Volgens de onderzoekers kan het eten van chocolade een kalmerend effect hebben op het hoesten. Onderzoekers van het Imperial College in Londen, toonden eerder aan dat de stof theobromine – een alkaloïde in cacao – beter hoest onderdrukt dan codeïne.
Naast echte allergische reacties kan chocolade ook andere symptomen veroorzaken die niet gerelateerd zijn aan allergie. Zo zal chocolade zich bijvoorbeeld mengen met slijm in de achterkant van de keel, waardoor de afscheidingen dikker worden en de keel meer wordt geschraapt .
Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen.Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Theobromine heeft een stimulerende en verslavende werking. Door de stimulerende werking van theobromine wordt de lichaamsactiviteit verhoogd. Het gevolg hiervan is een versnelde hartslag en verhoogde urineproductie wat weer kan leiden tot uitvalsverschijnselen en een verstoorde ademhaling.
Chocolade kan sommige mensen laten niezen vanwege individuele gevoeligheden of allergieën voor de ingrediënten , wat een histamine-afgifte kan veroorzaken en kan resulteren in niezen. Bovendien kan het eten van chocolade de trigeminuszenuw in de neusholtes stimuleren, wat een niesreflex veroorzaakt.
De meest voorkomende symptomen van histamine-intolerantie zijn: (migraineachtige) hoofdpijn, diarree, eczeem, neusloop, netelroos, rood aanlopen (blozen), geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig, jeuk en zwellingen (vooral in het gezicht).
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Tekenen van een chocoladeallergie zijn onder meer directe symptomen na inname, zoals galbulten, jeuk, zwelling van de lippen, tong of keel, ademhalingsmoeilijkheden, buikpijn of misselijkheid. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende reactie optreden die bekend staat als anafylaxie. Raadpleeg een zorgverlener voor diagnose.
Vaak zijn die mensen dan gevoelig voor stoffen uit de chocolade(reep) zoals de cacao, melk, lactose, thiamine, sulfieten of histamine. Mensen met een cacao-allergie krijgen van alle producten afkomstig van cacao een allergische reactie.
Chocolade werkt hoestremmend omdat het plakkeriger is dan het standaard hoestflesje uit de apotheek, hierdoor vormt het een soort beschermlaagje in je keel dat de zenuwuiteinden tegen vervelende hoestprikkels beschermt.
Onderzoekers geloven dat chocolade zo goed werkt om hoest te stoppen omdat het plakkeriger is dan gemiddelde hoestmedicijnen . De chocolade vormt een laagje in je keel dat de zenuwuiteinden beschermt die de hoestdrang veroorzaken. Dit verklaart waarom hete thee en honing ook helpen om hoest te verzachten.
Er is aangetoond dat vruchtendranken en frisdranken die fructose-glucosestroop (HFCS) bevatten, astmasymptomen kunnen veroorzaken. Het eten van veel suikerrijke voedingsmiddelen kan ook bijdragen aan het ontwikkelen of verlengen van hoest . Er is aangetoond dat een dieet met veel suiker de werking van het immuunsysteem kan aantasten, wat uw herstel kan vertragen.
Na inademing van de histamine kunt u enigszins benauwd worden of gaan hoesten. Als u erg benauwd wordt, krijgt u van de analist bijtijds een medicijn toegediend dat direct uw luchtwegen wijder maakt.
Niet-citrusvruchten zoals appels, bosbessen, mango's, perziken, granaatappels en meer. Vermijd grapefruit, citroen, limoen en sinaasappel. Niet-zuivelmelk zoals amandel, kokos of hennep. Verse groenten; vermijd tomaat, avocado, aubergine, pompoen en spinazie.
Naast dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, haal je het ook uit alledaagse voedingsmiddelen. Je lichaam kan er echter maar een bepaalde hoeveelheid van aan. Onder normale omstandigheden vormt dat geen probleem. Bij hoge histaminespiegels komt het enzym diamine-oxidase (DAO) in actie om het overschot af te breken.
De kans is groter dat u een reactie op chocolade krijgt als u er allergisch voor bent of voor de bron ervan, namelijk cacao . Maar ingrediënten in chocoladeproducten, zoals melk, tarwe en noten, kunnen ook een reactie veroorzaken. Mensen met een glutenintolerantie of coeliakie reageren soms op chocolade, met name melkchocolade.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
De volgende punten moeten in overweging worden genomen bij het opstellen van een nikkelarm dieet. Vermijd alle voedingsmiddelen die routinematig een hoog nikkelgehalte hebben, zoals cacao, chocolade, sojabonen, havermout, noten, amandelen en verse en gedroogde peulvruchten. Vermijd alle dranken en vitaminesupplementen met nikkel en blikvoer.
jeuk of tinteling in de mond- en keelholte (dit wordt ook wel het orale allergie syndroom genoemd); zwelling van de lippen, tong en/of keel; galbulten; maag-darmklachten (misselijkheid, braken, buikpijn, diarree);
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken zoals chocolademelk, vla en chocolade. Vervang zoete door zure zuivelproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming. Voorbeelden zijn karnemelk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde.
Probeer kortademigheid te verminderen tijdens het eten (pas adviezen van de fysiotherapeut toe). Beperk het gebruik van gasvormende voedingsmiddelen als deze klachten geven. Denk hierbij aan uien, spruiten, koolsoorten, prei, peulvruchten, komkommer, radijs, meloen, koolzuurhoudende dranken en/of bier.