Waarom moet je in ondertrouw gaan? Het lijkt misschien een beetje onzin, maar in ondertrouw gaan heeft wel degelijk een functie. In de periode tussen de ondertrouw en jullie bruiloft wordt namelijk bekeken of jullie aan de wettelijke eisen voldoen om in het huwelijk te kunnen treden.
Wat is ondertrouw precies? Simpel gezegd is in ondertrouw gaan het aangeven van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente. In Nederland is dit verplicht, zonder ondertrouw kan er dus geen huwelijk plaatsvinden.
De documenten die aangeleverd moeten worden bij de gemeente om in ondertrouw te kunnen gaan, zijn afhankelijk van de gemeente waar jullie trouwen. Het maken van de melding voorgenomen huwelijk is gratis.
Op z'n vroegst kun je de ondertrouw een jaar voor het huwelijk aangeven en uiterlijk twee weken voor de bruiloft moet de ondertrouw voltrokken zijn. Zit er meer dan een jaar tussen de ondertrouw en de bruiloft? Dan zullen jullie opnieuw in ondertrouw moeten gaan.
De huwelijksaangifte blijft een jaar geldig. U moet ten minste 2 weken voor de datum van uw huwelijk of partnerschap aangifte doen. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten.
Sinds 2015 hoef je niet meer naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan, het kan namelijk gewoon online. Dat scheelt tijd en daarmee ook wel stress. Let wel op, ook online moet je je voorgenomen huwelijk tijdig melden. Vroeger was in ondertrouw gaan nog echt een feestje.
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
Wat is in ondertrouw gaan? In ondertrouw gaan is niets meer en niets minder dan officieel aan de gemeente doorgeven dat jullie gaan trouwen. Je doet aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en kiest de naam die je aanneemt, de trouwdatum en de tijd.
Wanneer jullie in ondertrouw gaan geven jullie officieel aan de gemeente door dat jullie gaan trouwen. Je doet dan online aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, kiest de achternaam die jullie gaan dragen en de huwelijksdatum.
Nee, je kan niet trouwen zonder getuigen. Je hebt altijd minimaal 2 getuigen nodig om officieel te trouwen. Als je zelf iemand hebt (bijvoorbeeld omdat je op het laatste moment of in het geheim wil trouwen, is het soms mogelijk om de gemeente 2 getuigen te laten verzorgen.
Ja, zoals eerder genoemd kijk in het burgerlijk wetboek familierecht, deel I, bezwaar maken kan schriftelijk bij degene die het huwelijk gaat voltrekken: de ambtenaar van de burgerlijke stand en deze oordeelt ook over het bezwaar, daarna staat er eventueel beroepsprocedure open bij de rechtbank.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Huwelijk: Als een werknemer zelf gaat trouwen heeft hij/zij recht op twee tot vier vrije dagen. Huwelijk 1e en 2e graad familielid: Wanneer een kind, broer, zuster, ouder, schoonouder, zwager of schoonzuster gaan trouwen heeft een werknemer recht op één vrije dag.
Tijdens je verloving vindt de verplichte ondertrouw plaats. 'In ondertrouw gaan' is in Nederland verplicht om te kunnen trouwen en wordt gedaan bij een Ambtenaar van de burgerlijke stand. De verloving is oorspronkelijk bedoeld om publiekelijk kenbaar te maken dat je van plan bent om te gaan trouwen.
Vaak vindt het huwelijk plaats in een spreekkamer of aan de balie, slechts in een aantal gemeenten trouw je in de trouwzaal. Wanneer jullie gratis trouwen, mag je in ieder geval 2 getuigen meenemen. Soms kun je ook nog een beperkt aantal gasten uitnodigen. Er is geen muziek en ook geen toespraken.
Toestemming nodig van de officier van justitie
Een rechtsgeldig spoedhuwelijk kan binnen 24 uur geregeld worden, met toestemming van de officier van justitie. Als het moet, kan het zelfs nog iets sneller.
U hebt minimaal 2 getuigen nodig om te kunnen trouwen. Het maximum aantal getuigen is 4. Deze aantallen gelden per huwelijk. U mag zelf bepalen hoe u de getuigen onderling verdeelt.
Wanneer moet je je getuigen vragen? Uiterlijk twee weken voor de huwelijksdatum moeten jullie getuigen bekend zijn bij de gemeente waarin jullie trouwen. Genoeg tijd dus om deze keuze te maken!
Wie kies je als getuige? Het antwoord op deze vraag is super simpel: dat mag je helemaal zelf bepalen! Familie, vrienden of bekenden, ze zijn allemaal geschikt voor deze belangrijke rol tijdens jullie wedding. Sterker nog, zelfs een wildvreemd persoon die je van de straat plukt mag voor je tekenen.
In een trouwboekje (of partnerschapsboekje) staan de personalia en huwelijksgegevens van het echtpaar. Ook is er ruimte voor vermelding van kinderen, getuigen, kerkelijke plechtigheden en overlijdensgegevens. Verder bevat het boekje informatie over het doen van geboorteaangifte en overlijdensaangifte.
De eerste 4 tot 5 rijen zijn doorgaans gereserveerd voor de directe familieleden en andere speciale gasten van het bruidspaar. Meestal zitten de ouders en getuigen op de eerste rij en de rest zoals broers & zussen en oma's & opa's daarachter.
Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Nadelen trouwen
Een scheiding brengt papierwerk met zich mee. Houd ook rekening met het inschakelen van een advocaat of mediator. Als je wilt scheiden, dan moet je naar de rechter. Komen jullie er zelf uit dan komt de echtscheidingsuitspraak van de rechter.
Trouwen gaat denk ik meer over wat het toevoegt aan de liefde tussen jou en je partner. De meerwaarde die ik zie is dat je je liefde voor elkaar bevestigd aan de wereld om je heen en dat je er een fantastische mooie en gezellige dag met al je dierbaren van kunt maken. Dat je weer even stilstaat bij jullie liefde.