Frequent hoesten, kuchen of keelschrapen na het slikken duiden het meest op een slikprobleem. Als dit gebeurt, komt er wat eten of drinken in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm. Het strottenklepje heeft de luchtweg niet volledig afgesloten, waardoor er wat vocht of voeding langs lekt.
Af en toe hoesten is normaal. Als u een periode vaak moet hoesten, is dat meestal ook niet erg. Het hoesten gaat bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Soms komt er door het hoesten slijm in uw mond.
Er zijn veel oorzaken van hoest, zoals een verkoudheid, griep en keelontsteking. De belangrijkste soorten hoest zijn vastzittende hoest en kriebelhoest. Hoesten gaat vaak samen met slijm in de keel, kriebel in de keel, pijn in de keel en een droge keel. Hoest verdwijnt vaak vanzelf weer.
De terugvloei van maagzuur geeft irritatie en zwelling van de slijmvliezen waardoor heesheid, keelpijn, slijmvorming en het gevoel 'iets in de keel' te hebben (het zogenaamde kropgevoel) kan ontstaan. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen de keel te moeten schrapen.
Als je veel moet hoesten, dan is het slijmvlies aan de binnenkant van je luchtwegen geprikkeld. Daardoor maakt je lichaam extra slijm aan wat ervoor zorgt dat je moet hoesten. Het hoesten is dus een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen weer schoon te krijgen.
Kun je last van hoesten krijgen door stress? Ja, een van de signalen dat je teveel stress hebt, is dat je problemen met je keel krijgt, zoals keelpijn of continu hoesten. Je hebt last van zogenaamde 'stresshoest'. Naast 'stresshoest' zijn er nog veel meer lichamelijke klachten die op stress/burnout kunnen wijzen.
Het maagzuur kan via de luchtpijp in de longen stromen. Dit komt vooral 's nachts voor, wanneer je ligt. Het zure sap uit je maag dat in je slokdarm en/of luchtpijp terechtkomt, kan een (kriebel)hoest veroorzaken. Ook kun je er een piepende ademhaling door krijgen.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Wanneer het maagzuur tot in de keel of mond komt, kan dit lokaal irritaties, stinkende adem en tanderosie veroorzaken. Ook kan hierdoor heesheid (door inwerking op de stembanden), hoest of astma (door inwerking op de luchtpijn) ontstaan.
Veel en langdurig hoesten en schrapen kan schadelijk zijn voor de stembanden waardoor het stembandweefsel geïrriteerd raakt. Wat moet u weten over hoesten? Hoesten kan uitgelokt worden door een irritatie van het strottenhoofd, de keel of luchtwegen. Veel mensen moeten hoesten als reactie op irritatie van de keel.
Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van chronisch hoesten. Het kan bijvoorbeeld komen door problemen aan de longen, ontstoken neusbijholte of een aandoening van de slokdarm. Het is niet altijd eenvoudig de oorzaak te vinden.
Een hoest wordt chronisch als hij niet automatisch verdwijnt na meerdere weken (3 weken tot een maand). Als je na het hoesten kunt spugen, dan gaat het om een slijmhoest. Als er niets meekomt, dan gaat het om een droge hoest. Je kunt de twee soorten hoest ook duidelijk herkennen aan hoe ze klinken.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn. Hoestdrankjes en hoesttabletten helpen niet.
Voedingsmiddelen die de aanmaak van maagzuur bevorderen of zorgen voor ontspanning van de onderste sluitspier van de slokdarm worden best vermeden. Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ... Roken of alcohol drinken wordt afgeraden.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
Door maagzuur in uw keel (reflux) kunt u de volgende klachten hebben: heesheid (vooral 's ochtends) aanhoudend keelschrapen of hoesten. een gevoel dat er iets vastzit in uw keel.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel. U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik. De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Leefstijl aanpassen bij reflux
In eerste instantie zal de behandeling van reflux bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. Afvallen bij overgewicht, stoppen met roken of houdingsadviezen zullen aan bod komen. Een kleine aanpassing van de leefstijl kan namelijk al helpen om maagklachten te verminderen.
Ook citroensap of appelazijn kunnen je iets vertellen: neem een eetlepel citroensap/appelazijn met wat water als je last hebt van maagzuur. Als dit de klachten vermindert, heb je een maagzuur tekort. Wordt het erger dan heb je te veel maagzuur!
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest meer slijm op dan eerder. De slijm is van kleur veranderd of je hoest steeds meer slijm op. Naast dat je last hebt van veel slijm, voel je je ook benauwd of piept je ademhaling veel.
De oorzaak van kriebelhoest is vaak een verkoudheid, maar kan ook een allergie als hooikoorts, stress, hartfalen of een longembolie zijn. Meestal gaat een kriebelhoest vanzelf weer over, tenzij het om een onderliggende ziekte gaat. Als je erg last hebt, kun je medicijnen nemen die de hoestprikkel onderdrukken.
Kriebelhoest of droge hoest is de constante aandrang om te hoesten en te kuchen. Omdat je bij kriebelhoest vanuit een droge keel hoest en er amper slijm bij komt kijken, wordt het ook wel een niet-productieve hoest genoemd. Sommigen spreken ook van blafhoest.