Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak. Bij tapbieren geldt dit niet.
Bij pilsener en andere bieren met veel koolzuur:
Spoel het glas met koud water. Schud vervolgens het water goed uit het glas. Schenk je biertje in en genieten maar! Door een klein waterfilmpje op het glas zal zich een mooie schuimkraag vormen.
Speciaalbier schenk of tap je bij voorkeur in een droog glas. Maar als je pils gaat tappen of inschenken, spoel dan je glas voor gebruik even om onder de koude kraan. Hiermee breng je een filmlaagje aan in het glas zodat koolzuur zich niet kan hechten.
Vermijd contact tussen fles en glas en breng de fles wat hoger voor een rijke schuimkraag. Laat ongeveer 1 cm bier in het flesje. Dit bevat de gist en maakt je Duvel ietwat troebeler en bitterder. Voor een rijke, volle schuimkraag breng je het glas langzaam recht.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Wijze van inschenken
Schenk het bier rustig en in één beweging tegen de wand van het glas in, in een hoek van ongeveer 45° (tenzij anders vermeld wordt op het etiket) en niet te hoog boven het glas. Als het bier van op enige hoogte wordt ingeschonken zal er meer koolzuur vrij komen en is je schuimkraag te hoog.
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
Bij tripel bier wordt nog meer mout gebruikt dan bij dubbel bier, maar niet het drievoudige want je misschien zou denken. Hoe meer mout, hoe meer suiker en dus hoe meer alcohol. Tripel bier heeft een alcoholpercentage tussen de 7% en 11%.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn of ammoniak toe aan het water om strepen te voorkomen. Dit ontvet het glas ook meteen. Gebruik daarentegen geen Spiritus, dit product kan namelijk een moeilijk weg te halen blauwe waas veroorzaken. Dreft is ook een goed alternatief om uw glazen binnendeur mooi streeploos te zemen.
IPA bier bevat meer hop ten opzichte van andere (speciaal)bieren. Deze hoeveelheid hop zorgt voor extra bitterheid. Ook proef je veel fruitige smaken, die de bittere smaken nuanceren. Het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 7,5%.
Pils tap je altijd in een gespoeld, nat glas. Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren.
Dan kun je er ook voor kiezen om ze in een badje van soda en schoonmaakazijn te dompelen. Vul hiervoor de wasbak met een aantal scheppen soda, een flinke scheut azijn en warm water en laat de glazen hier een nachtje in liggen.
Bier slaat dood als u het in een glas schenkt dat niet goed is afgewassen. Voor een mooie schuimkraag kunt u bierglazen beter afwassen in water met een schepje zilversoda!
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
Het is slechts een benaming voor bier van hoge kwaliteit dat met zeer veel zorg wordt gebrouwen. Hierdoor kan in principe ieder bier kan dus een Grand Cru zijn. Dit zorgt ervoor dat elke Grand Cru voor een nieuwe smaak verrassing zorgt.
Wanneer je het bier schuin en traag in het glas schenkt, komt er niet veel schuim vrij. Eigenlijk is dat wat we willen. Maar dat betekent dat al die koolzuur die normaal schuim zou worden nu nog bier is.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
De allerbeste optie voor het bewaren van je glazen is dan ook ondersteboven, maar hangend. Je kunt op veel plekken ophangrekjes vinden voor bijvoorbeeld wijn- en borrelglazen. Zo zorg je dat de rand niet in contact komt met een onhygiënisch oppervlak, dat de glazen langer meegaan, én dat er geen stof in je drankje zit.
Laat de wijnglazen in een teiltje met warm water en een scheutje azijn weken. Verwijder vervolgens de overige kalkresten met een vochtige doek. Uiteraard droog je de glazen met een droge linnendoek voor een mooie glans.