Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit. Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op.
De hele dag door thee drinken
Volgens recent onderzoek van de British Dental Association kan het drinken van zure dranken, zoals fruitige thee of gearomatiseerd water tussen de maaltijden, het glazuur van je tanden beschadigen. Of erger nog, je loopt zelfs het risico je tanden te verliezen.
Helaas is veel thee niet zo goed voor je tanden. Er zouden minuscule scheurtjes kunnen ontstaan die vaak met het blote oog niet waarneembaar zijn, maar die wel gevoeligheid kunnen veroorzaken. Ook verkleuring van de tanden en weerbarstige vlekjes worden vaak veroorzaakt door het drankje.
Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit.
Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken. De kleur van de tand wordt niet alleen bepaald door de dikte van het glazuur.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Groene thee bevat tannine. Dankzij deze stof blijven bacteriën niet aan je tanden plakken waardoor je een frissere adem krijgt. De thee verhoogt ook de fluorideconcentratie in je mond waardoor tandglazuur minder wordt aangetast.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Verkleuring tegengaan
1) Rode wijn, koffie en sterk getrokken thee kunnen de kleur van uw tanden veranderen. Deze dranken bevatten namelijk tannines, deze looistoffen kunnen zich hechten aan tandplak. Het drinken van voldoende water na een tannine houdend drankje kan echter de schade enigszins beperken.
Gebruik een blekend product, zoals witmakende tandpasta van een vertrouwd merk of zuiveringszout; deze twee producten zullen je helpen bruine aanslag op je tanden door thee of koffie te verwijderen, maar ze moeten spaarzaam worden gebruikt.
Reacties. Thee is niet schadelijk voor het gebit, dus kan je rustig thee drinken na het tandenpoetsen. Na allerlei negatieve berichten over kruiden- en fruitthee in de pers, is hierop onderzoek gedaan door de afd. 'preventieve tandheelkunde' van het ACTA.
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden. Er voedseldeeltjes blijven hangen in je mond en hierdoor de tandplakveroorzakende bacteriën houvast geven. Chips, brood en andere op zetmeel gebaseerde producten bevatten soms evenveel suiker als snoep.
De onderstaande voeding is belangrijk voor gezond tandvlees: Calcium – Een tekort aan calcium kan leiden tot botverlies. Calcium komt vooral voor in melk en kaas, en ook in volkorenbrood, groenten, peulvruchten en aardappelen. Magnesium – Patiënten met parodontitis hebben een lager niveau van magnesium.
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
Als je charcoal goed en veilig gebruikt, is het niet slecht voor je tanden. Charcoal heeft een absorberende werking en de korreltjes werken als een soort scrub voor je tanden. Het is belangrijk om dus niet te hard te poetsen. Daarnaast moet de houtskool tandpasta een schuurwaarde (RDA) van onder de 250 hebben.
Het is goed mogelijk om zelf thuis je tanden te polijsten. Door zelf regelmatig te polijsten kun je voorkomen dat tandsteen zich ophoopt. Ook helpt het om je tanden witter te maken. Je polijst immers een klein laagje van de tanden.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Gember kan de groei van verschillende bacteriën afremmen. Op deze manier kan het helpen om je mond en je gebit gezond te houden. Het gaat namelijk ook bacteriën tegen die gelinkt worden aan tandvleesontstekingen.
Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.