Veel mensen willen koffie leren drinken omdat het zo gezellig is, omdat heel veel mensen koffie drinken of omdat ze een alternatief zoeken met cafeïne voor alle gesuikerde frisdranken die er te koop zijn. Wanneer je dan voor het eerst in je leven een slok koffie neemt, had je waarschijnlijk iets heel anders verwacht.
Begin rustig
Ben je daar aan gewend dan kan je overstappen naar een cappuccino, in verhouding zit hier minder melk in dan in de latte macchiato en zal je dus meer koffie proeven. Uiteindelijk kan je de hoeveelheid melk (en eventueel suiker) in je koffie afbouwen tot je een kop koffie drinkt zonder toevoegingen.
Cafeïne houdt je niet alleen wakker, het scherpt ook je hersenen aan. Meerdere studies tonen aan dat koffie de hersenfunctie verbetert. Zo zou het je geheugen versterken, je gemoedstoestand verbeteren, je waakzaamheid en reactievermogen verscherpen en je algemene cognitieve functies verbeteren.
Er zijn verschillende redenen waarom koffie bitter kan smaken. Het kan veroorzaakt worden door overextractie, een vieze koffiemachine, zeer oud water, of een slechte kwaliteit koffiebonen. Bij overextractie komen niet lekkere smaakstoffen uit de boon in de koffie.
Naast de soort bonen kun je jouw koffie op verschillende manieren bereiden, die allemaal een andere smaak geven. Probeer bijvoorbeeld eens een cold brew. Door de koffie met koud water te zetten krijg je een lekkere lichte en frisse smaak.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.
Koffie drinken is gezonder dan menigeen denkt, maar pas liever op voor cafestol dan voor cafeïne. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat koffieconsumptie allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Koffie blijkt een rijke bron van antioxidanten te zijn, en die hebben een heilzaam ontstekingsremmend effect.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
Verder kan cafeïne bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) darmklachten verergeren. 'Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies geen koffie te nemen, of hoogstens een kopje per dag. De cafeïne in koffie kan namelijk schadelijk zijn voor (ongeboren) baby's en kinderen', zegt Orie.
Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie. Een teveel aan cafeïne kan wel andere nadelige gevolgen hebben voor je lichaam.
De kans is dus groot dat jij daarbij hoort. De meeste deelnemers aan de enquête (77%) gaven aan koffie te drinken vanwege de lekkere smaak, en bijna een kwart (24%) gaf aan koffie te drinken omdat ze er meer energie van krijgen.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, thee en chocolade. Het heeft een opwekkende werking, het stimuleert het centrale zenuwstelsel. Cafeïne houdt ons wakker door het blokkeren van één van de belangrijkste slaap opwekkende moleculen, adenosine.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Uit onderzoek blijkt dat cafeïne goed kan helpen bij je werk of bij het studeren. Een dosis van 40 tot 300 milligram bevordert de alertheid, de reactietijd en heeft een positief effect op de concentratie. Ook fysiek heeft cafeïne effect, dit kun je merken in kracht en uithoudingsvermogen.
Als je 's ochtends koffie drinkt, wordt je cortisolproductie dus verlaagd door de cafeïne die je binnenkrijgt. De cafeïne zelf heeft dus weinig effect, want door je natuurlijke cortisolproductie wordt je ook makkelijker wakker. De cafeïne vervangt dus eigenlijk de cortisol.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Koffie. Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt. Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dat nog invloed hebben.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Hoe kun je afkicken van koffie? Om zo weinig mogelijk last te hebben van de ontwenningsverschijnselen van cafeïne als spierpijn, vermoeidheid en psychische problemen, kun je het beste de koffie langzaam afbouwen, bijvoorbeeld door kleinere hoeveelheden koffie te drinken of deze te vermengen met cafeïnevrije koffie.
De voordelen van decaf koffie
Een koffiedrinker heeft volgens het voedingscentrum minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Als je decaf koffie drinkt, geniet je nog steeds van deze voordelen, maar dan zonder de cafeïne.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Een kopje zwarte koffie bevat slechts 2 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid koffie met melk en suiker meer dan 100 calorieën kan bevatten. Daarnaast bevat zwarte koffie antioxidanten, zoals polyfenolen en chlorogeenzuur, die bescherming bieden tegen celbeschadiging en ontstekingen in het lichaam.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.