Met verlichting breng je sfeer in elke kamer en zorg je voor een aangename en gebalanceerde omgeving. Welke soorten verlichting je nodig hebt, is afhankelijk van de te verlichte ruimte. In de woonkamer heb je meer nood aan sfeerverlichting dan bijvoorbeeld in de keuken waar functionele verlichting noodzakelijk is.
De Europese unie adviseert 200 - 300 lux in je woonkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je woonkamer bijvoorbeeld 40m² dan heb je 300x40 = 12.000 lumen nodig om je woonkamer goed te verlichten.
Algemene verlichting zorgt ervoor dat de woonkamer gelijkmatig wordt verlicht. Dit kan je bereiken door te werken met indirecte verlichting die te dimmen is. Gebruik bijvoorbeeld een staande lamp, plafondlamp of wandverlichting. Goede algemene verlichting maakt schaduwen zachter.
Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Meestal het eerste waar je aan denkt bij verlichting in de woonkamer zijn hanglampen boven de eettafel. Van groot belang hierbij is het model van je eettafel, de hoogte van de ruimte en de stijl van het interieur. Verlichting boven de eettafel is een goede plek voor een statement.
Het is dus erg afhankelijk van jouw ruimte hoeveel lampen je nodig hebt om je woonkamer perfect te verlichten. Om het licht in je ruimte goed te verdelen adviseren we je om de spots met een afstand tussen de 80 en 150 cm te monteren. Op die manier komt je verlichting het best tot zijn recht in de woonkamer.
- Een goed lichtplan speelt zich af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt en geven het interieur sfeer en karakter. - Wil je je woonkamer groter laten lijken? Koop dan lampen die indirect licht verspreiden.
Begin eerst met het tekenen van elke kamer in huis waar je een lichtplan voor wilt maken. Maak duidelijk waar de vaste elementen te vinden zijn, zoals ramen, deuren en eventueel een schouw. Teken vervolgens de grote meubels in je huis, zoals een bank, de eettafel of een boekenkast. Vergeet ook de tv niet!
Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Zorg voor een opberger naast het hoofdeind. Al is het maar een klein plankje om je wekker, lenzenpotje, boek en sieraden neer te kunnen leggen. Plaats het bed zo dat je zicht hebt op de deur.
= 1 lumen per vierkante meter. Is je slaapkamer bijvoorbeeld 10m² dan heb je 300x10 = 3000 lumen nodig om je slaapkamer goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking. Het hangt af van het type armatuur hoeveel lampen je nodig hebt.
Sfeerlicht creëer je door dimbare verlichting of een gezellige tafellamp of vloerlamp in de hoek van de kamer. Nog een tip: indirect licht achter een spiegel zorgt voor een aangename sfeer in je ruimte, denk aan een LED strip. De keuze is volledig aan jou, zolang jij je rust maar vindt in je slaapkamer!
Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen. Heb je direct licht nodig voor het lezen van een boek of is meer indirect licht essentieel om een behaaglijke sfeer voort te brengen? Bedenk goed voor jezelf wat voor soort licht je nodig hebt.
Een ledlamp gebruikt veel minder stroom dan gloei- of halogeenlampen. Dat is goed voor het milieu, want door het lage energiegebruik komen minder broeikasgassen vrij. Spaarlampen presteren minder goed dan led en bevatten kwik. Wat maakt lampen zuinig en waar moet je op letten?
De hoogte van een wandlamp bepaal je uiteraard zelf, en hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur of de toepassing. Maar meestal wordt een hoogte van 1m60 à 1m70 als maatstaf genomen. Zo bevindt de wandlamp zich ongeveer op ooghoogte. Dit vermijdt verblinding doordat je niet rechtstreeks in de lichtbron kunt kijken.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
Waarom zou je een lichtplan maken en hoe pak je dat aan? Lampen zijn allesbepalend voor sfeer in je woonkamer. Te hard licht maakt het ongezellig, te weinig verlichting is onpraktisch omdat het te donker blijft. Om de verlichting een beetje goed te verdelen is het dus handig een lichtplan te maken.
De regel welke een maximum van 8 (enkel-of meervoudige)punten oplegt, geldt enkel voor stopcontacten. Wel is het zo dat in een gemengde stroombaan (stopcontacten + lichtpunten) elk lichtpunt als stopcontact geteld dient te worden. De intrede van het nieuwe AREI heeft wat dit betreft niets veranderd.
In een lichtplan leg je onder meer de plek, sterkte en grootte van je lampen vast. Wanneer je gaat verhuizen, verbouwen of je woning opnieuw gaat inrichten, is het handig om na te denken over een lichtplan. We leggen je stap voor stap uit waar je op moet letten bij een lichtplan opstellen.
Wanneer het een lichtadvies betreft voor een compleet woonhuis of bedrijfspand, leggen we het lichtadvies vast in een lichtplan. Hierbij hebben we twee mogelijkheden: Situatie met bestaande lichtpunten: € 250,- Verbouwing of nieuwbouw met nog te bepalen lichtpunten: €500,-