Chronische keelontstekingBij bepaalde ziekten, zoals suikerziekte en bloedarmoede, kan het slijmvlies chronisch ontstoken zijn. Hierbij zijn ook klachten van een gevoelige plek in de luchtpijp, kriebel in de keel, hardnekkig hoesten, branden, neiging tot schrapen en lastig slikken.
Kuchen en keelschrapen
Door kuchen en/of keelschrapen komen de stembanden met veel kracht tegen elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen geïrriteerd en/of beschadigd kunnen raken. Slik vaker, neem een slokje water of een snoepje.
Kan het kwaad? Zowel schrapen als kuchen is belastend en zelfs schadelijk voor de stembanden. Bij schrapen en kuchen slaan de stembanden met kracht tegen elkaar. Hierdoor raken de stembanden geïrriteerd en krijgt u mogelijk het gevoel dat er iets in de keel zit.
Als je veel hoest of vaak je keel schraapt, dan kan dat je slijmvlies irriteren.Je slijmvlies maakt dan weer meer slijm aan, waardoor je weer meer slijm ophoest. Soms is je slijm dunner dan normaal, bijvoorbeeld als je een loopneus hebt. Het kan ook zijn dat je slijm dikker is dan normaal.
U kunt een kuchprikkel op verschillende manieren onderdrukken, bijvoorbeeld door een slokje water te nemen. Als het u lukt om niet te gaan kuchen of schrapen, raakt uw keelgebied minder geïrriteerd. Dit is ook goed voor uw stembanden, waardoor u uw stem weer beter kunt gebruiken.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant.Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Symptomen van keelkanker
Let daarom op bij deze symptomen: keelpijn, blijvende heesheid, pijn of problemen bij het slikken, een knobbel in de nek. Heb je 1 van deze klachten langer dan 3 weken? Ga dan naar je huisarts.
Als het slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk soms wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten.
Hinderlijke slijmvorming
Voeding is niet de oorzaak. Haal dik, taai en/of draderig slijm voor de maaltijd met een tissue weg. Uw arts kan eventueel medicijnen voorschrijven om mee te spoelen. Probeer friszure producten zoals ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel en tomaat.
Meestal gaat een keelontsteking vanzelf binnen tien dagen over. Je kunt de pijn verzachten door regelmatig iets kouds te drinken of te eten, een pijnstiller te nemen of op een dropje te zuigen. Het laten verwijderen van je keelamandelen kan uitkomst bieden wanneer je meerdere keren per jaar een keelontsteking hebt.
Gorgel met warm water
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Er kunnen meerdere factoren een rol spelen. Eén van de redenen waarom je sneller hoest als je gaat liggen is postnasale drip (achteruitlopend slijm). Het slijm uit je neus en sinussen stroomt dan naar de achterkant van je keel. Dit komt vaak voor bij allergieën, verkoudheid of andere infecties.
Slijm wordt gemaakt door het slijmvlies in de neus en keel. Slijm is nodig voor een goede werking van de neus, keel en longen. Samen met speeksel kan het gaan om een paar liter per dag. Meestal hebben we geen erg in het slijm en speeksel: we slikken het ongemerkt door.
In de meeste gevallen wordt heesheid veroorzaakt door een verkoudheid of luchtweginfectie. Zo'n infectie is onschuldig en duurt meestal tussen de vier en veertien dagen.
Klachten bij kanker van de mond of keelholte
Keelkanker geeft in het beginstadium vage klachten zoals slikklachten, veel slijm in de keel, het gevoel dat er iets blijft hangen in de keelholte, pijnklachten en soms een zwelling in de hals.
Bij keelkanker zijn de symptomen vaak lastig te herkennen. Vooral aan het begin geeft keelkanker meestal onduidelijke klachten. Bekende klachten van keelkanker zijn een hese stem, opgezette klieren, keelpijn en moeite met/pijn bij het slikken.
Onderzoeken voor de diagnose
De arts voelt of je verdikkingen in de hals hebt die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren. Vervolgens krijg je een kijkonderzoek van de keel, waarbij de arts een biopsie zal doen. Dat is het wegnemen van een stukje weefsel. Hiermee kan de arts de diagnose stellen.
De behandeling van keelkanker (in een vroeg stadium) is meestal gericht op genezing. Of het mogelijk is de tumor (helemaal) te verwijderen door middel van een operatie hangt af van de grootte van de tumor. Of de tumor de omliggende weefsels in de keel al heeft aangetast.
Symptomen keelkanker
Niet-genezende zweer of wond. Slecht ruikende adem. Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat.
Mensen met keelkanker kunnen uitzaaiingen hebben als de kanker ontdekt wordt. De uitzaaiingen zitten meestal in de lymfeklieren van de hals.
Meestal wordt het omschreven als het hebben van een brok in de keel. Dit brok- of globusgevoel is meestal net achter of aan de zijkant van het strottenhoofd te voelen. Omdat je dat 'iets' in je keel wil weghebben heb je de neiging om te schrapen, kuchen of extra vaak te slikken.
Het globusgevoel kent een aantal oorzaken. In de meeste gevallen (23-68%) is irritatie door terugstromen van maagzuur (reflux) de oorzaak. Een andere bekende oorzaak is verhoogde spierspanning in de bovenste kringspier van de slokdarm. Ook kan het brokgevoel het gevolg zijn van een vergrote tongamandel.
De schildklier ligt pal voor en onder het strottenhoofd. Een vergrote schildklier kan soms zo tegen het strottenhoofd drukken dat dit merkbaar wordt als een brokgevoel. Vaak zijn er ook bijkomende klachten van een te traag of te snel werkende schildklier.
Hoe weet ik of het rokershoest is? Symptomen die voorkomen bij een rokershoest zijn bijvoorbeeld kortademigheid, pijn op de borst en piepende ademhaling. De symptomen worden geleidelijk erger naarmate men langer blijft roken. Bij de genoemde symptomen is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.