Rotstraal is vrij makkelijk te genezen mits het dagelijks behandeld wordt. Je kunt het beste een hoefsmid vragen het te behandelen. Hij zal al het losse hoorn van de straal wegsnijden en de zool rond de straal goed schoonmaken.
Vaak herstelt de straal zichzelf wanneer de oorzaak wordt aangepakt. Daarnaast kan rotstraal over het algemeen goed worden behandeld door de hoefsmid, door middel van het wegsnijden van de ontstoken delen en het herstellen van de hoefbalans.
Laat voor het voorkomen en behandelen van rotstraal de hoefsmid iedere zes tot acht weken de hoeven bekappen. Hij verwijdert (zonder 'bloed te maken') het losse , afwijkende hoorn, waarna de straalgroeven weer mooi open liggen.
Daarnaast kan de hoefsmid rotstraal over het algemeen goed behandelen door het wegsnijden van de ontstoken delen van de straal en het herstellen van de balans in de hoef. Verder is het belangrijk om de stal of de plek waar het paard staat zo schoon en droog mogelijk te houden.
Een dikke en zwarte straal is het bekendste symptoom van rotstraal. Wanneer de infectie erger wordt, en de gevoelige lagen van de voet van een paard dus aangetast worden, kan het gebied ook pijnlijk aanvoelen wanneer het wordt schoongemaakt. Uiteindelijk kan de aandoening lijden tot kreupelheid.
Overige signalen van pijn: verwijde neusgaten, tandenknarsen, geluiden maken (bijvoorbeeld kreunen), het hoofd draaien, plotselinge hoofdbewegingen maken, zwaaien met de staart zonder dat er vliegen zijn, zweten, niet gehanteerd willen worden of bevriezen.
Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd.Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Rotstraal herkennen
De straal wordt daar zacht en brijachtig en gaat stinken. De achterhoeven zijn vaak eerder aangetast dan de voorhoeven.
Een (te) natte en vieze bodembedekking, te weinig beweging en een niet juiste hoefverzorging kunnen de oorzaak zijn van rotstraal. Ook als je paard te weinig beweging krijgt of de hoeven slecht worden verzorgd ligt rotstraal op de loer. Als je bij het uitkrabben van de hoeven te diep krabt, kan rotstraal ook ontstaan.
Rotstraal is een probleem dat door bacteriën wordt veroorzaakt. Over het algemeen worden gebrek aan hygiëne en slecht stalklimaat als primaire veroorzaker van het probleem beschreven. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de rotstraal komen voor in de faeces van veel dieren zoals paarden en rundvee.
Het zal een hele tijd duren voor het paard zonder gevoeligheid op grindpaden en dergelijke kan lopen. Dit kan pas wanneer de witte lijn volledig is uitgegroeid en het hoefbeen weer is opgetild. In het gunstigste geval duurt dit een jaar; bij beperkte bewegingsvrijheid van het paard zal het langer gaan duren.
De hoef van een paard groeit gemiddeld ongeveer 1 centimeter per maand. Het duurt dus bijna een jaar voordat er een compleet nieuwe hoef ontstaat.
Om je paard snel te drogen, wrijf je hem goed droog met een handdoek. Vaak heb je meerdere grote handdoeken nodig om je paard goed droog te krijgen. Laat de vacht van je paard na het afdrogen rechtop staan in plaats dat je het plat borstelt, hierdoor droogt het haar sneller.
Kies dan voor honingzalf of Vetericyn. Beide ondersteunen het herstel van de huid en houden wondjes schoon. Ook kun je beide producten prima gedurende een langere tijd smeren. Vetericyn is verkrijgbaar in spray vorm en geschikt voor het schoonmaken van kleine wonden, sneeën, ontvellingen, irritaties en schrammen.
Hoe ziet een gezonde hoef eruit? Een gezonde hoef onderscheidt zich doordat de stralen, zool en de wand intact zijn. Deze is dan dus niet brokkelig of aan het ribbelen. De hoef moet geen losse flappen hebben aan de straal of de wand.
Wanneer je paard bevangen is, kun je het beste het volgende doen: Raadpleeg direct je dierenarts. Geef geen krachtvoer en weidegang meer, maar voer uitsluitend arm en stengelig hooi. In plaats van krachtvoer kun je kiezen voor een vitaminen- mineralensupplement, zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit koeken.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Aan hoefbevangenheid gaan echter weinig paarden dood. Het zijn meestal complicaties, vaak door het niet juist handelen van eigenaar, hoefsmid en dierenarts, die tot het overlijden van een paard leiden.
Oorzaken van een mager paard
De voeding is niet energie- en eiwitrijk genoeg geweest. Je paard kan een worminfectie hebben. Het gebit kan niet goed in orde zijn, waardoor het voedsel niet goed verteerd wordt. Bij een ouder paard kan het verteringsstelsel minder efficiënt worden, waardoor het dier mager wordt.
ROTSTRAAL HERKENNEN
Bij rotstraal produceert de straal (ballen en kroonrand van de hoef) een vetachtige uitscheiding. Deze uitscheiding gaat gepaard met een flinke stank. Deze stank ontstaat door het grijze vocht in de hoef. Tegelijkertijd is de hoorn van de hoef zwart en zacht.
LUIZEN MIJTEN EN ALLE SCHURFT, NIET ZIJNDE REGENSCHURFT
Luis is wel te zien, het zijn licht bruine beestjes of kleine witte knopjes (neten) in de vacht. Luizen houden van warme en schonere huid waardoor je ze niet snel op de benen zal vinden, maar eerder rond de romp en hals. Dit kan leiden tot schuren op die plaatsen.
Wat is paardentherapie? Paarden reageren voornamelijk op wat mensen om hun heen doen. Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen.
Maar waarom dan die traan in Sprundel? Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden.
Tienduizenden paarden in Nederland staan eenzaam in de wei, waardoor ze vaak aan chronische stress leiden. Het gebrek aan fysiek contact met andere paarden is een van de grootste problemen in de paardenhouderij, stelt dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht op basis van eigen onderzoek.