3. Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten. Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Vocht tegengaan door ventilatie
Wanneer je ligt te slapen verlies je vocht en bacteriën in de vorm van, zweet en speeksel. Een deel verdampt gelukkig, maar er komt toch nog flink wat in het beddengoed en het matras terecht. Door het matras te luchten kan het vocht weg en blijft het matras lekker fris.
Als je een topmatras op een goede gewone matras legt, kan deze het opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt. In het ergste geval ontstaat er schimmel op de matras. Een topper op een volwaardige gewone matras voelt voor veel mensen onnatuurlijk of onprettig. Probeer de set dus eerst uit in de winkel.
Matrassen strak oprollen of plat indrukken is een ideale manier om het volume te verkleinen en handig voor transporteurs. Voor de mensen die het matras gaan beslapen is het minder handig want door het samendrukken van de materialen (polyether, latex, pockets, koudschuim en traagschuim) neemt de veerkracht af.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
3. Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten. Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
De Meradiso scoort goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen. De matras is opgebouwd uit duurzame materialen die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur heeft. Dit is niet het geval bij andere matrassen in deze prijsklasse.
In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, is een hard matras niet beter tegen rugpijn en kunt u beter een matras nemen dat uw gewicht goed verdeeld en geen overdruk creëert. Vroeger werd vaak gezegd dat een hard matras het beste was tegen rugklachten, maar deze veronderstelling is echt achterhaald.
In principe is koudschuim veilig. Zeker als het de juiste certificaten heeft (Schadstoff gepruft, CertiPur, en medischien getest). Maar tegenwoordig worden er vaak brandvertragers aan het schuim toegevoegd.
Open de doos aan de bovenkant en haal het matras eruit. Leg het matras op de grond en snij voorzichtig het plastic van het matras. De matras rolt zich nu vanzelf uit. Binnen 24-72 uur neemt het matras zijn uiteindelijke vorm aan.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Een hotelbed is een boxspring voorzien van een matras. In hotels wordt veel gewerkt met boxsprings in verband met de ventilatie en dus hygiëne. De binnenveringmatras of pocketveringmatras die meestal daarop geplaatst wordt is zo populair omdat het voor een breed publiek geschikt is.
Het grootste verschil tussen M Line en Tempur matrassen is dat M line naast traagschuim in een aantal modellen ook pocketveren en “schokdempers” verwerkt en het matrasoppervlak in 5 zones onderverdeeld. De M line Slow Motion IV vertoont bijvoorbeeld gelijkenissen met de Tempur Original 20 cm matras.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Een goed matras moet het gewicht van je lichaam goed ondersteunen: het moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Je hoort vaak dat een hard matras beter is voor de rug maar dat is een fabeltje.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Om matrassen zo lang mogelijk stevig en veerkrachtig te houden, is het toch belangrijk dat u ze niet dubbelvouwt. Daardoor kan het binnenwerk van de matras namelijk schade oplopen.
In de meeste gemeenten kun je je oude matras (soms tegen vergoeding, vaak is het gratis) inleveren bij de milieustraat. Die hebben speciale containers waar ze oude matrassen in verzamelen.
De garantie is namelijk maar liefst 25 jaar. Echter gaan de meeste IKEA-matrassen niet zo lang mee. Als we namelijk kijken naar hoe lang matrassen van IKEA meegaan dan is dat maar tussen de 8 en 10 jaar.