Reanimatie passen we toe als de ademhaling of hartslag plotseling tot stilstand komt. In een dergelijke acute situatie is snel handelen geboden omdat er anders door zuurstofgebrek beschadiging van de hersenen kan optreden.
Als je een circulatiestilstand krijgt, bijvoorbeeld een hartstilstand, kunnen zorgverleners of mensen in jouw omgeving proberen jouw hart en ademhaling weer op gang te krijgen. Dat noemen we reanimatie.
Controleer de ademhaling
Kijk, terwijl je de kin omhoog houdt, naar de borstkas om te zien of deze omhoog komt. Luister of je een ademhaling hoort en voel of je adem langs je wang voelt gaan. Hoor je geen ademhaling? Start dan met reanimeren.
Een reanimatiepoging wordt gestopt onder de volgende omstandigheden: - indien de hulpverlener te vermoeid is om de handelingen voort te zetten; - wanneer het slachtoffer normaal gaat ademen of ademt - als professionele hulpverleners de reanimatie overnemen; - als men er niet binnen 20 minuten in slaagt om in contact te ...
Zo'n acht tot twintig van de honderd mensen overleven een reanimatie buiten het ziekenhuis. De helft daarvan kan na revalidatie zijn leven weer gewoon oppakken en heeft geen of weinig last van de gevolgen (concentratieproblemen, vermoeidheid of gedeeltelijke verlamming).
Met reanimatie is er een kleine kans dat u overleeft. Hoe eerder gestart wordt met reanimeren, hoe groter de kans dat u overleeft. Iedere minuut vertraging vermindert de overlevingskansen met 10%. U kunt aan een hartstilstand blijvende klachten overhouden.
In ongeveer de helft van alle gevallen is de oorzaak van een hartstilstand te wijten aan hart- en vaatziekten. Als er op tijd kan worden gereanimeerd en die poging tot reanimatie succesvol is, is er kans op een goed herstel voor de patiënt.
6 minuten, het verschil tussen leven en dood. Als er namelijk binnen deze 6 minuten wordt gereanimeerd en gedefibrilleerd is de kans zeer groot dat iemand de circulatiestilstand overleefd zonder beschadigingen of risico's na het ongeval.
Jaarlijks krijgen zo'n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Om de overlevingskans te vergroten is het belangrijk dat iemand binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt.
Adem normaal in en adem in 1 seconde gelijkmatig uit in de mond van het slachtoffer. Kijk daarbij uit je ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Onderbreek de borstcompressies hiervoor nooit meer dan 10 seconden. Ga door met reanimeren en wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen.
Het belangrijkste risico bij een reanimatie is dat het soms wel lukt om het hart weer goed op gang te krijgen, maar dat de hersenen te lang zuurstofgebrek hebben gehad. Hierdoor kan blijvende hersenbeschadiging ontstaan en of kan de patiënt in coma raken.
Elke Nederlandse burger heeft volgens onze wet een hulpplicht. Dit houdt in dat het strafbaar is om iemand die in levensgevaar verkeert niet te helpen. Hierop bestaan natuurlijk uitzonderingen, want men gaat er niet van uit dat je je eigen leven of dat van andere omstanders riskeert voor de persoon in nood.
Tijdens de hartstilstand hebben de hersenen tijdelijk geen zuurstof gehad. Dit is een schok voor de hersenen. Als een hartstilstand langer dan 5 tot 6 minuten duurt zonder reanimatie, dan kan het zelfs zorgen voor schade of sterfte van hersenweefsel. Hierdoor ontstaat hersenschade.
Reanimeren doe je alleen bij een hartstilstand. Wanneer een slachtoffer nog een hartslag heeft en je gaat reanimeren, kan dit zeer gevaarlijk zijn. Daarom moet je altijd eerst de ademhaling controleren.
De overlevingskans
Is onder andere afhankelijk van de snelheid en deskundigheid van de hulp, de leeftijd en de gezondheid van het slachtoffer. De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is bijna 1 op 4: van de 100 mensen die worden gereanimeerd overleven 20 tot 25 personen.
Tijdens de eerste minuten van hartstilstand (van cardiale oorzaak) is er voldoende zuurstofreserve in het lichaam. Daardoor is het te verdedigen om zich te concentreren op goede (en continue) hartmassage, zonder beademen.
De overlevingskansen tijdens een hartstilstand zijn klein. Onacceptabel klein. Gemiddeld overleeft maar 10% van de mensen een hartstilstand.Toch zijn de overlevingskansen in sommige gebieden bijna 30% en soms zelfs wel 50%.
Wel of niet reanimatie
De noodvoorraad zuurstof voor de hersenen is 3 minuten. Reanimatie moet dus zeer snel na een hartstilstand plaatsvinden. En het moet dan ook deskundig gebeuren. Het volgen van een reanimatiecursus is nog geen garantie voor een geslaagde reanimatie.
Hartstilstand symptomen
Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.
Het is een kwestie van afwachten of de patiënt weer wakker wordt. Soms duurt dat dagen, soms weken. Dat is voor familieleden een zeer onzekere en moeilijke periode. Als de patiënt wakker wordt, gaat hij naar de afdeling Cardiologie.
Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen. En bij een hartaanval raakt een kransslagader van het hart verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed, dus geen zuurstof meer.
Bij een reanimatie buiten het ziekenhuis zal meestal gereanimeerd moeten worden door personen die niet getraind zijn in het vaststellen van een hartstilstand. Reanimeren bij patiënten die geen hartstilstand hebben, heeft echter potentiële risico's.