Bij het inbakeren wikkel je je baby in van schouders tot voetjes. Je beperkt zo de bewegingsvrijheid van je kindje tijdens de slaap. Je baby gaat zichzelf niet wekken door de beweging van het eigen lichaam. Inbakeren biedt je kindje tevens de geborgenheid die het kent van zijn of haar tijd in de baarmoeder.
Inbakeren is een goed hulpmiddel om de onrust bij het (in)slapen weg te nemen en om langer door te slapen. Je baby wordt daarbij door twee doeken begrensd, waardoor hij/zij in lichaamsbewegingen wordt beperkt. Zo voorkom je dat je baby ongecontroleerd armen en benen beweegt en zich daarmee wakker houdt.
Dat kan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige zijn. Inbakeren heeft eigenlijk alleen nadelen als het verkeerd wordt gedaan, bijvoorbeeld als de beentjes te strak worden ingewikkeld of als een ingebakerde baby op zijn buik in de wieg wordt gelegd. Ook moet je erop letten dat je op tijd begint met ontbakeren.
Tijdens nachtvoedingen kun je je baby ingebakerd laten als hij niet verschoond hoeft te worden. Als hij ingebakerd niet goed drinkt, kun je hem beter eerst uit de doek halen. Baby's slapen veel. Je baby mag tijdens alle slaapjes ingebakerd liggen.
Waarom baker je je kindje in? Door de weinige bewegingsruimte en druk op het lichaampje komt het weer terug bij het veilige gevoel dat je kindje ook in jouw baarmoeder ervaarde. Daarnaast zijn baby's zich er niet van bewust dat ze armen hebben. Ze maaien zichzelf daardoor vaak wakker, dit heet moro-reflex.
Inbakeren kan in de leeftijd van 1 week tot 6 maanden. Onderzoek toont aan dat inbakeren sommige huilbaby's tot de leeftijd van 7 weken kan helpen kalmeren. Daardoor vallen ze makkelijker in slaap. Ze houden zichzelf immers niet meer wakker met gemaai van eigen armpjes en beentjes.
Er zijn een aantal situaties waarin inbakeren onveilig kan zijn voor je baby, zoals luchtweginfecties, aanleg voor heupdysplasie en bij koorts, onder andere. Begin daarom nooit zelf aan inbakeren, overleg altijd eerst met je Ouder en Kind Centrum en leer daar ook de juiste inbakermanier.
Inbakeren is je baby in doeken wikkelen. Inbakeren gebeurt bij baby's die veel huilen en/of onrustig slapen. Baby's die lastig slapen hebben rust, regelmaat en minder prikkels nodig. Het inbakeren kan je kindje helpen om minder prikkels te krijgen tijdens het slapen.
Inbakeren mag niet bij baby's met heupdysplasie of verschijnselen daarvan en bij een verhoogd risico op dysplastische heupontwikkeling; bijvoorbeeld als het in de familie voorkomt of als het kind in stuitligging heeft gelegen.
Trek je ingebakerde baby alleen kleding aan van 100% natuurlijk en ademend materiaal. Door polyester in de kleding kan je baby gaan zweten, het vocht kan niet goed weg en daardoor wordt je baby weer koud. Een baby raakt zijn overtollige warmte vooral kwijt via zijn hoofd. Zet je ingebakerde baby daarom geen muts op.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
De eerste 24 uur na de DKTP + HIB of andere vaccinaties. Dit omdat het kind koorts kan krijgen, als reactie op de vaccinatie. Ernstige luchtweginfecties. Als het kind een voorkeurshouding heeft, wordt het hoofd bijna altijd naar één kant gedraaid.
Doe op tijd, bijvoorbeeld als je baby 4 maanden is, een poging om af te bouwen en kijk hoe je baby daarop reageert. De gemiddelde leeftijd waarop ouders starten om hun baby in te bakeren, is zes weken. Als het inbakeren helpt bij het slapen, duurt het meestal 2 tot 3 maanden voordat je je baby goed hebt leren kennen.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Temperatuur bij inbakeren
Dan kan je beter even wachten met inbakeren tot hij weer rustig is. Pas ook zijn kleding aan op het inbakeren. In de zomer kan een rompertje genoeg zijn onder de inbakerdoek.
Baby's in stuitligging hebben een grotere kans op problemen tijdens de bevalling. Om dit te voorkomen, kan de verloskundige of gynaecoloog rond de 36e week van de zwangerschap proberen de baby te draaien naar een hoofdligging. We noemen dit een versie.
Voor het kind is het bijna nooit gevaarlijk. Bij minder dan 10% van de kinderen zijn de harttonen na het draaien een tijdje iets langzamer. Daarom controleert de arts of verloskundige ze na afloop nauwkeurig. Heel soms blijven de harttonen anders en moeten we meteen een keizersnede doen.
Omgekeerde houding
Ga op handen en knieën zitten, breng je onderarmen plat op de grond, steun op je ellebogen en duw je billen omhoog. Rust met je hoofd op je armen en breng je bovenlichaam zo dicht mogelijk tegen de grond. Je kunt ook op je rug gaan liggen, met een kussen onder je billen en bekken.
Slapen baby 5 weken: hoeveel slaap overdag? Een baby van 5 weken heeft overdag ongeveer 5 uur en 15 minuten tot 5 uur en 30 minuten uur en kan ongeveer 1 uur en een kwartier of 1 uur en 30 minuten wakker zijn tussen de dutjes door. Let op: Dit zijn gemiddeldes en kunnen enorm uiteen lopen.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Swaddle betekent inbakeren. Met inbakeren maak je de fijne, warme omgeving uit de baarmoeder na, wat een kalmerend effect heeft op je baby. Het vermindert onrust, en verbetert slaap. Baby's die zijn ingebakerd reageren goed op de volgende vier S'en doordat ze niet met hun armpjes kunnen zwaaien.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby. Je kleintje zal dit vanzelf bij je aangeven. Rond 5,5 maand zullen de eerste tekenen zichtbaar zijn.