Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.
De smelttemperatuur van materialen zoals porselein, keramiek, aardewerk en terracotta ligt hoger dan de smelttemperatuur van glas. Daardoor kunnen niet-gesmolten stukjes in de gerecycleerde flessen terechtkomen, waardoor ze hun stevigheid verliezen en gemakkelijker breken. Zo vervuilen ze het recyclageproces.
Alleen doorschijnend verpakkingsglas hoort in de glasbak. Zwart glas dus niet, maar blauw en rood glas wel. Andere glassoorten mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval: Kruiken zijn wel verpakkingen, maar niet van glas, en verstoren de recycling.
Vanuit de bak gaat het glas de lopende band op naar de fabriek. Door grote magneten worden deksels en andere dingen van de lopende band gehaald. Verder op de lopende band wordt het glas per kleur gescheiden. Dit scheiden van glas gebeurt door speciale lichtsensoren die kunnen zien of het glas groen, wit of blauw is.
Niet: glazen en vazen
Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt. Dit 'geharde' glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en verstoort de recycling. Ook kristal hoort niet in de glasbak omdat het een andere samenstelling heeft.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Inzameling van glas
Uw gebruikte flessen, potjes en oude ramen worden verwerkt tot kleine scherven. Deze worden als grondstof ingezet bij de productie van nieuw glas. Door hergebruik levert 1 kilo glasscherven een besparing van 1,2 kilo aan primaire grondstoffen op.
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd. Dit is het gamma extra-blanke beglazingen.
Gekleurd glas wordt in de glasfabriek gemaakt door verschillende grondstoffen toe te voegen voordat het glas gesmolten wordt in de oven. Eigenlijk kun je het zien als een soort kleurstof die wordt toegevoegd. Chroomerts is een stof dat ervoor zorgt dat glas een groene kleur krijgt.
Lege flesjes, zonder verstuiver in transparant glas kunnen gewoon in de glasbak. Heeft het lege flesje wel een verstuiver of is het niet van transparant glas, dan moet het in de huisvuilcontainer (grijze container). Flesjes die niet leeg zijn vallen onder het klein chemisch afval en moeten naar het containerpark.
Lever vlakglas apart in bij de milieustraat of glashandel. Dubbel glas kun je inclusief de metalen rand en kit inleveren. Niet alles mag in de bak voor vlakglas.
Eenmalig PET (plastic) is in veel gevallen beter voor het klimaat dan eenmalig glas. Of dat zo is, hangt af van het gewichtsverschil tussen de verpakkingen: als de PET-verpakking minstens 6 keer lichter is dan eenmalig glas, is PET beter voor het klimaat. Dat blijkt in veel gevallen zo te zijn.
Klaar voor recycling
De scherven worden circa 8 weken opgeslagen, in die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. De scherven kunnen nu dienen als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van.
Wit en gekleurd glas worden gescheiden ingezameld via de glasbollen of ondergrondse containers. Van wit glas wordt opnieuw wit glas gemaakt, van gekleurd glas wordt opnieuw gekleurd glas gemaakt. Bij de huis-aan-huisinzameling van glas wordt geen onderscheid gemaakt tussen wit glas en gekleurd glas.
Hoe verzamelen? Glas kan je verzamelen in daarvoor bestemde rolcontainers, eventueel met rozet, die je in abonnementsvorm kan laten legen. Voor grote hoeveelheden glasafval kan je een afzetcontainer laten plaatsen.
Gekleurd glas (denk aan groen glas – rood glas of geel glas) wordt gemaakt door andere grondstoffen erin te verwerken. Om rood glas te maken heb je bijvoorbeeld goudkorrels nodig. Dat is ook meteen de duurste kleur glas om te kopen!
Flessenglas bestaat voor 50 procent uit wit glas en voor 50 procent uit bont glas. Bont glas bestaat weer voor de helft uit groen glas en voor de helft uit bruin glas. Uit een combinatie van het oude vensterglas en nieuw glas wordt weer nieuw vensterglas gemaakt.
Schenk in een diep bord een laagje limonadesiroop. Strooi in een ander bord een dikke laag kristalsuiker. Dip de rand van de glazen eerst in de siroop en vervolgens in de suiker. Laat het suikerrandje minstens een half uur drogen voordat de glazen gevuld worden.
Uraniumglas is glas waaraan als kleurstof een uraniumverbinding is toegevoegd, vaak uraniumdioxide of natriumdiuranaat. Meestal gaat het om kleine hoeveelheden uranium (2%). Het glas heeft een groene of gele kleur die onder ultraviolette straling oplicht (fluoresceert).
Uranium of uraan is een scheikundig element met symbool U en atoomnummer 92. Het is een metallisch grijs actinide en het element met de hoogste atoommassa dat van nature op Aarde voorkomt.
Niet alle glas is doorzichtig. De overeenkomst van het glaswerk op de foto is dat het allemaal in Nederland (Leerdam) is gemaakt en allemaal van ondoorzichtig glas. Dit glas noemt men Colopal.
Maar liefst 98% van glasafval kan ingezet worden als nieuwe grondstof. Dankzij het apart inzamelen van glasafval, middels een glas rolcontainer van 240 liter, levert dit niet alleen een nieuwe grondstof op maar er wordt tevens een grote hoeveelheid CO2-uitstoot vermeden.
Een gebroken glas sorteer je op het recyclagepark bij onzuiver glas. Een gebroken koffiekopje uit porselein of aardewerk hoort dan weer bij steenpuin.
Bied het glas aan in een stevige en vaste recipiënt (emmer, kuip, krat, box, vat, mand). Bied het glas zeker niet los, in zakken, in plooiboxen of in kartonnen dozen aan. Het maximaal gewicht is 15 kilogram (per gevuld recipiënt). Verwijder deksels en doppen.