Als je je mes in een ui zet, maak je z'n cellen kapot. Hierbij komt een gas vrij genaamd synpropaanthial-S-oxide. Als dit gas in aanraking komt met het vocht in je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan je ogen tranen.
Als je een ui snijdt, maak je namelijk de cellen kapot en komt het gas synpropaanthial-S-oxide vrij. Zodra dit gas in contact komt met je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en hierdoor raken je ogen geïrriteerd en om deze irritatie tegen te gaan produceer je tranen.
Leg de uien een kwartier voor je ze aansnijdt in de vriezer. Hierdoor komen er tijdens het snijden minder enzymen vrij (= minder tranen).
Snij de uien terwijl je een slok water in je mond hebt en tranende ogen behoren tot het verleden. Het gas dat uit de uien ontsnapt zoekt namelijk contact met het vocht in je mond in plaats van in je ogen. Een slok wijn mag natuurlijk ook. Ik ben benieuwd welke tip tegen tranende ogen voor jou het beste werkt.
Chemische tearjerker
Door in de ui te snijden, maak je zijn cellen kapot. Hierdoor komt het enzym alliinase vrij. Dat reageert met andere stoffen in de cel, waarmee het normaal niet in aanraking komt.
De bestverkochte keuze voor een elektrische uiensnijder, maar de CH550 is een stuk meer dan dat. Deze multifunctionele hakmolen zet je in voor zowel grote als kleine hoeveelheden groenten. Het betreft een elektrische snijder, dus bij het snijden van uien is het belangrijk niet de hoogste stand te gebruiken.
Tranende ogen komen meestal doordat uw ogen droog zijn. De traanklier gaat dan extra tranen maken. Als u ouder wordt, worden uw ogen droger. Door droge lucht in huis worden uw ogen droger.
bij het buiten lopen met harde wind of wanneer er een zandkorrel in het oog waait. In dat geval ontstaan tranen als gevolg van een tijdelijke overproductie van traanvocht doordat de traanklier reflexmatig tot overproductie wordt aangezet.
Uien schoonmaken begint met het verwijderen van de buitenste papierachtige schil en eventueel de schil daaronder indien deze bruin verkleurd is. Vervolgens kun je de ui snijden of snipperen. Gebruik hiervoor een goed, scherp mes.
Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast. Je kunt uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Pel de rode ui en snijd of snipper de rode ui (snijden). Doe dit pas vlak voordat je 'm gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden namelijk snel bitter gaan smaken.
Voor gesneden uien gelden dezelfde regels, alleen zijn deze vaak tot 10 dagen te bewaren. Het advies is wel om ze zo snel mogelijk te eten, omdat de ui na verloop van tijd vitamines verliest.
Snipperen is een techniek waarbij de ui, met een koksmes in gelijkmatige kleine blokjes gesneden wordt.
Een gesnipperde ui is een ui die in hele kleine stukjes wordt gesneden, daarna kan je deze uiensnippers verder verwerken in je gerecht. Een ui snipperen is eigenlijk heel erg makkelijk, helemaal als je het simpele trucje gebruikt dat iedere chef-kok kent.
De beste groentesnijder is volgens ons de Moulinex DJ755G10 Fresh Express. Dit is een multifunctionele alleskunner met een vermogen van 150 watt, waarmee je naast groenten ook fruit, chocolade, noten en kaas (gruyèrekaas en parmezaanse kaas) kunt snijden.
Het is subjectief en bovendien ruik je je eigen adem vaak niet meer, omdat deze geur zo bij je hoort. Met deze ademtester weet je objectief of je uit je mond ruikt of niet. Hoe werkt het? De ademtester meet de zwavelverbindingen die worden gemaakt door bacteriën in de mond, tussen de tanden, amandelen, keel en neus.
Doe alsof je adem ook slecht is
Laten we zeggen dat jij en je vriend(in) net hebben geluncht en veel knoflook hebben gegeten. Zeg tegen hem of haar iets als: “Ik ruik niet zo lekker uit m'n mond geloof ik, jij wel” Gedeeld smart is halve smart en zo maak je het iets meer bespreekbaar.
Hoe gezond en lekker ui en knoflook ook zijn, die adem de volgende dag is niet te harden. Gelukkig zijn er handige foefjes om de nare geur te minimaliseren. De geur van knoflook (en ui) wordt veroorzaakt door de zwavel die erin zitten. Die geur blijft hangen in je mond en kan zelfs na een nacht nog te ruiken zijn.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Als uien op de juiste manier worden bewaard, kunnen ze tot 3 maanden vers en eetbaar blijven. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze beginnen schimmelen. Alles hangt af van de manier waarop je de ui bewaart. Zelfs als uien niet schimmelen, zullen ze uiteindelijk beginnen drogen waardoor ze niet lekker meer zijn.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De ui is verdroogd, verkleurd of verrot. Voorgesneden uien worden slap, beschimmelen en verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Niet enkel kanker wordt zo bestreden, het helpt ook hartziekten, diabetes en ontstekingen te bekampen. Wie nu massaal rode uien begint te eten, moet wel opletten. Het gaat enkel om de rauwe variant. Als de uien worden gekookt dan verliezen ze heel wat van hun goede eigenschappen.