Soms moet u meer gapen of zuchten. De kans bestaat dat u op dit moment druk bent en stress ervaart.Het is mogelijk dat u daardoor last hebt van hyperventilatie of disfunctioneel ademen. Het gevoel van niet genoeg lucht krijgen kan angstig maken en de klacht verergeren.
Een zucht is een heel brede manier om met emoties om te gaan en is niet echt gebonden aan één specifiek emotie. Je kan zuchten als je angstig, kwaad, geërgerd of gefrustreerd bent, maar ook als je blij, opgetogen of enthousiast bent. Of als je je verveelt of je aandacht heroriënteert."
Vaak ontstaat disfunctioneel ademen naast of ten gevolge van een ander probleem bijvoorbeeld astma, COPD, een doorgemaakte longontsteking of longembolie. Het kan ook na een operatie of een trauma optreden.
Een zucht is een diepe uitademing, die meestal een emotie uitdrukt. Bij een zucht neemt de spanning van de spieren in de longwand ineens sterk af, waardoor de longen sterk in volume afnemen. Hierdoor stroomt de lucht relatief snel uit de longen via de mondholte naar buiten.
Zuchten is van levensbelang. Onderzoekers van UCLA en de universiteit van Stanford hebben een plek in de hersenen gevonden waar normale ademhalingen in zuchten worden omgezet als onze longen het nodig hebben. Het blijkt een belangrijke reflex te zijn die de longen gezond houdt.
Omdat zuurstof essentieel is om te overleven, reguleren de hersenen het zuchten onbewust. Daardoor zucht u, zonder hierbij stil te staan, gemiddeld elke 5 minuten. Dat komt neer op 12 keer per uur. Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, kunt u hier lezen.
Doordat bij een buikademhaling en dus ook bij een zucht het middenrif naar beneden gaat, worden alle buikorganen licht samengedrukt. Het bloed wordt naar de lever en het hart gepompt en bij de uitademing komt er vers bloed in de organen en wordt het bloed juist uit de benen naar de buik gezogen.
Er is sprake van een oppervlakkige ademhaling en er is geen beheersing over de grote ademspier, het diafragma. Stress, overbelasting en het ervaren van teveel negatieve emoties zijn van grote invloed op deze klacht. Het is verstandig om goed te leren ademen en aandacht te besteden aan uw leeftijl.
Behandeling. De betreffende specialist pakt de achterliggende oorzaak aan, bijvoorbeeld met medicijnen en een puffer in het geval van astma. Daarnaast kunt u bij de logopedist terecht voor ademtraining. De logopedist leert u op de juiste manier adem te halen, zodat de klachten verminderen.
Een te hoge ademhaling duidt op stress. Zelf je adem kunnen reguleren is dus erg belangrijk voor het herstel! Door het oefenen van een gezonde buikademhaling kun je stress en stressklachten verminder. Een goede en volledige ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam en hersenen meer zuurstof ontvangen.
Wie veel stress heeft, kan bovendien hoger en sneller gaan ademhalen. Dat kan zorgen voor een onjuiste ademhalingstechniek: hyperventilatie. 'Daarbij kun je je heel kortademig en duizelig voelen, en hartkloppingen krijgen. Dat geeft vaak een gevoel van angst', zegt Rita Bijma.
Acute hyperventilatie kan worden veroorzaakt door angst- of paniekaanvallen of door te hoge inspanning. Chronische hyperventilatie is minder herkenbaar. Bij chronische (vaak verborgen) hyperventilatie is de ademhaling voortdurend te diep.
Symptomen van kortademigheid zijn benauwdheid, ademnood, versnelde ademhaling, vermoeidheid, droge mond, slecht slapen, verwardheid en zuchten. De symptomen worden verergerd door inspanning of emotionele spanning. Tevens zijn patiënten vaak bang te stikken tijdens kortademigheid.
Bij chronisch hyperventileren is er sprake van voortdurende hinderlijke lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, spierpijn, depressie, slapeloosheid, piekeren en concentratiestoornissen. De klachten ontstaan door een verkeerd ademhalingspatroon.
Disfunctioneel ademen is een breder beeld van verkeerd ademen. Opvallend zijn een onregelmatige ademhaling, overmatig zuchten, en een overwegend borstkasademhaling (hoog ademen). Disfunctioneel ademen kan leiden tot aanzienlijke en langdurige klachten.
Probeer goed door je neus in te ademen en blaas in drie pufjes uit je mond. Twee keer kort en een keer lang, totdat je longen leeg zijn. Als je een wee voelt aankomen kun je al beginnen met puffen, zo ben je de wee voor en kom je in een goed ritme.
De test bestaat uit drie minuten diep en snel in- en uit ademen, gevolgd door een herstelfase van vijf minuten. Voor aanvang van de test wordt een klachtenscorelijst ingevuld. Tijdens de test wordt met behulp van ECG electrodes op de borst en rug de hartslag gemeten.
Stress (negatieve gevoelens, angst, spanning) prikkelt het ademcentrum. Hierdoor ga je sneller en meer via de borstkas ademen (verkeerd ademen). Vervolgens daalt de hoeveelheid koolzuur in je bloed.
Bij acute kortademigheid gaat het om een snelle toename van klachten (enkele uren), het is dan vaak een gevaarlijk symptoom waardoor het raadzaam is zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Langdurige kortademigheid duidt op klachten die gedurende een aantal maanden langzaam toenemen.
Neurologische problemen, duizelig, wegvallen, hoofdpijn, migraine, afwezig, tintelingen in het gezicht, handen, voeten, vingers en tenen. Last van Maag en Darmen, opgeblazen gevoel, kramp, boeren.
Je kunt gelukkig ook je longspieren trainen. Zoals je ook je kuiten of hamstrings los (geïsoleerd van het lopen zelf) kunt trainen. De methode is bovendien uiterst simpel: tegen een weerstand in ademen versterkt je longspieren en zorgt ervoor dat je een veel groter volume aan lucht en dus zuurstof binnenkrijgt.
Open uw mond en stoot de ingeademde lucht in een keer krachtig of rustig uit, alsof u een spiegel wilt bewasemen. De fysiotherapeut vertelt u of u dit rustig of krachtig doet. Ondersteun zonodig uw buik met een kussentje.
Diep ademhalen wordt ook wel buikademhaling genoemd. Door diep te ademen zorg je ervoor dat je middenrif omlaag gaat, je ribben uitzetten en creëer je meer ruimte voor je longen om zich te vullen met lucht. Door de kunst van diep ademhalen onder de knie te krijgen stroomt er meer zuurstof door je lichaam.