U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Aan de onderzijde van een ei (de stompe of brede kant van het ei) zit tussen de eivliezen een holte, de luchtkamer. Zoals de naam al aangeeft, zit deze vol met lucht. wanneer je een ei kookt, wordt die lucht warm en zet ze uit. Daardoor wordt de schaal te klein en verlaat de lucht het ei door de poriën in de schaal.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
Met de Perfo eierprikker van Gefu kost je dit geen enkele moeite. Het gaatje zorgt ervoor dat er lucht kan ontsnappen waardoor de schaal tijdens het kookproces minder snel kan breken. Deze eierprikker is gemaakt van glanzend RVS en is voorzien van een voet van kunststof.
Interessant hierbij is dat voor het koken van vijf eieren minder water is benodigd dan voor het koken van een enkel ei met dezelfde hardheid. Het water condenseert namelijk op de koude eieren en wordt daarna opnieuw tot kooktemperatuur verhit.
Eitje, kokend water en naar gelang u hem hard of zacht wilt de kooktijd instellen. Maar om een echt perfect ei te krijgen is nog iets nodig. Een gaatje in de eierschaal.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende 'afwijking' in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider.
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt, heb je het ei helemaal mooi stevig vast.
Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit. Zo loopt de inhoud van het ei er niet uit.
Het maakt niet uit of je het ei hebt laten schrikken onder koud water; deze methode werkt altijd. Draai de deksel dicht en schud gedurende 10 seconden het potje krachtig op en neer. Haal het ei uit het potje. In de meeste gevallen blijft de schil achter in het potje, soms moet je hem er nog even af halen.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Een witte kip heeft minder voer nodig om hetzelfde ei te maken dan een bruine kip. Minder voer betekent minder grondstoffen en minder grondstoffen is per definitie duurzamer. Witte eieren zijn dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens een stuk efficienter om te maken. En dus goedkoper voor jou.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Cloer 6020 de beste eierkoker is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Cloer 6020 is de Severin EK3161.
Hoe lang je een ei moet koken duurt ongeveer 4 – 5 minuten in koud water. Hiermee maak je een zachtgekookt ei. Om een halfzacht ei te koken duurt het 5 – 6 minuten en voor een hardgekookte ei 8 tot 12 minuten, vanaf koud water. Hoe langer je het ei kookt, hoe minder zacht en vloeibaar het wordt.
Als er veel kalkresten achterblijven die je niet met een vochtige doek kunt verwijderen, moet je de eierkoker ontkalken. Om het waterreservoir te ontkalken, doe je een beetje azijn in de maatbeker en vul je dit aan met water tot de maatbeker vol is. Schenk dit mengsel in het waterreservoir en laat dit 30 minuten staan.