijn 100% BPA vrij, deze moet je juist wel tijdig vervangen! We raden aan om deze ongeveer na 6 weken te vervangen, vanaf dan is de kans op slijtage groter.
De FRIGG speentjes zijn er in twee maten (maat 1; 0-6 maanden en maat 2; 6-18 maanden) waar de BIBS speentjes er ook nog in maat 3 zijn; 18+ maanden. De BIBS speentjes kennen we in vele kleuren en glow-in-the-dark varianten maar de FRIGG speentjes hebben weer andere vormen en kleurencombinaties.
Afbouwen 4-7 maanden
Als je meerdere keren per nacht uit bed moet om je kindje de speen te geven dan adviseer ik om te stoppen. Je zal merken dat je kindje meer rust vindt en beter gaat slapen. Tussen de leeftijd van 4-7 maanden doe je dit cold turkey. Dat wil zeggen dat je de speen wegneemt en niet meer terug geeft.
Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.
Huilen is een belangrijke (en enige) manier waarop een baby zich kan uiten. Gemiddeld huilt een baby van twee weken oud 2 uur per dag. In de loop van de eerste zes weken neemt het toe tot een gemiddelde van 2 uur en 15 minuten per dag.
Het schild van de BIBS fopspenen is rond en buigt weg van het babygezichtje. Dit heeft als voordeel dat de lucht goed kan circuleren tussen de fopspeen en de huid van je baby. Hierdoor blijft de huid mooi droog en er ontstaat geen irritatie rond het mondje.
Waar Bibs twee modellen in de collectie heeft met een siliconen speen (Bibs de Lux en Bibs Supreme), heb je bij Frigg bij elke speen de keuze of je kiest voor een natuurrubberen of siliconen speen. De siliconen speentjes zijn ook geschikt voor kindjes met een latex-allergie.
Steriliseer de BIBS speen voor het eerste gebruik met kokend water. Laat de fopspeen 5 minuten in gekookt water 'uitkoken'. Mocht er water in de speen zijn gekomen, kun je dit er gemakkelijk uit drukken. Het is niet schadelijk voor de speen.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Slaapregressie bij baby's van 4 maanden
De meeste slaapregressies, dus ook deze, hebben een aantal kenmerkende signalen. Je baby is onrustiger, ook in bed. Het kan zijn dat je kleintje ook telkens probeert om te rollen. Het voelt alsof je baby 'terugvalt' in het oude slaappatroon en dus niet meer doorslaapt.
Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een speen bij baby's van 6 weken tot 1 jaar oud de kans op wiegendood verkleint. Baby's ontwaken kort als ze voelen dat ze de fopspeen verliezen. Bovendien hebben ze de reflex om harder te zuigen om de speen vast te houden.