De reden dat wapening een juiste dikte en grootte dient te hebben, rust in de functie van betonwapening. Beton zelf vangt namelijk de drukkrachten op die een bouwwerk uitoefent.Betonwapening zorgt ervoor dat ook de trekkrachten voldoende worden opgevangen.
Om beter bestand te zijn tegen trekkrachten wordt beton gewapend. De wapening die in beton wordt aangebracht moet goed bestand zijn tegen trekkrachten. Daarom wordt vaak gekozen voor betonstaal. In vrijwel allen constructies waarin beton is verwerkt komen naast drukkrachten ook trekkrachten voor.
Beton en staal hechten goed aan elkaar. De uitzettingscoëfficiënt van beton is vrijwel gelijk aan die van staal. Dat voorkomt inwendige spanningen ten gevolge van temperatuurschommelingen. Beton beschermt staal tegen roesten, doordat het een hoge pH-waarde heeft.
Wat zijn betonnetten? Bouwstaalmatten of betonnetten zijn netten van aan elkaar gelast geribt rondstaal. Betonnetten zijn erg belangrijk in betonconstructies omdat door de samenwerking tussen beton en staal gewapend beton ontstaat. Ze zorgen voor stevigheid en hiermee wordt scheurvorming vermeden.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Beton kan ook zonder wapening moment opnemen. In de meeste gevallen is de sterkte van ongewapende wanden groot genoeg voor de benodigde stabiliteit, waardoor wapening dus niet nodig is. Als de eindwanden worden gewapend, kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de stabiliteit van het casco.
40-50 mm, afhankelijk van de situatie (zie ook bijvoorbeeld NEN-EN 020 bij milieuklasse waar waarschijnlijk, gezien de ervaringen de laatste jaren, nog te geringe dekkingen staan vermeld). Om de minimale betondekking mogelijk te maken kan gebruik worden gemaakt van afstandhouders op de wapening.
Minimale betondekking: boven bovenste wapeningsnet moet voldoende beton zitten (3 à 4 cm). Belangrijk om roest van de ijzers te voorkomen en voor de goede hechting van beton aan de wapening. Gebruik hiervoor geschikte afstandshouders.
Meestal liggen de ondernetten zo'n 3cm boven de onderkant van uw betonplaat en zit daar dan nog 7 tot 12cm beton boven. Bij een plaat met onder- en bovennetten, weer 3cm boven het bovennet.
Door het toepassen van een dubbele wapening is de betonvloer ook meteen een goede constructievloer en verminderen we de kans op scheurvorming. De onder-wapening leggen we dan op afstandhouders of supporters en daarop de vloerverwarming.
5180 Epoxy Reparatiemortel™ is een uniek product van Rust-Oleum® dat beschadigde oppervlakken van beton of metselwerk weer als nieuw maakt. Reparaties gemaakt met 5180 zijn haast onverwoestbaar en de hechting en slijtvastheid zijn ongeëvenaard. Het product krimpt of scheurt niet.
Doordat staal sterker is, kan een stalen kolom in potentie slanker zijn, maar door brandwe- rendheidseisen kan dit in de praktijk veelal slechts ten volle worden benut bij gebruik van (kwetsbare) brandwerende coatings. Stalen liggers zijn over het algemeen wel slanker dan betonnen liggers.
Het buigen en knippen van betonijzer wordt bijna nooit meer op de werkplaats gedaan. Het zelf doen is eigenlijk geen optie omdat het lichamelijk belastend en specialistisch werk is. Bovendien is vaak geen goede werkruimte aanwezig waardoor het niet voldoet aan de veiligheidseisen.
Het maximum wapeningspercentage ligt in de buurt van de 2 %. Er kan onderscheid worden gemaakt in hoofdwapening, d.i. de wapening in de draagrichting, en verdeelwapening, d.i. de wapening loodrecht op de hoofdwapening. Bij gewapend beton wordt er ongespannen staal gebruikt, dit in tegenstelling met voorgespannen beton.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
In woonbeton gebruiken wij meestal betonijzer van rond 8 cm. Dit kan voldoende zijn voor een betonvloer tussen de 8 en 12 cm dik. Houdt u wel rekening met de dikte van de betonnen vloer dat u genoeg ruimte heeft om de vloer te storten zodat u niet te hoog uitkomt.
Deze dient 60 cm diep te zijn. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt.
ZANDBED ALS FUNDERING
Om ervoor te zorgen dat de ondergrond de juiste draagkracht biedt, adviseert De Keij om een zandbed aan te brengen op een vlakke en dragende ondergrond. Het zandbed dient als laatste laag van een betonplaten fundering en wordt op een gelijkmatige klei,- zand,- of veengrond aangebracht.
Indien er onvoldoende dekking van toepassing is, kan het beton versneld breken, spatten of scheuren. Daardoor wordt het betonstaal door elementen van buitenaf aanvullend aangetast.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf. Voor de juiste dekking van de vloerwapening zijn betonribben of stelblokjes te gebruiken.
Betonrot komt vaak voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ontworpen is of de wapening niet juist uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur. Wanneer de betonlaag die de wapening omhult te klein is spreekt men van een te kleine dekking.